| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
bvgdzk Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 30, 2009 19:41 Заглавие: за ветрогенератора |
|
|
идеята на изхода на ветрогенератора да има 12в е много хитра по този начин енергията ще се съхранява и ще се използва когато е необходимо
във всички случаи не търси схема която е на транзистори.ако наастояваш ти да си я правиш търси от някъде да е изпълнена на тиристори.имам такава но тя е на 6KHz.ако нямаш опит в електрониката по до-бре ще е да използваш готови UPS-и
въъобще няма да ти е лесно _________________ няма сложни неща в техниката-трябва само да се досетиш и да ги направиш
акъл -полезен ми дай ---------пари сам ще си направя
Обучение за работа с PROTEL99 |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Technician Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 30, 2009 20:07 Заглавие: |
|
|
Елементите могат да се заменят и със западен (Китайски) аналог.
Вземай един готов инвертор на 3500 вата,това е най-изгодно,
не се знае ако вземеш да правиш инвертор по схема какъв ще е ефекта а и трафа трябва да е точен и няма да му е лесна направата.
Не можеш ги навърза 8 инвертора,а и икономически няма да ти е изгодно. |
|
|
 |
SolarManiak Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 30, 2009 20:11 Заглавие: |
|
|
bvgdzk ще ти бъда благодарен ако дадеш схема със тиристори и съответно да кажеш защо мислиш че с тях ще е по добре
а относно това за практиката и при липсата и да използвам готов UPS мислил съм по въпроса но първо че са доста скъпи а и това обезмисля казаното по темата до момента |
|
|
 |
Nimi Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 30, 2009 20:12 Заглавие: |
|
|
Малко безумна ми изглежда идеята за 12-те волта. Като се замисля... не малко ами много безумна
Като се има в предвид и КПД-то на инвертора токовете в първичната/е намотка/и направо ме замайват
Ще си кажа личното мнение
Много по приятно ми изглежда вариянт при който входното напрежение е 36, 48 или повече волта. Излишната енергия при липса на товар също ще може да се съхранява с последователно свързани акумулатори ако има такова изискване. Не стартерни разбира се.
Както сподели bvgdzk определено е за предпочитане тиристорен инвертор. _________________ Алармени системи, Видеонаблюдение и контрол на достъпа. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Мар 30, 2009 20:28 Заглавие: |
|
|
искам да поясня че първичните намотки няма да имат връзка и токовете във всяка няма да надвишават повече от 40-45 А освена ако една друга не си индуцират някакви токове но предвид че целта ми е да работят в синхрон се надявам че това няма да стане
вие какво мислите? |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
|
|
 |
Nimi Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 31, 2009 1:09 Заглавие: |
|
|
Хубаво е да се обмисли добре идеята. От учебниците и ръководствата по "Промишлена електроника" има какво да научи. Инверторите са добре разгледани и описани там.
Колкото и да мисля и да чета по темата притесненията ми за тези входни 12В си остават даже се засилват. Имайки в предвид загубите в инвертора почвам да се замислям и как ще се пренасят необходимите близо 400А ток за целта. Много дебели и къси по възможност кабели, близост на ветрогенератора и дизелгенератора, сериозно охлаждане на силовата част и какво ли още не.
Ето едно хубаво постче от друг форум и няколко линка по темата:
| Цитат: | | Само да добавя, че в повече от мощните инвертори не се инвертират 12 V, а каскадно свързани акумулатори с напрежение около и над 60 V ... но като цяло колегите по-горе са ти обяснили принципите на инвертора ... променлив ток се прави от постоянен с комутационни елементи (тиристори, мощни транзистори, IGBT) управлявани от подходяща схема, с предвидени филтрации за подобряване на формата комутирания сигнал - за да е максимално близък по форма до синусоидата ... по този начин се осигурявя нормален режим на работа на трансформаторните групи и се постига по-високо КПД ... |
Тука са добре описани нещата. Направи ми впечатление, че изходното напрежение на ветрогенераторите съвсем не е 12V. Даже за 1-2kW ги дават вече с изходни напрежения 48V а да не говорим за тези на 3kW.
