Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Направа на платки

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ge6a_kj
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Kърджали

МнениеПуснато на: Съб Фев 07, 2009 19:51    Заглавие: Направа на платки Отговорете с цитат

Здравейте!Може ли някой да ми обясни малко по-подробно как точно се правят платки в домашни условия.Четох из нето, но все намирам теми, в които е даден начинът чрез принтер, а другите варианти са претупани.Само се споменава за тях и толкова.Благодаря предварително!

ПС:Предполагам че темата ми се повтаря многократно, но ползвах търсачката и нищо не намерих.Съжалявам,ако е в мен грешката! Wink
hunter_88
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Балчик

МнениеПуснато на: Съб Фев 07, 2009 20:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз си правя печатните платки с лак за нокти една спинцовка и една одрязана игла. Първо налагам схемата върху платката и си отбелязвам с едно малко центърче мястото на отворите за елементите. Пречартавам схемата на текстолита от страната на медното фолие и после пълня спинцовката с лака за нокти и почвам да минавам отгоре където ще бъдат пътеките, оставям да изсъхне лака и потапям платката в разтвор от ферихлорид. След като я ецна я измивам обилно с вода и после почиствам лака с лакочестител и намазжам пътеките с течен колофон и ги калайдисвам. Някой мойе по друг начин да ги прави но аз съм свикнал така и ми е удобно
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
mitcd
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: BG

МнениеПуснато на: Съб Фев 07, 2009 20:30    Заглавие: Отговорете с цитат

Има и по стар метод вместо с ферихлорид ,със смесване на син камък и сол във вода,като се нагряват.Имам мой по прост метод ,който използвах преди.Просто изрязвах медното фолио по платката с резец за линолеум и после правя отворите,но е за по елементарни схеми.
Върнете се в началото
hunter_88
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Балчик

МнениеПуснато на: Съб Фев 07, 2009 20:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Със солта и съния камък става доста бавно и това съм пробвал. И ферихлорита може да го нагряваш че да се ецне по бързо
Върнете се в началото
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Съб Фев 07, 2009 21:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Ползвай търсачката, писано е многократно. Ето една тема http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=3729 а има и още.

Виж съвета от първия пост http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=25381
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети