|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
nerazzurri1908 Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 12, 2009 21:26 Заглавие: управляеми токоизправители? |
|
|
принцип на работа за схема на еднофазен мостов управляем токоизправител с активен товар? някой може ли да ми обясни как работи тази схема, че утре ще ме изгонят от упражнение, ако не го разбера това? сигурно е елементарно, но .. аз см леко retarded, ако може по най-простичкия начин да бъде обяснено, та да го разбера?
ето и снимка на схемата:
http://picasaweb.google.com/georgepumpi/TUSofia?authkey=Gv1sRgCO-MvLqZ4a2R9wE#5312384273940089794 |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
daminad Опитен потребител

Регистриран на: 08 Яну 2006 Мнения: 189 Местожителство: Somewhere in time
|
Пуснато на: Чет Мар 12, 2009 23:04 Заглавие: |
|
|
И после защо майка България е на тоя хал?
Ще си позволя да цитирам по памет един виден деец от този форум:
"- Така е като седиш по кафенетата цял ден и щипеш каките по дупетата!"
Но все пак да не сме лоши:
- Посочената схема е мостов двуполупериоден токоизправител , както е споменато. Принципа на действие е сходен с принципа на т.н. схема Грец. Но е управляема поради фактът че вместо диоди са сложени тиристори(Управляемо подобие на диода). Тези тиристори в точен момент се отпушват дава по два (1и3 или 2и4) И "пропускат" част от полупериода на мрежовото напрежение(колкото по-късно се отпушат толкова по-малко от полупериода преминава- казано по бабешки). И така схемата ивършва "изправяне" на двуполупериодно напрежение.
Със съответните пулсации и т.н.
На кратко е това.
Ако греша ме поправете моля. _________________ Всеки който си придава важност придобива маловажност.
"Който не знае закона на Ома да си ходи у дома!" - Р. Ц. Кирилов |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 12, 2009 23:11 Заглавие: |
|
|
Обяснението го има във всеки един учебник, в който се разглеждат изправители, било учебник за техникум или университет. Споменаваш какво е ъгъл на отпушване на тиристорите или ъгъл на проводимост (не са еднакви). Споменаваш при ъгъл на отп. 0 градуса какво става (пропускаш цялата полувълна), какво става при 180 градуса (не пропускаш нищо). Какво става при 90 гр. - пропускаш половината полувълна. Добре е да имаш малко графики, за да се види, че подразбирваш нещо. Променяйки ъгъла променяш средната стойност на изправеното напрежение, респективно неговата ефективна стойност. Ако разбираш от математика, споменаваш, че зависимостта между ъгъла и средното/ефективното изправено напрежение е косинусоидална, даваш формулката и си готов ... _________________
ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА |
|
|
 |
nerazzurri1908 Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 17, 2009 10:08 Заглавие: |
|
|
благодаря и за двата отговора, най-важното е, че го разбрах и даскала ме допусна на упражнение.
относно учебниците, четох преди това в учебника по ТЗУ (токозахранващи у-ва), но ... греда :s беше обяснено по много грозен начин и схемата беше за неуправляеми ТИ т.е. с диоди. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|