Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

пожароизвестителна централа
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Гост

МнениеПуснато на: Пон Фев 28, 2005 21:16    Заглавие: пожароизвестителна централа Отговорете с цитат

незнам дали някои се е занимавал с пожароизжестителни системи и по точно с адресни такива, обаче на мен ми се налага да проектирам една такава. интересното при тях е, че по една двупроводна линия централата захранва датчиците, а също и комуникира с всеки един от тях. някои може ли да ми даде по-подробна информация как точно става това и как мога аз да го реализирам. благодаря ви предварително
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 28, 2005 21:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Например това:
http://www.apogeekits.com/remote_control_2_wire.htm

По принцип, нищо ново под слънцето. Подобна тема е отдавна разработена и използвана (то какво и да се очаква от пожарникари)Smile. Има и доста такива теми за управление на консуматорите в къщи през ел. инсталацията.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Тони
Гост

МнениеПуснато на: Чет Мар 03, 2005 12:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз съм се занимавал ..... има различни стандарти .. едно е да направиш централата друго е да е съвместима с някои датици ... първо реши към кои датчици си се насочил, т.е. кой протокол. Протоколите са най-различни . от съвсем елементарни импулсни, до съвсем истински протоколи. После какви адресируеми датчици искаш, дискретни или аналогови.
Върнете се в началото
Тони
Гост

МнениеПуснато на: Чет Мар 03, 2005 12:03    Заглавие: Отговорете с цитат

И още нещо .. нали знаеш че обикновенно адресируемите централи се правят с двустранно захранване на линията и изолатори .... занимавал ли си се досега с подобна апаратура, има много специфични особенности ..... вкл. и размер и цвят на буквеноцифровата индикация ....
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Съб Мар 05, 2005 19:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Тони написа:
И още нещо .. нали знаеш че обикновенно адресируемите централи се правят с двустранно захранване на линията и изолатори .... занимавал ли си се досега с подобна апаратура, има много специфични особенности ..... вкл. и размер и цвят на буквеноцифровата индикация ....

Тони занимавам се и в момента с такава апаратура Very Happy Това ми е професията. Пуснал съм системите на няколко хотела. Ама едно е да пуснеш системата, а друго е да измислиш устройството. Та централа, която трябва да проектирам не трябва да е толкова сложна и с толкова много възможности. Нещо на ниво любител. Не се налага датчиците да са в контури и да се използват изолатори.
Тони написа:
Аз съм се занимавал ..... има различни стандарти .. едно е да направиш централата друго е да е съвместима с някои датици ... първо реши към кои датчици си се насочил, т.е. кой протокол. Протоколите са най-различни . От съвсем елементарни импулсни, до съвсем истински протоколи. После какви адресируеми датчици искаш, дискретни или аналогови.

Мерси за съвета за датчиците и протоколите ама кажи каде да прочета нещо повече за тях? като не знам разликите между различните датчици и протоколи как да разбера кои точно да използвам Confused
Върнете се в началото
мульо
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Съб Мар 05, 2005 23:19    Заглавие: Отговорете с цитат

"Не се налага датчиците да са в контури ... " - какъв е смисълът на адресацията тогава?
Карай си по стария метод с тока.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Тони
Гост

МнениеПуснато на: Нед Мар 06, 2005 11:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Е смисъла е че ще знае помещението. То контура е за сигурност .. обикновенно на него се навръзват повече датчици, и тогава вече трябва да си увеличиш надеждността.
А къде да процетесх .. ами в интернет ... лошото е че там където се занимавах с това напуснах малко набързо .. нещо не се рабрахме с шефа, и повечето ми материали останаха там .. ще поровя да видя какво ще излезе. Със сигурност имах 3 протокола, ама .. сега ще ровя . иначе като влезеш в сайта на производителя той трябва д апише кой протокол поддържа, от там нататък пускаш в някоя търсачка .... а може и директно да пишеш да съответния производител че разработваш централа и искаш да е съвместима с неговите датчици .... Siemens и Honeweel може и да не ти дадът но другите сигурно няма да се дърпат.
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Нед Мар 06, 2005 19:30    Заглавие: Отговорете с цитат

мерси за съвета Тони. писах на Унипос (ако ги знаеш) и на една американска фирма. ако намериш нещо пиши. работата май няма да е толкова проста Sad . в краен случей ще я направя конвенционална. не 4е ми е ясно как точно ще стане ама ще се справя някак.
Върнете се в началото
мульо
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Нед Мар 06, 2005 22:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Има и Палмо-Плевен, ама са стиснати и пари да им дадеш нищо няма да пуснат. Дано Унипос са по дащни.
Не знам доколко си запознат с принципа на действие на пожарните, но в по-старите /и не толкова стари/ той е следния:
- при нормално състояние токът в дадена линия е с някакава стойност - примерно 12 mA;
- при пожар става 2-3 пъти по-голям;
- при късо по линията - още повече;
- при прекъсване - под 1mA например.
Това с адресацията ми се струва повече търговски трик отколкото нещо полезно: от оно време хората са го решили проблема - освен датчика в съответното помещение, над вратата има един светодиод за индикация дали датчикът е задействан. Обикновено една линия е в ограничен периметър - примерно един етаж, така че и без адресация, отивайки на етажа виждаш какво става.
Всичко това си е аналогова техника, на някои им се струва сложна защото всичко се юрна да се цифровизира, но за конкретния случай е напълно задоволително и евтино решение. Доста фирми предлагат датчици от сорта, трябва да се запознаеш с конкретните параметри.
Ако те интересуват подробност ще се опитам да намеря нещо.
Пиши дали те интересуват от чисто теоретичен интерес или практически.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
специалист по ПИС
Гост

МнениеПуснато на: Пон Мар 07, 2005 13:20    Заглавие: Re: пожароизвестителна централа Отговорете с цитат

Anonymous написа:
незнам дали някои се е занимавал с пожароизжестителни системи и по точно с адресни такива, обаче на мен ми се налага да проектирам една такава. интересното при тях е, че по една двупроводна линия централата захранва датчиците, а също и комуникира с всеки един от тях. някои може ли да ми даде по-подробна информация как точно става това и как мога аз да го реализирам. благодаря ви предварително

Човече не се бутай между шамарите .За тази техника си има специалисти но в България на практика няма.
Цитат:
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети