| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 28, 2005 14:52 Заглавие: |
|
|
| Рецептата със синия камък и сол е следната: на 1 литър вода се слагат 2 супени лъжици син камък и сол докато спре да се разтваря(около 6 лъжици).Съда трябва да е пластмасов а водата много гореща около 70 градуса.Ецването става за 20 минути на 2 кв.дм платка,ако платката се цамбурка усилено или разтвора се движи с пластмасово витло от детска лодка и моторче.Рисувани с маркер за СД платки стават перфектно.Разтвора е силно активен към всички метали (със злато не съм пробвал) ,но не е опасен за ръцете (и в очите не съм си слагал),ако разяждането се забави добавете сол или стоплете разтвора.За по големи платки,е нужно по голямо количество вода син камък и сол.Не работи добре ако синия камък е много,със солта няма проблем.Когато стане сиво кафяв на цвят е за изхвърляне |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Rockton Опитен потребител

Регистриран на: 10 Яну 2004 Мнения: 333 Местожителство: София - Люлин
|
Пуснато на: Пон Фев 28, 2005 18:39 Заглавие: |
|
|
Преди доста години правих много платки! Ецването по класическата технология с железен трихлорид, на прах! тогава се намираше трудно!
Та като нямах, използвах концентрирана солна киселина,перхидрол и дестилирана вода! Ецването е много бързо, за около 5мин. но става с отделяне на топлина,което може да повреди лака на пътечките!
Тогава използвах асвалтов лак,който доста се размекваше, но миех обилно със студена вода!!
Внимавай с ръцете и очите ако решиш да ползваш,съотношението е 1:1:1 ако реактивите са концентрирани!! _________________ Да споделим опит и познания -за да не откриваме "топлата вода" отново! -Човек се учи докато е жив. |
|
|
 |
тодо-р Опитен потребител

Регистриран на: 08 Фев 2005 Мнения: 311 Местожителство: Г.Оряховица
|
Пуснато на: Пон Фев 28, 2005 19:09 Заглавие: |
|
|
RC,оправи си химията:железният трихлорид е зелен камък-произвежда се във враца в големи количества.двужелезният трихлорид е вещество със кафяв цвят. _________________ Ако не можеш да го оправиш не го чупи повече!!! |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 28, 2005 19:57 Заглавие: |
|
|
тодо-р, доста си категоричен в изказванията си .
Вярно е, че не съм я учил вчера, но не е лошо да си направиш една справка преди да бъдеш толкова категоричен.
Има ето такива съединения феро (FeCl2) и фери (FeCl3).
При реакцията си с медта второто се редуцира до първото.
Двужелезния трихлорид би трябвало да се пише така: Fe2Cl3, при това положение може да се направи и една справка с Менделеевата таблица по отношение на възможната валентност от която могат да бъдат Fe и Cl.
По-долу са химичните уравнения на процеса на ецване на мед във воден разтвор на железен трихлорид.
FeCl3 + 3H2O -->Fe(OH)3 + 3HCL
------------------------------------------
FeCl3 + Cu-->FeCl2 + CuCl
FeCl3 + CuCl-->FeCl2 + CuCl2
----------------------------------------
CuCl2 + Cu-->2CuCl
Така мисля аз. |
|
|
 |
zxcr Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 01, 2005 19:22 Заглавие: |
|
|
тодо-р, май си набара майстора, а...  |
|
|
 |
Boiko Опитен потребител

