Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Електро безопасност
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
bulgarians
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Мар 01, 2009 18:04    Заглавие: Електро безопасност Отговорете с цитат

С голям интерес прочетох лаконичното отношение към темата на колегата за проточния боилер.Замисля ли сте се че в бита ни навлизат все повече електро уреди с не ясен произход и понякога със съмнително качество.Инсталациите на сградите в които живеем са остарели и вероятноста за повреди като описаната от него е възможна.Никои не прави измерване на електрическите инсталации докато не се получи повреда.Нулевия и заземителния проводник трябва да са в идеално състояние.Но дали е така.Защо се появява потенциал ако експериментално откачите двата проводника от тъблото при изключени предпазители и ако само мерите с фазоизмерител има наличие на потенциал фаза,които при еднофазни системи е около 75 до 90 В.които е достатъчно да убие човек ако попадне под това напрежение,при което не сработва и най модерната дефектно токова защита.Причината е че се появява потенциална разлика в при наличие на водо преносна мрежа .Съвремените слънчеви колектори също ще имат подобни проблеми ако не дай си боже братята ромиили друг екземпляр за някои лев ви открадне нулвия или заземителния проводник те стават също опасни.За това си мисля че не трябва с пренебрежение да се гледа на такива въпроси.За да не бъда толкова отегчителен приключвам с писането ако искате коментираите ако ли не просто се замислете.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Мар 01, 2009 18:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Честита Баба Марта и на теб! Smile

Не мисля че колегите гледат с пренебрежение. Всеки, който има понятие от материята, знае за какво става въпрос.

До голяма степен дали ще има или не 'самоуко ръчкане' по елинсталацията е въпрос на манталитет. В Америка и в развитата част на Европа има много строги правила, които регламентират работата на елтехниците. Във България - о чудо! - такива правила също има, но по-малко хора ги спазват.

Дали в едно общество се спазват или не обществените правила, е въпрос преди всичко на нагласа и манталитет. И двойно повече правила да сложиш - като не ги спазват хората - все тая!

Това е все едно да обясняваш на една селска овца да не гласува пак за комунистите, които и дерат кожата вече 60 години. И да обясняваш, и да не обясняваш, не става! Трябва овцата сама да проумее за какво става въпрос. Ако пък не успее - нейните агнета ще проумеят. Ако не - внуците и така нататък... Докато стане!

В този смисъл, искам да припомня една хубава поговорка (с извинение че е малко нецензурна): както и да се въртиш, гъза ти е все отзад! С други думи, напъните да минем тънко (вкл. по въпроси като компетентна намеса по силовите уреди) винаги излизат дебело.
bulgarians
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Мар 01, 2009 19:04    Заглавие: а Отговорете с цитат

Ако имаш предвид че аз искам евтина компетентна намеса грешиш. Аз съм практик .А относно за бойлерите аз съм проти даже и да се произвеждат.За другото което писах съм го пробвал и си правя реални схеми за защити които за сега няма да споделям.Работя в област за потенциали от мълнии затова не ми трябва компетентна намеса форума го разглждам от любителско занимание.Като по точно го разглеждам като електронно списание,а сега реши дадрасна и някои ред.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Мар 01, 2009 19:25    Заглавие: Re: а Отговорете с цитат

bulgarians написа:
Ако имаш предвид че аз искам евтина компетентна намеса грешиш.

Това къде го прочете да съм го написал? Evil or Very Mad

Говорех за 'намеси' от типа - електротехника идва, вижда кабел със съсипана изолация в тухлената стена - казва 'това трябва да се смени, защото е незаконно и пожароопасно'. Клиента казва - да ама нямам пари. Техника свива рамене, подменя само клемите на контакта, взема минимална такса и се омита, а пожароопасните кабели остават.

Или още по-зле: Гуньо от село Долна Компотовица му изгаря редовно бушона на осветлението. Вбесен от това нарушаване на неговия рахатлък, той взема парче дебела медна жица и го поставя вместо бушона. Хак да му е!

И такива примери безброй Wink
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Мар 01, 2009 20:02    Заглавие: Re: а Отговорете с цитат

bulgarians написа:
Аз съм практик ..............Работя в област за потенциали от мълнии

Ако нямаш нищо напротив може ли да обясниш малко по подробно,че ми стана интересно.Особенно в съчетанието на двете.
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Мар 01, 2009 23:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Честно казано смисъла от тая тема нещо (почти) ми се губи.
Цитат:
За това си мисля че не трябва с пренебрежение да се гледа на такива въпроси.

Не мисля че се погледна пренебрежително към тази тема-напротив човека бе насочен към възможно най-правилното решение.А то е просто и ясно-компетентна намеса.
И понеже повдигна въпрос за тази тема и понеже се повдигна и въпроса за "самоукото ръчкане".
Становището ми съм го изказвал неведнъж,но както и да е.
Ако са ремонт на телевизори,кастофони,мастофони и т.н. от разни самоуки хора,които е видимо че си нямат хал-хабер откъде върви тока се допуска някакъв компромис да има дискусии(съответно преместени в подходящия за целта раздел)...То за пипане по инсталации,бани,бойлери,микровелета и всякакви подобни уреди,които при най-малката небрежност могат да се превърнат в електрически стол-та толерантност към такива теми няма,няма и да има.В подобни случаи малка небрежност,грешка или незнание могат да костват човешки живот.
Съответно като се види че човека няма необходимите знания да се оправи сам-темата се затваря.
Така е било и така ще бъде.
Никакво желание нямам заради това че някой е прочел в този форум как да си оправи бойлера и къде е разбрал правилно,къде не-и утре заради това в същата къща да пее попа.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Пон Мар 02, 2009 0:55    Заглавие: Отговорете с цитат

То и при ровене в телевизор некомпетентния може да се прости с живота си ако пипне тук-там преди импулсния траф.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Мар 02, 2009 1:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Така е-но вероятността е по-малка.
Докато некомпетентната намеса по инсталации,по уреди и въобще помещения,като бани,където съжителстват ел.ток и вода може да завърши фатално.Както и разни микровълнови,които са си откровен електрически стол,че и могат след некомпотентен ремонт да опекат ръката на някой без дори и да се усети.
Отделно че в телевизора като човърка въпросния "ръчкач" дори и да пострада ще пострада само ръчкащия,който се приема че "си е сложил главата в торбата".Докато в другия случай могат да пострадат нищо неподозиращи странични хора,случайно ползващи конкретния уред,случайно къпещи/миещи се и т.н.,които нямат никаква вина че бай Ганю е решил че е шпециалист по всичко...
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Пон Мар 02, 2009 15:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Като стана дума за електробезопастност, си спомням, че имаше едно време български телевизори (в момента се сещам само за Велико търново 84), при които единия от проводниците на захранващия шнур е вързан директно за металното шаси, а оплетката на коаксиала на антената се разделя от това метално шаси с един керамичен кондензатор (май беше за 2kV), който не е изключена възможността да пробие, напр. при паднала мълния близо до антената. Едно време май бях чувал за смъртен случай - човека се опитал да си намести антената, ама въпросния кондензатор е бил пробил и свързания със шасито проводник се оказал фазата.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Мар 02, 2009 15:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Принципно опре ли се до куцузлък и писано ли е да стане белята ще стане без значение дали е от инсталация,телевизор,дали се човърка извътре или не.На един дядка близо до дома му се беше запалил Електрон-714,докато спал,а телевизора оставен да работи,оттам завеси,пожарна.Пак бяха го извадили от пожара де,ама 2та крака на въглен,ампутация,инвалидна количка.
Пак че оживя.
Но пък и не е хубаво,зорлем да се дърпа дявола за опашката...
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети