|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
encoder Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 31, 2009 19:33 Заглавие: ATX захранване на 12V |
|
|
Първо да се извиня за ниското ниво на моите познания. Ако съм в заблуда не се смейте, затова питам. Използвах търсачката, но не успях да открия подобна тема. Значи имам компютър в колата. В момента се захранва през инвертор Лошото е, че захранването издава странни звуци. Предполагам, че инвертора изкарва всичко друго ама не синусоида. Искам и К.П.Д. да вдигна, предполагам с тия две преобразувания на напреженията не е много добро. Намерих по руски сайтове схеми с пренавиване на първичната намотка на импулсното трафче. Въпросът ми е някой подкарвал ли е такова нещо, защото не ми се горят захранвания. Другия вариант е със стабилизатори (78H05) или нещо от сорта. Въпроса е кои конкретно схеми могат да дават голям ток, могат ли да се вързват паралелно и естествено да ги има по магазините. Най-големият проблем вероятно ще е с 12-те волта, защото стабилизаторът ще иска 14 в най-добрия случай. Предпочитам вариант със стабилизатори, връзваш и тръгва, верно малко грее ама е най-сигурно сякаш. Или да се хвърлям на импулсното, какво ще ме посъветвате? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
nihilista Активен потребител

|
|
|
 |
encoder Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 31, 2009 21:19 Заглавие: |
|
|
| Лошото е че не съм мерил токовете още. Точно тази схема в attachment-a имах предвид в предния си пост. Успя ли да я подкараш? Мерси за линковете, но покупката на готово решение ще е краен вариант. Пък и като гледам тези най-малките какъв ток дават 7A @ 12V, 6A @ 3.3V, 6A @ 5V все се надявам с по 10 А стабилизатор на всяко от трите напрежения да се класирам , само стабилни 12 волта от автомобилния акумулатор как да направя? Предполагам, че при работеща кола има на акумулатора поне 14V. Вероятно би трябвало да стигнат за вход на 12v стабилизираща схемичка. Компютърът се състои само от дъно и един харддиск. Процесорът (Pentium III) по каталог е 30W. Като гледам за хард дисковете най-лакомите модели на старт дърпат 2А от 12V и под 1А от 5V. Дъното колкото и да харчи не би трябвало да е много, иначе щеше да грее, поне това е моята логика. Ще се радвам на конкретни схемни решения за 10 амперови стабилизатори за всяко от трите напрежения 3.3V, 5V, 12V |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 31, 2009 22:56 Заглавие: |
|
|
Няма да успееш да се справиш сам. С импулсно - абсолютно невъзможно. С линейни стабилизатори - знаеш ли за да дадеш 20 вата на +5-те волта, от вход 12 волта, колко вата трябва да свалиш в регулатора под формата на топлина?
По-добре измери консумацията на PC-то с истински ватметър (или поне свестен мултицет), за да видиш защо бръмчи и шуми. Правоъгълния изход от инвертора едва ли е проблем - не съм виждал досега PC захранване, дето да изисква строга синусоида (иначе нямаше да е възможно да си купиш евтин UPS, впрочем). По-скоро инвертора ти не му стигат мускулите, играе му изхода, а оттам и PC захранването се шашка.
Също: отвори ВНИМАТЕЛНО PC захранването и го снимай да го покажеш тук, да видим поне има ли power factor correction или не. |
|
|
 |
suxfan Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 01, 2009 1:30 Заглавие: ? |
|
|
Доста си харчи един нормален компютър осбенно по старичните, вътре имат и други DC-DC преобразуватели и те гълтат ток, погледни стойностите на токовете на захранването на изходите и ще видиш съвсем отчайващо високи числа за да опитваш с линейни стабилизатори.
Може и сам да си го направиш по някоя любителска схема направо на ниско напрежение но няма да е кой знае колко по икомоично, другия проблем е че имаш и монитор той също ще иска 220. Ако е CRT 100% му е нужно 220 променливо за да размагнитва кинескопа.
Въобще да не те притеснява че не е синус на изхода дори по този начин е още по добре и така имаш доста по малко загуби в сравнение от такъв със синус на изхода!!!
Ако се замислиш имаш консумация 100-150W PC + 60W монитор това са си близо 200W при 12V имаш 15-16А. Вероятно не му стигат силите на твоя и имаш нужда от по мощен. Най добре мерни колко консумира на нормално напрежение 220 всичката техника която е зад преобразувателя, има мултицети за променлив ток и горе долу ще се ориентираш колко мощен ти трябва
Каква му е характеристиката на този преобразувател ? |
|
|
 |
encoder Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 01, 2009 3:07 Заглавие: |
|
|
Мерих на 220V преди да започна въобще каквото и да е. Монитора даде 0.19A, само че на празен ход (без сигнал но не в standby). Компютъра даде 0.23A. По моята скромна сметка дава 50W за компютъра, което е малко невъзможно. Доколкото знам на импулсното трафче се подава ток с много висока честота, вероятно и импулсите са правоъгълни. Същия е и токът, който минава през уреда, сигурно оттам е грешката. Мисля си да разпоя кабелите на изхода на захранването да премеря поне там колко ми трябва на трите линии. Инверторът се води 300W, Chinatown производство, голям е колкото CD-Rom за компютър, оребрен си е хубаво и вентилаторче чак има, не съм отварял да го гледам вътре, че може да е дотам . Между другото тука гледам в Интернет някаква импулсна схема с L4970A, ама е 57 лева чипетката Май ще си поръчвам готовите решения от чужбина  |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 01, 2009 12:04 Заглавие: |
|
|
| А това разгледа ли? |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Пон Фев 02, 2009 2:02 Заглавие: |
|
|
Какво е импулсното?Какъв е инвертора?Пробва ли да пуснеш импулсното директно в ел.мрежата?Има един микробус с 6 компа вътре който съм правил и е със захранвания фортрон 400W за инвертори ползвахме едни български който не са на импулсен принцип.. ами съвсем елементарна класика.Използват ги за авариино захранване на помпите на локалното парно.Системата не е дала дефекти 3 та година! _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
nihilista Активен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 02, 2009 16:10 Заглавие: |
|
|
Аз не можах да се справя с импулсното. Има едни дед-таймове дето не мога да ги нацеля и постоянно ми горят транзисторите. Освен това в колата напрежението е много не постоянно и вкарва такива зверски пикове на напрежение, че шава цялата електроника. Трябва да се сложи филтър за пренапрежения задължително. Сам се убедих, че и в двата случая ( готовия вариант и преправянето на АТХ за Uзах. 12V) са нужни доста средства за да фунгционира всичко както трябва.
Според мен е по-добре да се използва някакъв читав DC- AC инвертор и добро ATX захранване с всичките си му филтри вътре за постигане на желания ефект. _________________ Всичко е ток и жици !!! Skype: daviddarian |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|