| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ge6a_kj Активен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 16, 2009 18:38 Заглавие: Регулируем стабилизиран токоизправител |
|
|
Здравейте!Попаднах на тази схема , .Относно транзисторите в книгата пиши | Цитат: | | Транзисторът Т1 може да бъде който и да е маломощен тип, а Т2 който и да е мощен. | ,та въпросът ми е кой по точно транзистор да сложа (за Т1 и Т2).И ако може някой да каже какво мога да променя в цялата схема за да имам 1ампер на изхода.Благодаря Предварително!
ПС:Ако някъде не съм уточнил или съм написал тъпо въпроса, моля казвайте.
ПС1:Извинявам се ,че давам така снимките, но се пробвах с Img, но незнам защо не ми се получи. _________________ Знаете ли, че светлината е по-бърза от звука. Доказано е, че изглеждаш интелигентен преди да си отвориш устата! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 16, 2009 19:42 Заглавие: |
|
|
Не я прави тази схема. Голяма тъпотия е да се регулира напрежение откъм отрицателния полюс (т.е. регулацията да е м/у товара и минуса, а не както е обичайно - между + и товара). Това на практика означава, че ако искаш да заземиш уреда като хората - не можеш, но пък за сметка на това е лесно да го изгориш!
На теб какво ти трябва - положително захранване или двуполярно? (не вярвам само отрицателно да ти е нужно) |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Фев 16, 2009 20:07 Заглавие: .. |
|
|
На мен ми трябва двуполярно.Тази схема я видях в "Първи стъпки в радиоелектрониката" и понеже пиши за непитните препоръчвам...,аз реших да ви попитам.Може те ли да ми дадете тогава схема за регулируем стабилизатор от 0 до 12 V , 1А.Двуполярно.Благодаря предварително.
ПС:Ако може да е нещо по-простичко,защото аз съм от неопитните
ПС1:Направо ако може дайте схема за стабилизатор, който вие удобрявате и смятате за добър.Само искам да отговаря на горепосочените параметри. _________________ Знаете ли, че светлината е по-бърза от звука. Доказано е, че изглеждаш интелигентен преди да си отвориш устата!
Последната промяна е направена от ge6a_kj на Пон Фев 16, 2009 20:11; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
Unique Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 16, 2009 20:10 Заглавие: |
|
|
Ами проста зависи колко проста да бъде иначе тази схема не е добра про положение че има доста добри а за по проста ... по принцип не са много сложни тези аз гледах една добра но немога да се сетя къде беше много ми беше харесала даже мислих да я правя , двуполярно 20волта 3 ампера беше ако някой има схемата и аз бих я направил _________________
 |
|
|
 |
nobodyshadow Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 16, 2009 21:15 Заглавие: |
|
|
Разгледай LM317 и LM337 от това по лесно и стабилно като работа няма на къде.Също можеш да разгледаш стари теми,въпросът е обсъждан многократно.Просто напиши в търсачката " стабилизатор ".
Успех! _________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно! |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 16, 2009 21:35 Заглавие: |
|
|
LM317 и LM337 са най-простия и добър вариант.
При 1 ампер изходна мощност и по-ниско напрежение ще греят много, ама то така е - при неимпулсните захранвания няма безплатен обяд
Допълнителен бонус е, че с тези стабилизатори получаваш 'вградена' защита по температура и изходен ток, която иначе 'простите' схеми нямат, а сложните... ъм... не са подходящи
Не забравяй да ги монтираш свястно на сериозен радиатор, ако наистина смяташ да ползваш по-голям ток. Тоя проблем седи независимо дали ще ползваш транзистори, 317, или каквото ще да е друго. |
|
|
 |
Unique Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 16, 2009 22:13 Заглавие: |
|
|
Мда прав си те са добри но и за радиоатора трябва да си помислиш какъв ще сложиш щото наистина ще грее но за 1 ампер ток ще са добре _________________
 |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Фев 17, 2009 18:09 Заглавие: Съжалявам |
|
|
Много се извинявам, но моля ви, ако можете дайте направо снимки или в по-лошия случай линк към въпросната схема.Извинявам се пак, но нета така ми се бави, че не е истина.Минута и половина ми отне да влезна във форума, а ако започна да търся..... .Моля ви разберете ме.Не искам да се приема като мързел.
Направо да попитам и за радиатора.Намерих един (доста солиден ми се вижда) Размери:6см/4см/1.5см.Става ли?Трябва ли да се мажи с разни термопасти или с нещо друго.Благодаря! _________________ Знаете ли, че светлината е по-бърза от звука. Доказано е, че изглеждаш интелигентен преди да си отвориш устата! |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 17, 2009 19:07 Заглавие: |
|
|
http://www.alldatasheet.com/view.jsp?Searchword=LM317&q=LM317
Погледни и прикачения файл,ако ти е по-лесно-същото е.
А колкото до термопастата-мажи винаги!Няма да загубиш нищо.Още по-добре със силиконова смазка-вече се намира и не съхне като тези белите лай...,дето уж са термопаста  _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
RM Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 17, 2009 19:47 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Голяма тъпотия е да се регулира напрежение откъм отрицателния полюс |
За всеки влак си има пътници. По старите вълци ще ти кажат ... за влиянието на братушките.
Зависи за какво му трябва на човека. |
|
|
 |
|