|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
vladimirstanoev Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 10, 2009 11:28 Заглавие: |
|
|
| Milen_haskovo написа: | | Звука между диоди и кенотрон наистина има разлика, като второто е далеч по-добро | Досега съм си мислил, че захранването трябва да е постоянен ток(напр.) и да не издава звук, ама знае ли човек?  | Stoy40 написа: | | Или е по лесно да наречем маса хора по целия свят малоумници? | Това ти го казваш . В тоя форум сме възпитани и не използваме такива термини, а само цифри и доказателства . |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 10, 2009 13:33 Заглавие: |
|
|
Владимире,според теб "звуковия ток/кръг" откъде се затваря?Или захранването седи некъде отстрани и му е все тая какви токове се търкалят из усилвателя. Одавана ми е писнало да споря по тия въпроси.Факт е че обичайния кенотронен изправител се строи задължително със CLCфилтър,докато при силициевия понеже е универсален и дуракоустойчив ръгаме чушки в боба и готово.На всеки надявам се известно че VAX на кенотрона е линия,а на силиция е експонента.Факт е че на слух се долавя ралика,между кенотрон-кондензатор-дросел-кондензатор и грец-кондензатор захранващи КЛАС А усилвател.Също съм сигурен че Божил никога не е правил този експеримент,даже се осмелявам да мисля,че много от защитниците на "класическата вяра" не са си направили труда.Звуковия кръг винаги минава през захранването,неговото качество неминуемо оказва влияние,така че всеки да си го прави както иска.Много моля,искам да се направи разграничение,коментирам само захранване на еднотактен клас А усилвател,при други конфигураци и класове качеството на захранващия блок е от много по-малко значение.... |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 10, 2009 13:48 Заглавие: |
|
|
Ако зачетеш темата в която се приказваше за селеновите изправители,на какво миришели и т.н. и т.н. ще видиш че съм правил точно това за което говориш.
Включая и за еднотактник и за двутактник.
И според мене разлика в звученето няма.
Ама никаква.
В интерес на истината точно с P600 не съм я правил,просто защото когато съм се занимавал с ламбови техники,той още не съществуваше тоя диод.
Но със достатъчно други силициеви диоди съм.И то досаттъчно дърти и достатъчно калпави.
Вземи зачети за този "бръснач на Окам"-интересна чисто философска теза е и намира много хубаво приложение в такива дебати и спорове.И съгласно нея аз нямам какво да доказвам.
А който има какво да доказва-лошо няма.Даже и съм дал карт-бланш. _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 10, 2009 14:03 Заглавие: |
|
|
Владимир го каза просто идеално -- нямам какво да добавя. Амин.
 _________________ “Да се пазиш от кон отзад, от вол отпред, а от комунист отвред…” |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 10, 2009 16:45 Заглавие: |
|
|
Аха,с леки неточности,захранването дава обичайно постоянно напрежение,демек е източник на напрежение.Източник на ток и то постоянен е нещо съвсем различно.Знеш ли как ще свирне усилвател захранен с източник на ток-> точно никак...ама щом не правим разлика...Божиле поканата ми да минеш през офиса когато си в София я повтарям,ще се запознаем,ще послушаме,ще си поговорим...  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Апр 10, 2009 18:28 Заглавие: |
|
|
Той Владо че го е казал правилно,го е казал.
Но да оставим теоретичната страна от въпроса настрани.
Всички описани от теб проблеми във един или друг вариант ги има и при ламбовите и при полупроводниковите изправители.Макар и леко модифицирани и по-различни за всеки от двата конкретни типа.
И всеки от тях се решава със слагане на подходящи ВЧ кондензатори насам и натам.
Повече проблемното е друго-че според теб указаните неща могат да доведат до ефекти,които се чуват с ухо и че при това на всичкото отгоре не могат да бъдат премахнати при полупроводниковия вариант.
Нещо с което не съм съгласен.
Който иска нека да доказва.Същото важи и за посоката на кабелите,и за "звученето" на различните галети,интерконектори,кондензатори в масло,в маргарин и в олио...
Само че както си му е реда.Не клекнал до колоната и да викаш "Е тва чуваш ли го?Е не може да го не чуваш,баси,на тебе да не ти е стъпил слон на ухото?Чуй,чуй-прекрасно се чува разликата."
А има друг много по-прост и елегантен вариант-завеса,комутиране и слушане зад завесата.
Интересно че такива дебати из разните гуру и сектански и недотам сектантски форуми се водят от край време.И все се канят да провеждат нещо подобно.А досега подобно нещо не се е провело...
Защо ли...
Питам се аз и отговор не търся.  _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 10, 2009 18:55 Заглавие: |
|
|
| Правено е Божиле,правено е като дойдеш ще го направим заедно и нищо няма да те карам да чуваш ти сам...е не всичко изброено от теб но някои неща ще сменим...Съгласен съм че тази област е доведена от много хора до мистика,но и ти се съгласи,че има все още много необяснени и неописани неща или си мислиш че физиката е стигнала предела си и всичко е обяснила?Не съм казал никъде,че не може да се направи добър полупроводников изправител,но да се докара с характеристики близко до кенотронния няма как да стане,просто двата прибора работят по леко различен начин..МД и транзисторния ми клас А и ламповата ми тестова установка са със силициеви изправители,но че се чува разлика между двата типа подобни се чува и това за нещастие е факт,неимоверно по трудоемко и скъпо е да се построи кенотронно захранване...И хубаво човек да се заслуша внимателно,да помисли и тогава да вземе страна в спора,само с теория нестава.. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Апр 10, 2009 19:33 Заглавие: |
|
|
Не съм чул досега да е правено.
Че имаше клетви по въпроса-имаше.И то не по него,а по съседни и сходни-ламби vs транзистори и т.н.-имаше,но и подобни мероприятия в основни линии си останаха само с каненето.
Говоря за сляпи опити.Сбирки че има има. _________________ Мегатрон-2007 ООД
|
|
 |
pepi_voinishki1957 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 10, 2009 20:05 Заглавие: |
|
|
Stoy40,все ми се ще да попитам ,ама къде в професионалната техника,в кое звукозаписно студио ,радио или телевизия се използвуват нещата станали предмет на разговора по горе в темата .Моята скромна особа до 1994 година активно работеше в тази насока ,освен сега ако са излезли някакви супр нови чудесии....ама човек знае ли ....пък и това с мистичните неща ми се вижда малко прекалено. _________________ "Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение." Конфуций |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 10, 2009 20:41 Заглавие: |
|
|
Божилов, уважавам те като специалист, но очевидно нямаш слух, след като не си чувал разликата между кенотрон и полупроводник (или не си искал да я чуеш). Или пък апаратурата не е била с достатъчна разделителна способност. Разлика има и я усеща дори технически неграмотен човек като жена ми например.
Има митове и легенди, вярно е. Да, има фирми, които продават на фантастични цени елементарни неща. Но има и неща, които наистина се чуват, колкото и невероятни и необясними да са те! Това, че някой, или почти всички, не ги чуват, не означава, че ги няма. Само дето не могат да се обяснят със средствата, които използваме.
Според мен цялата електроника се гради на опростяването и моделирането. Обаче има някои неща, които са опростени повече отколкото трябва. Това е, защото опростеният модел върши работата в повечето случаи, но не във всички.
Например дори обикновения проводник го опростяваме когато го използваме при ниски честоти. Само че като опрем до ВЧ вече нещата се променят. Защо си мислите, че в аудиочестотите нещата са много по-различни?
(според мен темата се измести много от началното направление. Ако искате направете отделен раздел или тема за такива "flame wars". Там можем да си спорим на воля) |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|