| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 17, 2009 15:12 Заглавие: Схема за ограничение на напрежение, реализирана с ОУ |
|
|
На входа на операционен усилвател напрежението може да расте от 0 до 5 V. Изходното напрежение расте също в зависимост от коефициента на усилване. Необходима ми е схема, която да ограничава изходното напрежение до 0.2 V и да е реализирана с операционен усилвател. Схеми такива бол, но те стават за напрежения по-голями от 0,7V. _________________
ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 17, 2009 15:34 Заглавие: |
|
|
| Тези 0.2 трябва ли да са пропорционални на входа и да са максималните когато на входа имаш 5V или след като на входа напрежението стане повече от 0.2 - на изхода са също толкова и те не се променят при нарастване на входното? |
|
|
 |
ivpav Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 17, 2009 16:16 Заглавие: |
|
|
И аз го имах същия проблем с LM358 - не слиза под 0,6 волта изхода . Накрая се реши с MCP602 Rail-to-rail операционен усилвател. Има ги в комета. Работят максимално на 5 волта, така, че това ще ти и е максималното входно. Ще го нагласиш с някакъв делител. Предполагам, че използваш еднополярно захранване, затова ти е и този проблем. _________________ ИВАН ПАВЛОВ |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 17, 2009 16:18 Заглавие: |
|
|
| Използвай шотки или германиев диод ! |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 17, 2009 18:02 Заглавие: |
|
|
RC, не знам защо съм споменал стойноста на входното напрежение. Тя изобщо не ни интересува. Нека да разглеждаме само изходното напрежение от ОУ, което се мени от нула до 5V. Тряба да се реализира ограничител "отгоре" с напрежение 0.2V. Този ограничител трябва напълно да повтаря изходното напрежение на ОУ до момента, в който напрежението достигне стойност 0.2V. Всички напрежения над 0.2 V придобиват стойност 0.2V. За онагледяване вижте прикачената картинка в атачманта. _________________
ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА
Последната промяна е направена от charli на Вто Мар 17, 2009 19:12; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 17, 2009 18:16 Заглавие: |
|
|
Усили ги 3.5 пъти и ги ограничи до 0.7V а после с един делител на изхода ги намали 3.5 пъти и ще получиш 0.2V.
(не съм го правил, само като идея ми дойде) |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 17, 2009 19:11 Заглавие: |
|
|
Става и така, обаче ако за всяко нещо намирахме такова решение, все още щяхме да си носиме огромните мобифони. Със сигурност има по елемнтарно решение на задачата. _________________
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 17, 2009 19:24 Заглавие: |
|
|
Нещо в последно време все по-трудно ти схващам мислите, явно одъртявам .
Като искаш елементарно решение - на изхода на операционния два последователно свързани резистора към маса, а на "долния" паралелно шотки или германиев диод в права посока.
Ти ще кажеш дали те устройва и ако - не, защо. |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 17, 2009 22:20 Заглавие: |
|
|
Нали нас младите трудно ни разбирали дъртите, както и ние трудно разбираме тях, та истината била някъде там ...
RC, тази схема е ясна, но изходното напрежение не повтаря входното, силно деформирано е заради нелинейността на полупроводниците. Чест му правя на стефанов за хитрото решение, ако не се намери друго решение, то неговото ще бъде прието. _________________
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 17, 2009 22:24 Заглавие: |
|
|
Ето ти още една идея:
Ако сложиш диод в обратната връзка на ОУ ще ограничаваш от 0 волта.
Ама как ще го докараш до 0.2 още не съм измислил.  |
|
|
 |
|