Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Проблем с монитор HP модел D2830A
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Гост

МнениеПуснато на: Нед Мар 06, 2005 15:49    Заглавие: Проблем с монитор HP модел D2830A Отговорете с цитат

Здравейте ! ! !
Колеги, беше дал пълно късо транзистор C5386(в монитор HP- модел D2830A ), до ТХО-то. Нямам схема. Моля ако някой има PDF на монитора, то нека да ми я изпрати (на имел [email protected])!!!
Та да продължим за повредата. Подмених го с нов. Включих го, светодиодът му(жълтият) светна. Шумът беше като при нормален старт.
На дисплея не видях табличката, която показва че липсва сигнал, тъй
като мониторът беше обърнат надолу. Изключих го за да подам сигнал
и после пак го включих, но отново се появи характерното цъкане, както преди, когато беше пробил по-горе посоченият транзистор. Премерих го на място, сякаш е добре, ако изключим преход емитер колектор, който преди да монтирам транзизтора не пропускаше, а сега
вече пропуска.От тук нататък вариантите са: наличие на външен шунтиращ елемент или шунтиране на транзистора, който пък имал вграден диод(как точно - не знам, защото нямам схема) Предстои ми разпояване и мерене.Вие какво ще ме посъветвате ?!!
Как да проверя ТХО-то дали не е фалирало?
Върнете се в началото
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Нед Мар 06, 2005 16:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Госта, запознай се с написаното из форума. Регистрирай се и задай въпроса за търсене на схема където му е мястото. Останалите писания съм ги редактирал.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
Electronicsinfo
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Мар 06, 2005 19:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Най-вероятно транзистора е отново изгорял. Доколкото си спомням този монитор няма драйверен траф и се управлява от два комплементарни транзистора през съпротивления и кондензатор които доста греят. Презапой тези транзистори преди да смениш крайния транзистор и смени кондензатора през който минава импулса, мисля че беше 100мкф./63В.
Със схема не мога да ти помогна. Шасито трябва да е на Самсунг, но не мога да намеря номера. Сигурно го има във файлообменника като някое CKBxxxx.
Успех!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Electronicsinfo
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Мар 06, 2005 19:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Забравих да пиша за ТХО. Премери на мегаоми за късо между високото и маса, ако няма свали ТХО и мери към изводите. Често им пробива вътрешния кондензатор, ако има късо ще трябва да разпробиеш кондензатора в ТХО.
Върнете се в началото
гост
Гост

МнениеПуснато на: Пон Мар 07, 2005 17:03    Заглавие: отговор Отговорете с цитат

Първо отговор на господин Филипов.Господине писах ви относно появяване на разни глупости под името ипоради това съм явил като гост инак съм регистриран.
А сега към господина който ми е отговорил. Много ви благодаря за отговора. Днес продължих работата и какво се установи? Посочения транзистор не е изгорял. Утечката му кол. - емит. е от диод
който е в платката, въпреки че от един каталог открихме че самия транзистор има вариант с вграден диод. Този с който съм го заменил е на Тошиба и предполагам че няма вграден такъв тъй като ако имаше щеше да покаже при меренето(оригиналния е на SEC) За мегаоми между изводите на ТХО-то и маса - има 1-2 мегаома.това достатъчно ли е за това което вие пишете?
Върнете се в началото
Петров
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Мар 07, 2005 17:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Това е пълно късо Crying or Very sad
Върнете се в началото
Electronicsinfo
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Мар 07, 2005 18:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Сега следва разпробиване на ТХО. Важното е дали кондензатора е от голямо значение, обърнете внимание дали долната част на кондензатора отива към маса. Ако е така добре, но ако подава импулс нанякъде, ще трябва да се сложи външен такъв(от друг ТХО или с прехвърляне на импулс с по-нисък волтаж от другаде). Кондензатора най-вероятно е в изпъкнала част на ТХО до плочката с потенциометрите за фокусите. За да се убедите мерите при извадено ТХО, късото ще да е само на извода на кондензатора. Или пишете номера на ТХО да видя кое краче е.
Само още веднъж да уточним! Става въпрос за мерене между лалето и маса, нали?
Сега разпробивате крачето с 6-7мм свредло, 4-5см. навътре и наливате епоксидна смола. След като изсъхне ако няма шупли всичко трябва да е ОК, ако има шупли пак разпробиване и заливане.
Върнете се в началото
гост
Гост

МнениеПуснато на: Сря Мар 09, 2005 15:02    Заглавие: реплика Отговорете с цитат

Не ви бях разбрал и съм правил замервания между крачетата( виж по-горе) на ТХО-то и маса. След това правих замервания между
"лалето" и маса, както между "лалето" и крачетата на ТХО-то, но нямаше измерено никакво съпротивление в мегаоми. След това презапоих някои по-големи спойки, които ми не харесваха, сглобих го и .... БУФ !!! Изгоря бушона(оргиналния), който преди при предната повреда не бе изгорял. Разглобих го за да проверя по-горе описания транзистор дали не е дефектирал - оказа се здрав. Смених предпазитела с 0,8 А, такъв имах под ръка - пак изгоря. Диодите на входния грец са здрави. Какво следва от тук нататък да проврявам?
Върнете се в началото
Гост
Гост

МнениеПуснато на: Сря Мар 09, 2005 15:06    Заглавие: реплика Отговорете с цитат

Пропуснах - къде се намира и как се работи с файлообменника?
Върнете се в началото
Electronicsinfo
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Мар 09, 2005 18:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Следва смяна на предпазителя със същата стойност като оригиналния, предполагам 4ампера и проверка на захранването и на транзисторите на ХО и ТХО (Обърни внимание дали този монитор е с отделна развивка! Сигурно има отделни транзистори за ТХО и за хоризонталната развивка). Провери дъмперните диоди, презапой драйверния трансформатор и транзистор на системата, ако монитора е с отделна развивка както предполагам. За спойките на другия вече писах. Провери полевака дето прави напреженията на ХО за различните режими, смени електролитния кондензатор в неговата верига ако има такъв.
Ако и това не помогне, мисля че ще е по-добре да се обърнеш към сервиз.

Успех
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети