Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Търся учебници по електроника

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
stto
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 07, 2009 17:56    Заглавие: Търся учебници по електроника Отговорете с цитат

Здравейте,

Бихте ли ми препоръчали учебници по електроника с примери за смятане с диоди, транзистори и операционни усилватели. Може би нещо което се учи в Техн. Унивеситет. За предпочитане на български, но може и на руски или френски. И откъде могат да се купят или да се свалят.

Нещо подобноно на "Electronic Devices And Circuit Theory" автори Robert L. Boylestad i Louis Nashelsky и "Microelctronic Circuits" автори Sedra/Smit. Тези ги имам но не ми вършат работа тъй като са на английски.

Благодаря!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Фев 07, 2009 18:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Sad язък - на английски има страхотни книги, включително няколко 'библии'

Не знам какво наричаш 'практически примери за смятане', но поне известни полутеоретични основи трябва да поставиш, иначе нищо няма да може да сметнеш (и да можеш, то няма да работи така, както е сметнато, и няма да знаеш какво да правиш)

Класиката на български е "Първи стъпки..." на Шишков - аз лично препоръчвам по-старите издания. Има я навсякъде в електронен вид, вкл. и тук във форума е обсъждана нееднократно.

Специално за ОУ имам хубава книга на руски, но НЕДЕЙ да започваш от ОУ и схеми, почни с транзистори и диоди, иначе после ще ти е трудно да ги вденеш.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 07, 2009 18:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Само книги на български да ти се четат-колкот щеш...
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
YURI
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 07, 2009 20:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Ето и малко на руски тук : http://dmitriks.narod.ru/books/books.html#ARTSCHEMES
Върнете се в началото
stto
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 09, 2009 18:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте отново,

Може да не съм се изразил правилно какво точно търся. Под примери имам в предвид в една схема с диод/транзистор или ОУ, съпротивления и/или кондезатори със съответните стойности, да се определи потенциала в определена точка или ток в контур или стойността на някое съпротивление. Не става въпрос за примерни схеми, която да са реализирани практически, а за теоретични задачи със съответните обяснения.

Благодаря за отговорите. Разгледах сайтовете и има някои книжки, които ще ми са от полза.

Ако се сещате за някоя друга книга, щем съм благодарен да споделите.
Върнете се в началото
nobodyshadow
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Сливен

МнениеПуснато на: Пон Фев 09, 2009 18:18    Заглавие: Отговорете с цитат

По-скоро ти трябват някакви учебници за техникум по електротехника.Основи на електротехниката,материали и градивни елементи...Ако учиш в някое такова училище поискай си от някой даскал или направо отивай към библиотеката.
Em1l
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 09, 2009 21:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Които иска учебници и литература за схемотехника и електротехника да пише на ЛС
Върнете се в началото
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Фев 09, 2009 22:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Учебниците за техникумите са отвратителни като поднасяне на информацията. Дивен социализъм - наливат те до козирката с теория, която не можеш да разбереш; и когато вече ти се е отщял живота, ти пускат малко фъндък с 'истинска' електроника. После вече разбираш че теорията всъщност е полезна, но идиотското поднасяне си е свършило работата - да те отврати

Прилича ми на висшето по 'информатика' (измислена дума впрочем) през 80-те и 90-те. Математика докато ти посинее г*за, и във втората половина на трети курс - натъпкани десетина фундаментални дреболии, като например "език C; конструкция for { }"

Резултат - едни каки с дипломи, на които висшата математика им я е "взел" някой друг, едни батковци с шестици по "материалознание" Very Happy Very Happy и излизат от университета, без да са написали повече от три последователни реда код!

Та не ми ги хвалете техникумите. У нас има много хора, които могат да проектират или поправят нещо грамотно, но не ЗАРАДИ, а ВЪПРЕКИ качеството на техникумите.
Върнете се в началото
maxtanev
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 20, 2009 15:36    Заглавие: Отговорете с цитат

@stto

Търси в ТУ"София", Аналогова схемотехника 1 част и Теоретична електротехника 1 част(ръководство, а не учебник).
Върнете се в началото
nerazzurri1908
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Фев 24, 2009 7:59    Заглавие: Отговорете с цитат

ръководство по ТЕ1 имам
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети