Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Радиочестотен чип (RFid)
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 28, 2009 22:56    Заглавие: Радиочестотен чип (RFid) Отговорете с цитат

Интересуват ме честотата и описанието на масива за защитните кодове, които се ползват за обезпечаване на стоките срещу кражба. Наскоро си направих една схема за отваряне на вратата на блока с безконтактни карти и идеята ми е да ги заменя със защитни чипове, които ми остават след покупка и иначе изхвърлям. Обаче се оказва, че явно има разлики, защото устройството ми (за 125kHz) не ги чете. Ако честотата е тази, предполагам, че ще се получи.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
nobodyshadow
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Сливен

МнениеПуснато на: Нед Мар 01, 2009 0:41    Заглавие: Отговорете с цитат

# 135 kHz
# 13.56 MHz
# 860-960 MHz
# 433 MHz
# 2.45 GHz
Това дават като стандартни честоти.Мисля,че тези които ползват по магазините са на 13 Мхз.
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Мар 01, 2009 0:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Ясно. С това устройство няма да стане. Ще продължа да си ползвам стандартните за него карти.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
suxfan
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Мар 01, 2009 1:06    Заглавие: Мда Отговорете с цитат

nobodyshadow написа:
...

13.56 MHz, но обикновенно са еднобитов четец, дори контролер няма. Схемата е от проста по проста просто един трептящ кръг и преди да минеш през онези места за проверка на касата с един инструмен дават накъсо кондензатора.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Мар 01, 2009 9:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Тц. Не е баш така. Читавите системи за хранителни магазини работят на малко по-друг принцип. Там стоката е с етикет в който има чипче. При маркирането и в склада принтера чете кода на чипчето и го забива в баркода който ще напечати. След маркиране на касата, кодът на чипчето се отмята като "продаден" и вече арката не пищи. Между другото, от хранителните магазини се краде за страх. От тези с арките даже повече, защото там не разчитат много на видеонаблюдението. Нали са кихнали "десетки хиляди доларе" за ебати системата. Отдираш етикета и ти си човекът. Естествено, това е вандализъм в 21 век. Разумният подход е генератор с достатъчна мощност който да гръмне чипа. Може и просто за забавление да минеш покрай рафтовете и да "отмаркираш" малко артикули. Нека бедните живнат Wink

Сега пак ще ме "наринете" с ценни мисли за морала ми. Ама много мразя някой да ми се прави на хитър. Особено пък магазинер! Нали тази система скромно е влязла в цената на всеки от продуктите, които галфонът продава.

П.П. Не съм сигурен, но е логично системата след като прочита продаден код през арката, да унищожава програмно или грубо записа в чипа. Трябва да се поработи в тази насока. Дразни ме самата концепция, че "с пари може да си купиш мозък".
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Мар 01, 2009 9:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Само да напомня на някои потребители с кой бутон се отговаря в този форум.Както и на други-да не се изместват от смисъла на темата Exclamation
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Нед Мар 01, 2009 12:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Не съм 100% сигорен но в Метро май са 135 kHz или в тоя банд защото гледах че има феритна антена.И на мен ми е било интересно да погледня някой схемно решение.
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Мар 01, 2009 22:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Явно схемата е интересна за повече хора. Ето тук има подробна схема и примерен софтуер. Софтуерът е, разбира се, недоразвит и се налага дописване, но за човек дори с начални знания не е проблем да го доразвие:

http://www.mikroe.com/sr/tools/rfid/

Чипът за четящото устройство е ефтин и се намира в магазинната мрежа. Преди два дни си закупих няколко броя.
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Мар 01, 2009 22:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Нещо ми убягва интерфейса към компютъра ?! Чудя се също ако спре тока какво става ,май си трябват и ключове.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Нед Мар 01, 2009 22:50    Заглавие: Отговорете с цитат

UPS и то OnLine 100%!
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети