|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Cecill Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 25, 2009 18:23 Заглавие: Въпрос относно индикатор |
|
|
Привет! Правя проект с TTL инт. схеми (Vcc=5V) . За нужната визуализация на информацията използвам 7-сегментни индикатори MAN71A . От дешифратора до индикацията се минава през резистори. Аз имам налични съпротивителни матрици по 240 ома . Интересува ме това съпротивление дали е достатъчно, за да светят сегментите добре или да не би да пренатоварвам (и да изгорят). Ако някой знае максимално допустимите токове и напрежения, както и дали тези матрици ми "стигат", много ще бъда радостен да сподели с мен.
Поздрави! _________________ Our lives are defined by the oportunities, even those we miss. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 25, 2009 18:50 Заглавие: |
|
|
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/35268/QT/MAN71A.html
Tук е информацията за МАN-a.Разгледай я по-подробно,аз видях едни 20 mA на сегмент,но не съм сигурен,че бързам.Дори да е така-тези 240 Ома са над границата. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 25, 2009 18:51 Заглавие: |
|
|
Ами смятай.
Тук са ТТ данните на индикатора.
Пад на напрежение и ток в права посока за да светят.
Захранването ти е ясно какво е.
Отчиташ си TTL-те които ще се ползват ще понесат ли въпросния ток или ще трябват драйверни транзистори (винаги е по-добре да ги има).
Прилагаш закона на Ом и си кажи-речи готов.
Освен това се съобразяваш с това дали индикацията е динамична или статична.
Правиш някоя и друга сметка и ако има нещо неясно - пишеш до къде си стигнал и какво е неясното.
И така .... |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 25, 2009 20:51 Заглавие: |
|
|
| Ако не ти се смята, захранваш с 5 волта (в права посока) един от сегментите на един от индикаторите през последователно свързани потенциометър 1 килоом (първоначално поставен на МАКСИМАЛНО съпротивление) и мултицет включен за измерване на постоянен ток (примерно на обхват 200 mA). Почваш да намаляш съпротивлението на потенциометъра докато мултицета покаже желания ток, който трябва да е съобразен с допустимия на индикатора и драйвера. Откачаш потенциометъра и му мериш съпротивлението. Това ти е необходимата стойност на резисторите. |
|
|
 |
bvgdzk Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 26, 2009 0:31 Заглавие: за индикацията |
|
|
погледни в справочниците какъв е допустимия ток на изходите на дешефраторите.после мксималния ток на сегментите.паддда на напрежението въху сегментитее около1,7 волта
5-1,7е 3,3в
3,3/240 е0,0137А
Зачи тока кйто ще протече презизхода на дешифратора и сегмента е около 14мА
ако на изхода на дешифратора се разрешава този ток матрицата с резистори която имаш ще ти върши работа _________________ няма сложни неща в техниката-трябва само да се досетиш и да ги направиш
акъл -полезен ми дай ---------пари сам ще си направя
Обучение за работа с PROTEL99 |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 26, 2009 6:40 Заглавие: |
|
|
| Ако ползва 7447 ще издържи и до 40 мА ,друг е въпросът ,че има и спад върху драйвера ,трябва да се вземе в предвид в сметките. |
|
|
 |
Cecill Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 26, 2009 16:09 Заглавие: |
|
|
Благодаря колеги, че сеотзовахте и за помощта! Да, ползвам 7447, проблемът ми беше, че в справочниците ми никъде няма информация за MAN-ове (тоест интересуваше ме максималния ток на сегментите, защото нямам информация за тях). Както и да е, оказа се че съм бил сбъркал. Днес като премерих матриците, се оказа че съм сгрешил, 330ома са, което означава че нямам от какво да се притеснявам
Всичко хубаво!
П.П. Имам и друг въпрос. При опроводяването схемите не съм ги разположил рационално симетрично, заради калпавата платка, и използвам различни по дължина кабели. Мисълта ми е, ако примерно до вход A не 1 дешифратор съм теглил 10cm проводник, а до фход B ми е била нужна 20см (и въобще по цялата схема различни по дължина проводници използвам), дали може да се получи някакво закъснение и да получавам неправилна информация. Все пак TTL са бързи, пък и 5-10cm не мисля че са фатални, но все пак да ви попитам
Поздрави! _________________ Our lives are defined by the oportunities, even those we miss. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|