|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 09, 2009 16:23 Заглавие: |
|
|
| Божиле много смешно,а защо не се замислиш за капацитета на РМ600,за разсейването на вторичната на трансформатора.За трептящия кръг съставен от тях.За малките пакетчета 1-2 мегахерцови импулсчета които се "качват" върху паразитната индуктивност на филтровите кондензаторчета,когато силициевия диод се затвори и остане само неговия капацитет и натрупаните в прехода носители?Погледни на скопа виждат се.Един песъчен усилвател двутактен и с обратна връзка успешно се справя с тях,ама клас А еднотактен няма как да го направи,той си "слуша" захранването,пакетчетата се чуват в едни 94дБ/Вт/м колонки като едно добро "пррррррр".Защо не погледнеш каква е големината на тока през силициевтие диоди когато резко се отпушат върху поизпразнения кондензатор?А?Или е по лесно да наречем маса хора по целия свят малоумници? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Milen_haskovo Опитен потребител

Регистриран на: 11 Фев 2005 Мнения: 1404 Местожителство: София/Хасково
|
Пуснато на: Чет Апр 09, 2009 16:23 Заглавие: |
|
|
Звука между диоди и кенотрон наистина има разлика, като второто е далеч по-добро, ама нали на хартията не пише такива неща, кой да му вярва на тва нещо...
п.п. Стойчо е писал няколко секунди преди мене  _________________ Както си работеше и спря... |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 09, 2009 16:40 Заглавие: |
|
|
| Stoy40 написа: | | малките пакетчета 1-2 мегахерцови импулсчета |
И откога човешкото ухо почна да прочува тая честота?
Между другото диода се казва не
ами се казва P600M.
Разбира се далеч по просто е да се обяснява как не всичко го пише на книга,да се размятат теориите за звука,който минавал през пясъка и този,който минавал през кристалната тишина на вакуума.
После да добавим за това че кабелите имали посока,че някой чувал едиквоси,друг едищоси,кой "чувал" със какво покритие,като метал биле контактите на галетите и т.н. и т.н.
Няма да коментирам за анатомичните и физиологични особености на човешкия слухов апарат и за това доколко може да отдиференципра подобни толеранси.
А от много години насам си имам прост принцип и той е с
верващи да не споря.Гледайте си там сектите на великио кенотронен звук и се вервайте колкото искате.Но тук е технически форум.И нещата които се представят тук са вижданията на официалната наука,като небивалиците се нежелателни.А електротехниката е доста стара наука и каквото е имало да изучава го е изучила много отдавна...
Така че аз нямам какво да доказвам.
Който лансира подобни абсурдни тези-той има какво да доказва.Във философията се казва със термина "бръснач на Окъм".Който иска да доказва-е па да заповяда у дома-да пусне един и същ еднотактен усилвател със силициеви и с вакуумни диоди,като двоен сляп експеримент и да доказва.
Аз нямам какво да доказвам.  _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 09, 2009 17:20 Заглавие: |
|
|
Да не забравяме също, че "вярването" има и комерсиална страна.
Как ще вземеш на някого няколко хиляди левчета за четири туби и два трафа, ако преди това не си го облъчил здравата?
Диодите имали импулсчета при превключване - ми да, имат, ама какво от това И резисторите имат термален шум - това причина ли е да си купуваме резистори от 40 лева бройката, които ПАК са направени в Китай, ПАК са същите отвътре, обаче някой "маг-вълшебник" с кристална топка, някъде в някое аудиофилско списание е казал "гъз* ми става по-плътен и с по-широка разработка на четиритактовото бутално картинопредставяне, като сложа от резисторите с пембеното етикетче"? _________________ “Да се пазиш от кон отзад, от вол отпред, а от комунист отвред…” |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 09, 2009 17:25 Заглавие: |
|
|
Божиле,в параметрите на ламповия и на силициевия диод има "несъществена" разлика и тя е факт.Съответно ясно е обяснено в Общата Електротехника.Кой какво вярва нека да си го вярва но в техниката има дребни несъществени неща които понякога пречат на някое устройство да работи както желае проектанта.Няма значение какъв е точно модела на силициевия диод ,съвсем технически си съществува и "бръмването" му когато минава тока през нулата,това за еднотактен клас А пак казвам усилвател,е нежелателно защото просто се чува.Съвсем технически и тока по жиците до електролитния кондензатор има стойност 3-4 пъти по висока от консумиранта.По всички закони фронта му е ужасно стръмен а това е предпоставка за излъчване на смущение.Има начин измислени са и нови силиции-карбид шотки диоди,за високи напрежения,ама са още многу скъпички.Като станат стотинки,може да изхвърлят кенотроните.Но Присмеха към хората които доглеждат детайлите и искат да постигнат съвършенство не ми е по-вкуса.Дали пък някои от тях не познават електротехниката в малко по-големи подробности от закона на Ом?
Снимчица,ток през нисковолтов шотки диод:
П.П. точно от утре започва форумна сбирка-експо в Стара загора,защо не идете да чуете с ушите си някои неща вместо да се репчим по форумите по-български "кой точно е фанал цаката на нещата" ?За съжаление аз няма да съм там
http://www.bgaudioclub.org/forum/viewtopic.php?t=11385&start=0
Макар че хората от тоя форум са повече защитници на силициевата апаратура за запис и възпроизвеждане на звук,все се промъкват и бунтари  |
|
|
 |
vladimirstanoev Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 09, 2009 19:45 Заглавие: |
|
|
И кво? Дай да видим сега осцилограмата на кенотрона . |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Апр 09, 2009 19:49 Заглавие: |
|
|
Стойчо между другото и тезата ти за това че подобни разлики в звученето се дължат на капацитета на полупроводниковите диоди-
| Цитат: | | капацитета на РМ600 |
И тя е също толкоз несъстоятелна.
(Между другото ти твърдиш че има разлика в звученето,аз твърдя че няма-без значение дали е захранен с ламбови диоди или със силициеви,ако ще и със селенови,ако ще и с медноокисни вентили)
Та да си се замислял защо никъде в никоя техническа документация няма нормиран паразитния капацитет на кенотроните?
Аз имам смея да кажа може би една от най-серозните колекции от литература свързана с технически характеристики на ламби и така и не открих никъде да е даден тоя параметър или да е нормиран.
Само можем да гадаем колко е.Включително рових и в обстоятелствения съветски справочник зеления.Включително рових и за други съветски кенотрони,рових и за други западни-GZ34,5AR4 и нема и нема.
Затова извличам данни от даташийтите на други типове диоди.Да кажем детекторни и демпферни,които са в десетки пъти по-оптимизирани да имат по-малък проходен капацитет в сравнение с кенотроните.
EY88-8,6pF анод-катод
2pF катод отопление
Тук както знаеш токовете са по-малки,съответно и площта на анода,а оттам и капацитета,
-отделно диода е оптимизиран да има максимално малки паразитни капацитети заради приложенията в които се ползва.
-отделно пробивното му напрежение е в пъти по-голямо заради спецификата му.
При доста по-малкото разстояние анод-катод на 5Ц3С,
при доста по-големите площи на анода особено,като геометрия
И при положение че никой производител не му пука,нито някога се е замислял колко е аджеба паразитния капацитет на тоя кенотрон,
Та при това положение-колко е спорад тебе тоя проходен капацитет?
Аз предполагам на това ламбово огромно шише на не по-малко от 20 до 100pF.
Следващия диод-
6Х2П-детекторен,специализиран за радиочестоти,с минимални паразитни капацитети...
3,8пФ +/- 2пФ
катод-отопление 4пФ
-тоя вече е специализиран за тая работа и нарочно има хептен малки капацитети...
-с доста по-слаби допустим ток от кенотрон(не му и трябва за детектор по-голям),при приблизително същото пробивно напрежение.
сиреч говорим за доста по-малка площ на анода спрямо кенотрон.
Демек ако пак го сравним с кенотрона-кенотрона пак ще иде около 20пФ поне...
Това са груби сметки но сочат на към колко е капацитета на един кенотрон.И не е нужно да си инжинер по технология на вакуумните прибори за да добиеш приблизителна представа колко е капацитета на един кенотрон.Както казваше и любимия на вас аудиофилите Боб Дилън-"Не е нужно да си метеоролог,за да разбереш накъде духа вятъра"
Сега се местим към съвремието и отиваме при полупроводниците-
Първия диод за който се сещам-1N4007 15pF
И то кво излезе-те капацитетите са пак от същия порядък. _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
bvgdzk Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 09, 2009 22:31 Заглавие: мнение |
|
|
вие си спорете кенотрони или обикновенни силициеви диоди аз предпочитам да слушам нещата на живо без усилватели и подобни работи.ако някой може да ме разубеди нека пише _________________ няма сложни неща в техниката-трябва само да се досетиш и да ги направиш
акъл -полезен ми дай ---------пари сам ще си направя
Обучение за работа с PROTEL99 |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 10, 2009 6:11 Заглавие: |
|
|
| За антенния ефект при изправителите с диоди е писано доста ,това прррр можеш да си го отстраниш ,колкото и смешно да ти звучи с шунтиране на диодите в греца с подходящ кондензатор -1-10 нано ,то май кенотрона си има този капацитет вграден ! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Апр 10, 2009 8:52 Заглавие: |
|
|
То като сме тръгнали да издребняваме-кенетрона си има и едно хубаво отопление,което е доста добър източник на 50 мерца.
Особено пък такива грамадни,като геометрични размери кенотрони от балканската война.
Точно при изправителните диоди за ниски токове и напрежения е едно от местата при които превъзходството на полупроводниците е смазващо.Почти не се сещам за област на приложение в тоя сектор в която ламбовите диоди да не са изместени. _________________ Мегатрон-2007 ООД
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|