|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
runtime Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 04, 2009 21:40 Заглавие: Управление на MCP41010 през RS232 или LPT |
|
|
Здр,
Първо искам да кажа, че почти нищо не разбирам от електроника. Мога да запоя 3-4 елемента по схема, но способностите ми свършват до там
Също така искам да се извиня за въпроса си и не искам да ме приемате като някой мързел, който не може да прочете 5 листа и да понаучи някои неща, но просто тази сфера на дейност не ми се отдава.
Сега искам да попитам дали може някой да ми направи някоя примерна схема на управление на този цифров потенциометър през РС232, но може и за по-лесно през LPT.
Искам да си направя 2 стрелкови волтметъра, който да ми показват скоростта на интернет (upload/download)
Принципно пиша на Делфи и мога да си направя една проста програмка, която да управлява въпросния потенциометър и в зависимост да пуска по-високо или по-ниско напрежение спрямо текущата скорост на връзката ми.
Обаче никакви възможности нямам да си начертая схемата за потенциометъра. Та за това моля, ако някой има желанието да помогне ще съм особено благодарен!
Пак казвам, не искам да прозвучи нахално за това, ако някой има желанието да помогне то добре, ако не живот и здраве.
Благодаря предварително на отзовалите се! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RM Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 05, 2009 7:04 Заглавие: |
|
|
Думата потенциометър, която използваш не ми е ясна.
Стрелкови индикатори, също е много обща.
Видове много. С какво се управляват , има индикатори с вградена електроника и се управляват с напрежение, има други на които се добавят последователно съпротивления (потенциометри , тримери)
за да се настройва тока на отклонение на магнитните системи......
Другото което е , за да управляваш две индикаций трябва да имаш 2 канала. Дали през ЛПТ ще редиш канал след канал с някой 8 битов DAC или ще ползваш 4 битов, и ще ги пакетираш в 8 битов като 4-ниски и 4-високи. Имаме задача с много неизвестни.
Това MCP..... направо не го видях ..... сега ми е по ясно ,
за какво иде реч.
Ако имаш библиотеки за SPI през ком или лпт, /това делфи ми е тъмна индия /става лесно |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 05, 2009 20:02 Заглавие: |
|
|
Най-лесно може да стане през LPT и няма да ти трябва и MCPxxx дори.
Само волтметър с обхват около 5V и 8 резистора и един операционен усилвател - примерно LM311.
Резисторите - 4.7к, 10к, 20к, 39к, 82к, 160к, 330к, 680к. Свързваш им единия край към DATAOUT[0..7] на ЛПТ-то, другите краища заедно в една точка. Волтметъра м/у тази точка и масата. Резисторите трябва да са по ред на стойностите спрямо разрядите на порта, като най-малкия е на най-висшия разряд.
При това положение обаче няма да можеш директно да вържеш стрелковия уред, защото малкото му вътрешно съпротивление ще изкриви много нещата. Затова се слага ОУ-то като повторител. За захранване ще му трябва +/- 5 до 15В, но можеш да вземеш от ПЦ-захранването +12 и -12. Свързването - сигналът от резисторите на "+" вход, изход свързан към вход "-", захранването - както е по спецификация, волтметъра - м/у изхода на усилвателя и маса.
Успех
 _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 05, 2009 20:08 Заглавие: |
|
|
Или пък да използваш ШИМ и ще минеш с 2 резистора (по 1 за всеки волтметър) само.
Схемата е проста: закачаш към 2 от изходите на паралелния порт по 1 резистор и последователно към него волтметъра към маса. После си пишеш програма, която да ти изкарва импулси с променлива ширина (пропорционална на величините, които ще мериш) на всеки от изходите.
Резисторите ги подбираш в зависимост от чувствителността на системите (може да сложиш и тримери за настройка)
Това е. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|