Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Няколко въпроса за НЧУ

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
xu6thuklx
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Сря Фев 25, 2009 17:47    Заглавие: Няколко въпроса за НЧУ Отговорете с цитат

Става въпрос за този НЧУ
Стигнах до сглабянето, като почти всичко е готово.
Използвам едно импулно захр. от компютър.
Получих съвет: "Минуси на входове, минуси на изходи, потенциометри, радиатор на интеграл и минус от захранването(черен кабел) да се свържат в обща точка тип звезда."
Искам да попитам това да го правя ли, в смисъл да не стане някой гаф, а относно зануляването (третия кабел на захранващия) само към корпуса ли, минус спойката да бъде ли свързана с нея?
Потенциуметрите нямат отделни крачета на корпоса, има ли значение ако запоя кабела директно?
Понеже към това крайно стъпало съм сложил предусилвател с вграден тонкоректор искам да ми кажете, мога ли да използвам следното нещо:
PC-обикновен кабел-предусилвател-екраниран кабел-крайно ст.-обикновен кабел-колони
Или задължително трябва навсякъде да е екраниран?
И сега последното нещо
Гледам кабели, проблем ли е да се използва екранировка с алуминиево фолио
Да речем
От компа до предусилвателя
От предусилвател до усилвател, като се има впредвит че разтоянието е най-много 10см
И отново същия за крайно стъпало колони, но не ми се иска да махам този от колоните защото е дългичък, но няма екранировка
Благодаря на всички отзовали се!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Сря Фев 25, 2009 18:39    Заглавие: Re: Няколко въпроса за НЧУ Отговорете с цитат

Кит с този чип е разискван много във форума!Значи правилно са ти казали за замасяването, НО в твоя случай не вързвай масата на захранването с масата на изхода, че ще стане една .... Shocked . Усилватела е с мостов изход т.е. масата на захранване и на вход няма нищо общо с масата на изхода и нея си я сложи там къде е обозначена на от пройзводителя!Масата към зануляването на контакта я направи но последователно вържи едно копче най-обикновено.. като паралелно на контакта му слагаш 100К 0,5W и 100nf 250V. по тоя начин ще имаш режим "Ground" & "Groung Lift" по-някога в единия е по-добре , по някога в другия мн зависи къде и как си го вързал!Кабела който мислиш да полваш мисля че няма да ти е проблем но си вземи по-добре от микрофиния тип който продават..
gakal
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Сря Фев 25, 2009 19:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Кабела от изхода до колоните не е нужно да е екраниран, а трябва да е по-дебел - поне 1 кв.мм за тази мощност.
Що се касае за екранираните кабели ТЧП-то което си посочил е много по-добър от другия (микрофонен ) посочен от теб.Разликата е , че ТЧП- то е с истинска оплетка, а при микрофонния както и на снимката се вижда жилото и оплетката вървят паралелно.Видиш ли микрофонен кабел на цена под 1лв / метър- добре е да го резнеш и да провериш за това преди да го купиш.В много случаи можеш да ползваш и такъв кабел без проблеми, но при положение, че имаш импулсно захранване бих ти препоричал навсякъде да ползваш по-добрия проводник- ТЧП.Не знам защо си посочил 4-жилен- на теб 2-жилен ти стига.Оплетката е маса.
Върнете се в началото
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 25, 2009 19:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз като казах микрофонен явно не съм се дойзразил... не от тия по 1 или под един лев.Аз тия който вземам по 9 лева/м досега нито един път не съм имал проблеми.А за този кабел който е посочил незнам ако е - по евтин нека да си ползва него Smile
xu6thuklx
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 25, 2009 20:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Посочих 4 жилен понеже не съобразих, че може да закача маса към екранировката, а ляво дясно към жилата.
А относно предусилвател-крайно стъпало разтоянието е съвсем малко, мога ли да ползвам обикновени.
Върнете се в началото
gakal
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Сря Фев 25, 2009 21:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Вероятно предусилвателя и крайното стъпало са в една кутия ( за предпочитане метална) и тогава можеш да използваш обикновен кабел за късо разтояние.
Опитай и ще разбереш най-добре.Винаги можеш да смениш кабела ако се съмняваш че ти вкарва шум.
Върнете се в началото
xu6thuklx
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 25, 2009 21:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами вероятно ще е метална, но може да е дървена с фолио отвътре ще преценя. Мерси за помощта. Златни сте!
Върнете се в началото
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 25, 2009 22:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако е с фолио от вътре и него го вързваш към масата на захранването.За къси разстояние съм слагал и не екраниран и пак съм нямал проблеми.. Но все пак е много относително и си е за предпочитане екранирания кабел.Няма да е лошо на захранването да му сложиш по сериозни кондензатори ако някакви около 470 микро на 12волтовата линия...
Като цяло гледай всички кабели да максимално къси но това не значи да са толкова че да пречи на евентуален ремонт или да са напънати..
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети