Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Проблем с алтернатора на колата.
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Пон Фев 28, 2005 0:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Какви елекромагнити какви трифазни генератори Very Happy
Един постоянен магнит се върти между статорните последователно свързани бубини или обратното една бубуна се върти между постоянни магнити след това има един грец и ей го на изправено напрежение. Не му трябва никакво напрежение. Само да има кой да го върти. Реле регулатора работи с ШИМ и това е. Кви 3 фази, кви 5 лева Laughing Така е според мен. Аз мога само да кажа, че ладата си работеше на ниски обороти и откачихме акумулатора, мерихме зарядното напрежение около 13 волта , мерихме и акумулатора 12,6 мерихме тока 5,6 А. Това е. Нищо и няма на ладата. Човека просто се опасяваше, че не му зареждал акумолатора защото не му светел един светодиод. Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Noel
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 28, 2005 7:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Shemeta , Виждам че си теоретично подготвен . В това няма нищо лошо.Напротив.Има една народна приказка която не съм измислил аз . В нея се казва "Това което расте по книгите не се ражда по нивите "
Описанието ти е точно .Колкото и добре да е направен генератора има остатъчен магнетизъм и е нужно малко повече обороти за да се затвори веригата на въпросната лампичка , защото ако се вгледаш в начина и на свързване ще видиш че нейната функция е двойна.Веднъж за првоначално подмагнитване втори път за липсата на такова.Края и е вързан към възбуждането на генератора или по точно на четката на която трябва да се подаде напражението за регулиране.Един път заработил генератора се получава лавинообразен процес и той вдига максималното напражение което може и което зависи от товара и оборотите.
Не искам да влизам в спор .Твоите теоретични излияния ела и ги кажи на хората които си блъскат главите в стената и си казват "Защо ми трябваше да го правя."
Аз ще спра до тук защото смятам че не е нужно да се пълни форума с неща които практиката отдавна е доказала.Няма нужда да откриваме топлата вода.Ти вади акумулатора за да провериш дали зарежда , а аз предпочитам за тази цел да използвам мултицет / онова нещо което измерва напражение и ток /.Не е сложно , ако искаш мини ще ти дам няколко урока .Става по бързо отколкото да търсиш ключе , и да развиваш клема Smile
тодо-р
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Г.Оряховица

МнениеПуснато на: Пон Фев 28, 2005 8:42    Заглавие: Отговорете с цитат

що не си провериш четките на генератора.с течение на времето се износват.
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пон Фев 28, 2005 9:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Напрежението на автомобилния алтернатор се регулира,чрез възбудителната намотка.Като стабилизиращ елемент служи акумолатора.Нещата са сметнати така,че при работещ мотор напрежението да е такова да протича постоянен ток 4-6 ампера през батерията.Началния възбудителен ток се осигурява също от батерията ,а не от лампичка.Съвременните генератори са твърде изчистени от остатъчни магнетизми и случайни фактори.В зависимост от реле регулатора откачането на акумолатора може и да не доведе до страшни напрежения на борда,но във всички сличаи изкарва системата от режим.Според мен също най вероятно е да са четките на алтернатора,където именно се подава възбудителния ток.
Върнете се в началото
Noel
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 28, 2005 10:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Stoy40 написа:
Началния възбудителен ток се осигурява също от батерията ,а не от лампичка.

Има вариант на свързване на генератор / например:Пежо 205 с генератор Валео модел 90-91 г/ при който първоначалния ток се взима от +АCC през лампичката на таблото , а другия край към активния на възбуждането.По този начин тя изпълнява двойна функция : За първоначално запускане на генератора и като индикатор за липса на заряд. / веригата се затваря през възбуждането към маса .При подаване на възбуждане двата потенциала се изравняват и лампата гасне./
Shemeta
Гост

МнениеПуснато на: Пон Фев 28, 2005 11:16    Заглавие: Mda Отговорете с цитат

Noel написа:
Stoy40 написа:
Началния възбудителен ток се осигурява също от батерията ,а не от лампичка.

Има вариант на свързване на генератор / например:Пежо 205 с генератор Валео модел 90-91 г/ при който първоначалния ток се взима от +АCC през лампичката на таблото , а другия край към активния на възбуждането.По този начин тя изпълнява двойна функция : За първоначално запускане на генератора и като индикатор за липса на заряд. / веригата се затваря през възбуждането към маса .При подаване на възбуждане двата потенциала се изравняват и лампата гасне./

Някои хора четат между редовете май Exclamation
Има един лаф ти му говориш то ти приказва Twisted Evil
Няма генератор (алтернатор и т.н. ) на който да не му трябва първоначален ток за възбуждане , само на най старите коли дето са с динамо не им трябва Exclamation
Върнете се в началото
тодо-р
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Г.Оряховица

МнениеПуснато на: Пон Фев 28, 2005 11:22    Заглавие: Отговорете с цитат

колеги, като гледам написахте книга за автозахранването,не е ли по добре човека да си мерне нещата и да каже къде го сърби.
Rockton
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София - Люлин

МнениеПуснато на: Пон Фев 28, 2005 14:10    Заглавие: Отговорете с цитат

vbh, гост!! Абе ти провери ли си дали не ти е хлабав ремъка за генератора??? Навремето с една жигула имах същия проблем и така карах посред нощ 150км. на "фасове"!
Ефекта беше същия както при теб,на ниски обороти зарежда ,на високи не ще!!
На сутринта ,на светли разбрах че ремъка пързаля ,без да свири!!
Провери и пробвай!! Very Happy
miro_m
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Пон Фев 28, 2005 14:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Относно работата на алтернатора не съм много наясно с нещата ама при мен на старата шкода имах следния проблем както си карам на фарове и изведнъж като светнат и стават като прожектори (докато не мина през следващата дупка) и туку ми изгори някоя лампа в таблото известно време карах така и по случайност видях (понеже на шкодата акумолатора е на много шибано место) че масата на акумолатора се откача няма да обяснявам как но вече разбирам какво е ставало. за момент съм оставал без акумолатор и алтернатора при по високи обороти е бълвал и по високо напрежение което е водело до много якото светене на фаровете ама наистина яко светлината от жълтеникава става бяла а таблото ме заслепяваше. откакто оправих масата проблема не се е появявал така че има истина в това че без батерия вдига яко напрежението. но както и да е шкодата е вече в истрията а на пежото вече ще знам и няма да си правя експерименти благодарение на тази дискусия, че като знам там колко електроника има и колко е скъпа.... Пък който иска - да прави каквото ще Twisted Evil
Върнете се в началото
ariel
Гост

МнениеПуснато на: Пон Фев 28, 2005 19:40    Заглавие: пианиста Отговорете с цитат

Noel,недей да спориш с Шемета. В един американски бар има надпис
" не стреляйте по пианиста, толкова може,толкова свири".
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 3 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети