|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 09, 2009 1:53 Заглавие: Компресор за вакуум |
|
|
Замислил съм една джаджа, малко в стил Ваклин, и ми трябва съвет какво да купя. Но понеже сигурно има варианти, реших в този раздел да пиша.
Джаджата ще има нужда от вакуумно компресорче, което да дърпа въздух по тънки тръбички (с един специфичен накрайник, ама той е друга тема). Като сила си представете нещо слабичко - примерно, вакуума от изхода за 'държаща игла' на rework станция. Може и по-малко.
Върти ми се да търся на старо компресор от централно заключване на какъв да е автомобил, или компресор от rework станция (няма опция да купувам нова станция сега - скъпо ми идва). Захранване мрежово, или пък 12 волта или по-малко прав ток -- имам лесна възможност да му докарам каквото и да е.
Някакви съвети? Факторите са (в този ред):
1) Да работи стабилно
2) Да е малко като габарит
3) Ниска цена
4) Да не бръмчи зверски, докато работи
Даже се сетих и за помпичка за аквариум, ама никога не съм отварял такава, не знам дали ще мога лесно да я преправя вместо да помпа, да дърпа  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 09, 2009 6:51 Заглавие: |
|
|
Всичкото което си описал не става. Иди я някоя автоморга и поискай вакуум помпа от Пежо дизел. Куплирай си я с каквото искаш двигателче. Сложи някаква твърда бутилка за акумулатор на вакуума. Ползвай със здраве. Ако пък намериш електрическа вакуум помпа от Ситроен АХ ще ти е още по-лесно. Алтернативата е мембранна помпа от стар зъболекарски стол. Но това да е оцеляло някъде силно ме съмнява. _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
|
 |
fortech Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 09, 2009 12:22 Заглавие: |
|
|
Здрав компресор от стар хладилник мина ли ти през ума ?Обикновено са тихи.И бутилка , както каза колегата .
Успех ! _________________ Всички знаят , че еди кое си не може да се направи.Обаче се намери един , дето не знае , и вземе , че го направи.Така се раждат някои открития. |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 09, 2009 12:26 Заглавие: |
|
|
С компресорите за хладилници работата е малко по-комплицирана. Ако реши да тръгне по тази пътека, задължително да пише. Има някои нюанси, които трябва да се спазят за да не е еднодневка шедьовърът който ще създаде. _________________ --------------------------------------------------
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Фев 09, 2009 12:39 Заглавие: |
|
|
Масло да има и пусковото реле да работи добре. За друго не се сещам. С такъв си помпя гумите вече десетина години , че и съседите.... . Ваклин , ако има още нещо жизнено важно за тия компресорчета , моля сподели .Една информация повече винаги е полезна.
Успех! _________________ Всички знаят , че еди кое си не може да се направи.Обаче се намери един , дето не знае , и вземе , че го направи.Така се раждат някои открития. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 09, 2009 12:42 Заглавие: |
|
|
Нерде Ямбол, нерде Стамбул?
За какво е темата - на къде се повлече ?
| zmeios написа: | | 2) Да е малко като габарит |
За останалото има  |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 09, 2009 13:51 Заглавие: |
|
|
Темата си е тема, но според мен е добре нещата които са общовалидни, да не се споделят във вид на личн съобщения.
Важно е да се смени маслото с такова което не е естерно ако компресорът е бил за R134. Важно е да се направи серпентина на изхода която да удържа маслото, иначе ще го изплюе при първия срив на вакуума. Важно е да се сложи осушител със силикагел преди компресора за да не се "напие" с вода. Компресорите за хладилници не са чак толкова големи за качествата и функционалността която предлагат. Утре ще му потрябва да помпа нещо и т.н. _________________ --------------------------------------------------
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 09, 2009 14:23 Заглавие: |
|
|
| От 2 години ползвам подобна джаджа заедно с хладилно компресорче и 5л. бутилка от пожарогасител. Така си имам и въздух под налягане и вакуум. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Фев 09, 2009 14:49 Заглавие: |
|
|
Като ми ги каза тия неща , та веднага се сетих за тях ( нали я знаеш тая шега ). Благодаря за съветите .Определено са важни за живота на такава машинка. Капсулована , нямаш пряка видимост да контролираш... . Хубаво е да се знаят тия неща . _________________ Всички знаят , че еди кое си не може да се направи.Обаче се намери един , дето не знае , и вземе , че го направи.Така се раждат някои открития. |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 09, 2009 16:32 Заглавие: |
|
|
Лелей, цяла страница отговори, ама някак си не по темата! Простете, лошо съм се изразил явно в първия пост.
Ще опитам пак.
Не ми трябва компресор за баш вакуум. Няма да изпомпвам климатици
Абе представете си 'вакуума' който създава най-обикновена ръчна вакуумна помпичка за разпояване, ама да не е ръчна, и да може да го държи това всмукване постоянно (или айде, да кажем 10 минути)
Нерде Ямбол, нерде Стамбул, верно!
А иначе - с компресор от стар хладилник зная че стават добри вакуумни помпи за климатици - ама на мен не ми трябва нищо подобно  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|