Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Хоризонтално свиване при "София 81"
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
vladi46
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Чет Фев 12, 2009 1:42    Заглавие: Хоризонтално свиване при "София 81" Отговорете с цитат

Уважаеми колеги!
Въпросът е малко принципен. В настоящия момент нямам проблем.
Обаче от години съм се срещал със следния дефект-при увеличаване на яркостта и контраста, свива хоризонтално и то за секунди. После се оправя. Захранването също пада. Понякога и защитата изключва. Вероятно се увеличава консумацията на КСХО. Проверявал съм ОТЛ. Някои колеги смятат, че това се случва заради увеличената консумация на кинескопа. А емисията е идеална, цветовете-също. Като че ли съм склонен да се съглася с тях. А вие как мислите? Дали пък причината не е друга? Или пък ако е кинескоп, знаете ли някакво "нестандартно " временно решение? Вярно, че тези телевизори си отиват, но все още някой такъв се обажда.
emoome
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Фев 12, 2009 13:16    Заглавие: Re: Хоризонтално свиване при "София 81" Отговорете с цитат

Ако (си) изясните какво според вас значи това:
Цитат:
увеличената консумация на кинескопа
-
Цитат:
А емисията е идеална, цветовете-също

Rolling Eyes
....
Цитат:
Проверявал съм ОТЛ
-ОТЛ, над определен праг, намалява Контраста през VT806, 807, спада напрежението на 5кр. на MCA660
......
Цитат:
Захранването също пада

Ами установете защо?. То ли е клекаво или му идва множко консумацията. Тия неща се мерят.
....
А това какво значи:
Цитат:
"нестандартно " временно решение?

....от кога се правят тези телевизори, изпитана с годините марка?!
Дали въобще е нужна някому полемиката?
....
п.с. ...Не мога да си представя сервизен техник, който не се е снабдил с книжките за ремонт на български и руски цветни телевизори във всякаквите им издания (някога ги имаше по всички книжарници) -основата на знанията ни за всичко днес
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
vladi46
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Фев 12, 2009 14:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Да, книжките и аз ги имам. А за "натичане" чували ли сте? Тоест проникване на въздух в балона, независимо, че е добре херметизиран. При всички лампи се случва и затова поставят гетер.
Ако обаче натичането поради годините е по-голямо, йонизацията също ще бъде по-голяма, а оттам и консумацията. Въпреки, че шийката на кинескопа не свети в лилаво-това което става при силно нарушаване на херметичността. А ако емисията е намалена, би трябвало и консумацията да се намали. Наистина, този дефект не съм го виждал, когато кинескопът е увяхнал.
А както е известно, захранването тук не се проверява с крушка. За съжаление трудно може да се дублира с друго. За мен досега решението е било-по-малка яркост и по-малък контраст. ОТЛ съм го проверявал, измервайки напреженията, но нередности не съм откривал. Както обясних обаче, в настоящия момент нямам телевизор с такъв проблем. Но понякога се случва.
А и при положение, че свиването става за някоя секунда, измерванията също са проблем. Докато измерим, той се оправил.

Последната промяна е направена от vladi46 на Чет Фев 12, 2009 14:25; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Todorov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Враца

МнениеПуснато на: Чет Фев 12, 2009 14:15    Заглавие: re: Отговорете с цитат

Изхвърли платката на защитата и сложи един диод.
Върнете се в началото
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Чет Фев 12, 2009 14:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Да спреш да ръсиш глупости?!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
emoome
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Фев 12, 2009 14:39    Заглавие: Отговорете с цитат

vladi46, Влошен вакум в кинескопа (това не може да е само за секунди) няма начин да не се отрази върху спада на напрежение между точките E и D (R700) !
Върнете се в началото
vladi46
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Фев 12, 2009 14:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Е, не! Тук не става дума за влошен вакуум! Ако той е силно влошен, кинескопът няма никога да светне! Дефектът се проявява когато яркостта и контраста са увеличени и емисията е нормална. При увяхнал кинескоп не съм виждал този дефект.
А както знаем абсолютен вакуум не съществува. Може да е нисък или висок, но въздух винаги остава, колкото и да не ни харесва това. И въпреки добрата херметичност, въздушните молекули продължават да навлизат през стъклото. Разбира се по мъничко, а не както ако е счупено. Затова се поставят гетерите-да ги поглъщат. И някои от тези въздушни молекули се йонизират. Затова някога на "Опера" слагаха йонен уловител, защото тези йони разрушават луминофора, ако екранът не е алуминизиран. После йонният уловител отпадна.

Последната промяна е направена от vladi46 на Чет Фев 12, 2009 14:58; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
old4
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Фев 12, 2009 14:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Владо ,един въпрос :
Клавиатурата ли си чешиш ? Аз това го правя в последния раздел Wink
Върнете се в началото
emoome
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Фев 12, 2009 15:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Дефектът се проявява когато яркостта и контраста са увеличени и емисията е нормална
.
При увеличени яркост и контраст ТРЯБВА да се задейства схемата за ОТЛ !
От тук насетне само чешаме; дай конкретен случай с измервания за да има смисъл Smile
Върнете се в началото
vladi46
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Фев 12, 2009 15:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами когато пак попадна на такъв случай, ще употребя повече търпение, време, въпреки, че дефектът не е постоянен и отново ще го коментираме.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети