| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 18, 2009 22:13 Заглавие: Kъм знаещите руски или гръцки език |
|
|
Мъчи ме един русизъм, използван в преведената на български език техническа литература от руски език. Думичката е ИЗОДРОМ, или съчетана с друга дума ВРЕМЕ НА ИЗОДРОМ, ИЗОДРОМНА ВРЕМЕКОНСТАНТА. Мъчи ме въпроса що е физическото значение на думата ИЗОДРОМ, за да стане ясно какво е физическата същина на изодромното време?
Последната промяна е направена от charli на Чет Фев 19, 2009 0:06; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 18, 2009 22:38 Заглавие: |
|
|
| Нали все пак питаш за изодром |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 18, 2009 23:08 Заглавие: |
|
|
Изодромные регуляторы характеризуются временем Изодром, в течение которого регулирующий орган под действием изодромной составляющей перемещается на 1% своего хода при предварительном пропорциональном перемещении его также на 1%.
Изодром (от изо... и греч. drómos — бег)
Това по-горе е ясно, че изодромно време има, кокато е налице пропорционала съставна, освен интегралната, която е наречена изодромна. Ако няма пропорционална съставна, времеконстантата вече не се нарича изодромна, а времеконстанта на интегриране. И тук не става ясно кое му е изодромното. Разковничето явно е в думата drómos — бег. _________________
ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 18, 2009 23:16 Заглавие: |
|
|
| charli написа: | | .... Разковничето явно е в думата drómos — бег. |
Е, сега пък думичката бег-аю, у-бег-ю, бег-учая по волнам ли е препъни камъчето? |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 18, 2009 23:29 Заглавие: |
|
|
Пропорционално интегрален регулатор. _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 19, 2009 0:02 Заглавие: |
|
|
Айде бе Я не излагай работещите от АЕЦ козлодуй, че ако сте толкова категорични и в действията си, не мисля, че би съществувал в днешни времена (майтап бре ) . Изодромна времеконстанта има и в ПИ регулатора, не само в ПИД. Но при не всеки ПИ и ПИД регулатор. Тука може и докторантура да изкарам по тая тема, ама де да видим. Хайде, търси се някой запознат с гръцката морфология ... _________________
|
|
 |
plamil Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2007 Мнения: 384 Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна
|
Пуснато на: Чет Фев 19, 2009 0:13 Заглавие: |
|
|
От това което съм учил навремето (преди повече от 20 год) имам спомен че учихме Изодромни регулатори на двигатели и турбини.
Та там идеше реч за регулатори които нямат твърда механична връзка между чувствителния елемент и управляващия механизъм. Т.е. във механичната верига има въведени допълнителни елементи които имат забавящо действие на управляващия орган.
Използват се там където искаш оборотите управляваната машина да се придържа към точно определени обороти, като при голямо отклонение да реагира бързо, а при малко отклонение - да реагира по-бавно.
Малко дълго ми излезе обяснението, дано да е помогнало поне с малко.
| Цитат: | | (от изо... и греч. drómos — бег) |
Това донякъде може да се преведе и като "изминат път","ход" |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 19, 2009 1:55 Заглавие: |
|
|
И все пак изодромната времеконстанта се нарича така, за да се прави разлика между нея и интегралната времеконстанта. И двете предизвикват линейно изменение на управляващия орган. Въпросът е ,че се използва думата изодром, за да се разграничат времеконстантите . За да си отговорим на този въпрос, трябва да разнищим думичката drómos, но без предположения и предпоставки. Те това е неизвестното ... _________________
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 19, 2009 7:37 Заглавие: |
|
|
Изодромен регулатор се използва в руската терминология за пропорционално интегрален регулатор за регулиране на топлинни процеси. Попита какво е и ти казах. Направи аналогия с изобар (линия свързваща области с еднакво налягане на карта). В слуая изодром е "еднакъв път". Имаш линии на графиката с някакви наклони примерно, но с различни начални точки. Регулаторът сам ще си избере по коя линия да се движи в зависимост от някакви странични условия.
Категоричността ми идва от това, че като поискаш да си купиш изодромен регулатор за абонатна станция в Русия и ще ти доставят пропорционално интегрален регулатор. Пише го в интернет, не съм го измислил аз. _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 19, 2009 19:44 Заглавие: |
|
|
Съгласен съм с всеки и с всички мнения до тук, но мисля, че все още не съм си отговорил на въпроса. _________________
|
|
 |
|