|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
vladi46 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 12, 2009 1:42 Заглавие: Хоризонтално свиване при "София 81" |
|
|
Уважаеми колеги!
Въпросът е малко принципен. В настоящия момент нямам проблем.
Обаче от години съм се срещал със следния дефект-при увеличаване на яркостта и контраста, свива хоризонтално и то за секунди. После се оправя. Захранването също пада. Понякога и защитата изключва. Вероятно се увеличава консумацията на КСХО. Проверявал съм ОТЛ. Някои колеги смятат, че това се случва заради увеличената консумация на кинескопа. А емисията е идеална, цветовете-също. Като че ли съм склонен да се съглася с тях. А вие как мислите? Дали пък причината не е друга? Или пък ако е кинескоп, знаете ли някакво "нестандартно " временно решение? Вярно, че тези телевизори си отиват, но все още някой такъв се обажда. _________________ Кажат ли ми, че ще грее слънце, веднага слагам зимните гуми! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 12, 2009 13:16 Заглавие: Re: Хоризонтално свиване при "София 81" |
|
|
Ако (си) изясните какво според вас значи това:
| Цитат: | | увеличената консумация на кинескопа | -
| Цитат: | | А емисията е идеална, цветовете-също |
....
| Цитат: | | Проверявал съм ОТЛ | -ОТЛ, над определен праг, намалява Контраста през VT806, 807, спада напрежението на 5кр. на MCA660
......
| Цитат: | | Захранването също пада |
Ами установете защо?. То ли е клекаво или му идва множко консумацията. Тия неща се мерят.
....
А това какво значи:
| Цитат: | | "нестандартно " временно решение? |
....от кога се правят тези телевизори, изпитана с годините марка?!
Дали въобще е нужна някому полемиката?
....
п.с. ...Не мога да си представя сервизен техник, който не се е снабдил с книжките за ремонт на български и руски цветни телевизори във всякаквите им издания (някога ги имаше по всички книжарници) -основата на знанията ни за всичко днес |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Фев 12, 2009 14:02 Заглавие: |
|
|
Да, книжките и аз ги имам. А за "натичане" чували ли сте? Тоест проникване на въздух в балона, независимо, че е добре херметизиран. При всички лампи се случва и затова поставят гетер.
Ако обаче натичането поради годините е по-голямо, йонизацията също ще бъде по-голяма, а оттам и консумацията. Въпреки, че шийката на кинескопа не свети в лилаво-това което става при силно нарушаване на херметичността. А ако емисията е намалена, би трябвало и консумацията да се намали. Наистина, този дефект не съм го виждал, когато кинескопът е увяхнал.
А както е известно, захранването тук не се проверява с крушка. За съжаление трудно може да се дублира с друго. За мен досега решението е било-по-малка яркост и по-малък контраст. ОТЛ съм го проверявал, измервайки напреженията, но нередности не съм откривал. Както обясних обаче, в настоящия момент нямам телевизор с такъв проблем. Но понякога се случва.
А и при положение, че свиването става за някоя секунда, измерванията също са проблем. Докато измерим, той се оправил. _________________ Кажат ли ми, че ще грее слънце, веднага слагам зимните гуми!
Последната промяна е направена от vladi46 на Чет Фев 12, 2009 14:25; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
Todorov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 12, 2009 14:15 Заглавие: re: |
|
|
| Изхвърли платката на защитата и сложи един диод. |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
|
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 12, 2009 14:39 Заглавие: |
|
|
| vladi46, Влошен вакум в кинескопа (това не може да е само за секунди) няма начин да не се отрази върху спада на напрежение между точките E и D (R700) ! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Фев 12, 2009 14:46 Заглавие: |
|
|
Е, не! Тук не става дума за влошен вакуум! Ако той е силно влошен, кинескопът няма никога да светне! Дефектът се проявява когато яркостта и контраста са увеличени и емисията е нормална. При увяхнал кинескоп не съм виждал този дефект.
А както знаем абсолютен вакуум не съществува. Може да е нисък или висок, но въздух винаги остава, колкото и да не ни харесва това. И въпреки добрата херметичност, въздушните молекули продължават да навлизат през стъклото. Разбира се по мъничко, а не както ако е счупено. Затова се поставят гетерите-да ги поглъщат. И някои от тези въздушни молекули се йонизират. Затова някога на "Опера" слагаха йонен уловител, защото тези йони разрушават луминофора, ако екранът не е алуминизиран. После йонният уловител отпадна. _________________ Кажат ли ми, че ще грее слънце, веднага слагам зимните гуми!
Последната промяна е направена от vladi46 на Чет Фев 12, 2009 14:58; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
old4 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 12, 2009 14:56 Заглавие: |
|
|
Владо ,един въпрос :
Клавиатурата ли си чешиш ? Аз това го правя в последния раздел  |
|
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 12, 2009 15:00 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Дефектът се проявява когато яркостта и контраста са увеличени и емисията е нормална | .
При увеличени яркост и контраст ТРЯБВА да се задейства схемата за ОТЛ !
От тук насетне само чешаме; дай конкретен случай с измервания за да има смисъл  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Фев 12, 2009 15:06 Заглавие: |
|
|
Ами когато пак попадна на такъв случай, ще употребя повече търпение, време, въпреки, че дефектът не е постоянен и отново ще го коментираме. _________________ Кажат ли ми, че ще грее слънце, веднага слагам зимните гуми! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|