Ето още малко информация по въпроса за напреженията.
Интересни коментари относно напрежения и мощности. Темата е за хидроцентрала но е любопитна.
Този ветрогенератор определено ми допадна
Темата е "Обратна връзка на инвертор 12/220v" а се оказа, че по-скоро може да се преименува "Съвет за инвертор 12/220v 3,6kW" след като не е уточнено нищо.
Ако наистина си твърдо решен напрежението на генераторите да е 12В бих си позволил да предложа обсъждане на друг тип инвертор. Вярно е, че няма да могат да се избегнат големите токове на 12В но идеята си има някои предимства. Съвсем друг е въпроса кой би се наел да проектира, изработи и оживи такова устройство.
Преобразуване по схемата DC->DC->AC с всичките му обратни връзки. Мисля, че и синусуидата няма да е особен проблем за изпълнение. _________________ Алармени системи, Видеонаблюдение и контрол на достъпа. |
|
|
 |
bvgdzk Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 31, 2009 2:17 Заглавие: За ветрогенератора |
|
|
Колега прекалено много високо си вдигнал "летвата".Ако е за единична бройка не си струва да правиш такова нещо с таква мощност.
Ако искаш да се учиш първо изучи основите на електротехниката достатъчно добре.След това изучи особенностите на електронните прибори.
Ако мислиш че знаеш достатъчно по тези въпроси мога да ти предложа схема с такава мощност но тя е на 6 KHz и работи на по-високо захранващо напрежение мисля че е около 110 В. Ако искаш да я преработваш за стандартна честота основно ще трябва да увиличаваш стойността на кондензатори.В тази схема ноято имам те са 8 микро.Евентуално може да се получи ако сложиш стойности около 1000 микро.
При тиристорите когато са отпушени има спад на напрежението около 1 волт и идеята за по-високо напрежние на екомулаторите 36.48-60волта е отлична .По този начин загубите ще са мног по-малко .Щ е се работи със значително по малки токове.
И пак повтарям ако е за една бройка не си стува труда и времето и разцходите.Такова нещо се прави от екип "мозъци" и не работа за един човек защото не е и никак лесно да се нправи.
ПОМИСЛИ СИ ДАЛИ ДА ЗАПОЧНЕШ.
Иначе има още варианти много но не мога да ти кажа кой ще е най удачен.Но във всички случаи формата на напрежението на входа на инвертора трябва да е синусоидална. _________________ няма сложни неща в техниката-трябва само да се досетиш и да ги направиш
акъл -полезен ми дай ---------пари сам ще си направя
Обучение за работа с PROTEL99 |
|
|
 |
Nimi Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 31, 2009 11:07 Заглавие: |
|
|
Ето този линк ми хареса. За съжаление не е посочена цената. _________________ Алармени системи, Видеонаблюдение и контрол на достъпа. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Мар 31, 2009 23:03 Заглавие: |
|
|
хора виждам че не обръщате внимание на това че идеята ми е вместо 400А в една първична намотка да разделя първичната част на трансформатора на 8 и така да имам 8 пъти по малки токове в намотките и същата магнитна сила в магнитопровода която да се индуцира в вторичната намотка
иначе сте прави за темата че трябва да е "Съвет за инвертор 12/220v 3,6kW"
а принципната схема я виждам така (ветро генератор, дизел генератор)AC > траф -две първични - за дизела една и ветрогенератора една > 8 вторични за 8-те батерии по ендна от там насетне ви е ясно
8 схеми работещи в синхрон във всяка течащи не повече от 40-45А които зборно правят 8 по 40-45 НО В РАЗЛИЧНИ НЕ СВЪРЗАНИ ПЪВИЧНИ НАМОТКИ!
това не се 400А а магнинта сила равняваща се на 400А
благодаря за мненията!
послепис: ако имах познания по електротехника като повечето пишещи във форума нямаше да търся вашата помощ |
|
|
 |
|