Регистриран на: 01 Апр 2004 Мнения: 547 Местожителство: София-Люлин 8 зад Билла 0888 491 426
|
Пуснато на: Вто Мар 01, 2005 22:06 Заглавие: Двужелезен трихлорид |
|
|
През 1964 г. в "Двореца на пионерите" в курсовете по радиолюбителство при др.Нанков съм ецвал платки с азотна киселина и/или/ с ДВУЖЕЛЕЗЕН трихлорид.През 2005 г.Гугъл казва:
"Нека уточним и с каква киселина може да се работи:
1 - Разтвор на Азотна киселина : Разтвор от 50% азотна киселина и 50% вода. С нея платката се обработва много бързо ( до 1 минута ). Изисква по-специялен лак, който можете да си приготвите от асвалт растворен в бензин.Тъй като азотната киселина е много опасна не я препоръчвам за начинаещи.Пазете ръцете , дръще наблизо вода и ако имате допир до киселината, което не ви препоръчвам, обливайте обилно с вода.
2 - Разтвор на Двужелезен трихлорид : Разтвор от 50% двужелезен трихлорид и 50% вода. Платката се обработва около 30 минути до 1 час в зависимост от температурата на разтвора. Много по- безопасен. Можете да ползвате обикновен лак за нокти .При допир измийте мястото с вода.
3 - Разтвор на син камък , вода и сол : В около половин литар сипвате няколко супени лъжици син камък и още толкова сол, след което разбърквате.Платката се обработва около час / два ,а ако не сте уличили разтвора и повече.Възможно е да се наложи да добавите още сол, а разбъркването по време на химичния процес е наложително с оглед ако не ви се чака цял ден. Разтвора е съвсем безобиден и най-лесно може да се приготви.И тук можете да ползвате обикновен лак за нокти."
ИСТИНАТА е тук и някой трябва да даде малко заден ход.
Iron is attacked by acids to form salts with the liberation of hydrogen. > Fe + HCl ==> Fe2Cl3 + H2 _________________ НБС-СЕБТ http://www.nbs-set.com/
http://tvbonel.alle.bg |
|
|
 |
vlad_o Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 04, 2005 10:44 Заглавие: |
|
|
двужелезният трихлорид си е двужелезен... и с него е най добре и безопасно  _________________ ДЕИСТВАЙ СМЕЛО И СМАХНАТО
SKYPE vvvlado53 |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 04, 2005 14:01 Заглавие: |
|
|
Boiko, мислех да не обръщам повече внимание на тази тема, но виждам, че ти продължаваш да заблуждаваш (според мен напълно неволно) четящите. Ще се опитам за последно да обясня за какво иде реч.
Желязото (Fe) в своите съединения може да проявява II и III валентност. Хлора (Cl) най-често I, а при определени условия III,V или VII.
Точно поради тези причини подобно съединение Fe2Cl3 не може да има. За да има устойчиво съединение м/у два елемента (ковалентна връзка), трябва сумарното количество свободни връзки (валентност) на единия елемент да е равно на сумарното количество на другия участващ. За да съществува посоченото от теб съединение желязото би трябвало да проявява III валентност, а хлора при това положение да е от II, което няма как да стане за този хим. елемент.
В FeCl2 - Fe е от II,а Cl от I валентност, при FeCl3 - Fe е от III, а Cl отново от I.
Между другото, хим. уравнение което си посочил не е и изравнено. |
|
|
 |
Boiko Опитен потребител

Регистриран на: 01 Апр 2004 Мнения: 547 Местожителство: София-Люлин 8 зад Билла 0888 491 426
|
Пуснато на: Пет Мар 04, 2005 17:05 Заглавие: |
|
|
RC,
Както в повечето случаи се оказа прав.Такова съединение/Fe2Cl3/ не е възможно.Заблудата при мен идва от двужелезен триокис /Fe2O3/, което е нещо коренно различно, както и от това че 1964г. бе много отдавна. Включвам задна скорост
Интересното е че Гугъл показва и други заблудени като мен  |
|
|
 |
тодо-р Опитен потребител

Регистриран на: 08 Фев 2005 Мнения: 311 Местожителство: Г.Оряховица
|
Пуснато на: Съб Мар 05, 2005 8:48 Заглавие: |
|
|
и аз влючвам на заден.извинявам се на всички.заблудата при мен е железен двухлорид и железен трихлорид. _________________ Ако не можеш да го оправиш не го чупи повече!!! |
|
|
 |
|