| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Nikolai_1 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 19, 2009 20:07 Заглавие: Проблем с термометър на "Млад конструктор" |
|
|
Схемата е от списание млад конструктор а термометъра е инт. схема ICL 7101 . Проблемът е че не съм сигурен къде да залепя датчика (транзистор BC 557) така че да ми измерва температурата навън . Бях го (залепил на прозореца) на релсата на ролетната щора , но започна да ми показва нереална температура 9.5 градуса, а реалната температура беше по-,малко от 5 градуса.На дограмата няма смисъл да се лепи в такъв случай защото и тя е PVC и резултата ще е подобен . Остана ми само един перваз на който бих могъл да опитам,но той е алуминиев и се опвявам пак от грешки .
На стената също изключвам възможността понеже е бетон и лятото температурата е по-висока там от колко на всичко останало .
Пропуснах да спомена че датчика е изолиран от околоната среда херметически (поставен е в капачка от химикал и е натапкано със силикон).
Очаквам някави идеи , аз май се изчерпах  _________________ Таз година булка , догодина...- две ! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 19, 2009 20:14 Заглавие: |
|
|
АЦП-то вероятно е 7106 или 7107, но това не е важното в случая.
Въпроса е - сигурен ли си, че въпросния термометър е "тариран" и показва вярно? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Фев 19, 2009 20:20 Заглавие: |
|
|
Ами да показва си долу-горе вярно . мерих го спрямо мултицет и после цял ден го наблюдавах и сравнявах стойностите му с метеоцентъра(интернет)и нямаша съществена разлика (1-2 десети разлика имаше).Но днеска като се прибрах от работа и си пуснах парното започна да се покачва показанието му . _________________ Таз година булка , догодина...- две ! |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 19, 2009 23:34 Заглавие: |
|
|
| Чакай сега, как така датчика е изолиран от околната среда!? Нали целта е точно обратната - да има досег с околната среда за да измерва температурата й. |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 20, 2009 4:07 Заглавие: |
|
|
Датчика е написано ясно как е изолиран - поставен в тръбичка и залят със силикон (предполагам)
Следващата стъпка е да направиш отлична изолация на кабела, който води до датчика.
А още по-следващата: да осъзнаеш, че ако ще мериш външна температура, тоя датчик не може да е на стъклото, а трябва да е отвън!
Сложи някаква дървена плоскост (миниатюрна) на подходяща външна стена. Монтирай я с 4 дюбела в стената. Върху тази плочка постави твоя 'херметичен' сензор, ама не го лепи върху плоскостта, а го повдигни 2-3 сантиметра над нея - да е изложен на вятър и въздух.
Ако датчика е обикновен термистор, може да ти се наложи да му буферираш сигнала с едно ОУ, преди да го закачиш към АЦП-то. Зависи колко са ти дълги кабелите. ОУ-то да е вътре в стаята, че навън на -15 ще изкарва вместо сигнал, ледени висулки  |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 20, 2009 10:15 Заглавие: |
|
|
| zmeios написа: | | ...Ако датчика е обикновен термистор, може да ти се наложи да му ... |
| Nikolai_1 написа: | | ...да залепя датчика (транзистор BC 557)... |
|
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 20, 2009 13:38 Заглавие: |
|
|
| Пак не разбрах, защо датчика трябва да е изолиран? Нали трябва да има контакт с околната среда? |
|
|
 |
pamporov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 20, 2009 13:53 Заглавие: |
|
|
| Изолиран добре електрически! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Фев 23, 2009 17:40 Заглавие: |
|
|
ГОТОВО!!! Оправих го Мамичката им китайска, пак са ми продали фабрично дефектен елемент.Кондензатор на който му се губят 70nf от общо 100.Не ми се случва за първи път .  _________________ Таз година булка , догодина...- две ! |
|
|
 |
|