| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
sl_angel Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 09, 2009 17:29 Заглавие: Въпроси около TA8210 |
|
|
Здравейте колеги. Новак съм във форума, много интересни теми има - браво за което. Продължавайте все така.
И сега на въпроса. Наскоро сглобих един усилвател с TA8210 (кит). Ето схемата.
Единственото, което съм добавил са 2 тримера по 20к на входа на всеки канал. Краищата им са към маса и активния сигнал, а средния извод към входа на усилвателя. Това го правя с цел да мога да регулирам поотделно силата на двата канала. Да обаче, сглобих го, направих го (на кой да му дойде на ум да го пробва преди това) - изглежда ето така.
При теста в последствие обаче се получи много силен брум. Сложих диод и кондензатор 10000uF понеже се съмнявах за колебания в захранването. Оказа се че не са. Смених кабелите на входа с екранирани да избегна външни трептения. Оказа се, че и от тях не е. Работи попринцип, но звука е неприятен (има доста изкривявания). А като са нашити тримерите се добавя и въпросния брум и става ужас. Някакви идеи и съвети как да оправя нещата? Благодаря за отговорите и се извинявам за дългия пост. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 09, 2009 17:43 Заглавие: |
|
|
Провери всичко отначало.Това е усилвател,който тръгва без проблеми и работи задоволително добре.Нещо не си направил както трябва.На първо време закъси входовете и виж брумът дали е там.Ако все още го има-влиза по захранването или нямаш маса някъде.Ако изчезне-значи влиза през входовете.Пак повтарям-схемата тръгва от раз и не създава проблеми. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
Niakoi Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 09, 2009 18:18 Заглавие: |
|
|
Сложи по един резистор от входоветте на чипа (крачета 2 и 7) към маса. Пробвай с 4,7к - ако има ефект (положителен), може да си подбереш резисторите, за най-добър такъв! _________________ Жица, на която не виждам двата края, не я пипам! |
|
|
 |
sl_angel Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 09, 2009 19:38 Заглавие: |
|
|
Тримерите са свързани по този начин но няма ефект. Така де с известно съпротивление брума намалява но качеството си остава лошо.
Ditronix събота неделя като имам повечко време ще опитам това което каза и ще пиша за резултата.
Благодаря и на двамата  |
|
|
 |
Dimitar681 Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 09, 2009 22:44 Заглавие: |
|
|
Предполагам, че когато тримерире ти са в средно положение, брума е най-силен. Не зная дали си до направил, но ако не си го направи
Всички маси да са ти в една обща точка тип звезда-
на филтровия кондензатор на захранването, на входовете и на интегралната схема
Сложи до филтровия кондензатор на захранващото напрежение по-малък кондензатор около 100 nF.
Захранването на усилвателя се подава на 9, 10 и 17 пин.
На схемата няма кондензатор, но трябва да има около 1000 uF, ако си го сложил добре, ако не го сложи. Същия кондензатор трябва да е максимално близко до интегралната схема.
Надявам се това да ти свърши работа!!!! _________________ Кандидат инженер |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Чет Апр 09, 2009 22:49 Заглавие: |
|
|
Tрансформатора както и първичните проводници към него да не са мноого близко до сигналните или до платката? _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
sl_angel Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 10, 2009 18:58 Заглавие: |
|
|
@DJ69VN
Не... пробвах със захранващ блок (метален корпус) и с акумулатор - не е от това.
@Dimitar681
За тримерите - в крайно дясно положение има най много брум (тоест все едно активния сигнал е свързан направо за входа)
Относно масите - направил съм го. Ще пробвам с филтровите кондензатори както ме посъветва и ще пиша за резултата. Благодаря на всички. |
|
|
 |
emo-gar Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 14, 2009 21:34 Заглавие: |
|
|
sl_angel,вероятен проблем в "топологията" на платката,"масата" да огражда максимална площ,изходите максимално близо до чипа.Пак повтарям: масата да прави нещо като контур на цялата платка и я закачи към кутията ако е метална _________________ "Науката започва с измерване" |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 15, 2009 16:07 Заглавие: |
|
|
Кондензаторът,за който пише Dimitar681 по принцип е добре да се сложи,но и без такъв схемата работи изключително стабилно и доста добре като качество на звука.Направил съм повече от 150 усилвателя с този чип и никога не съм имал проблеми.След като човекът е сглобявал кит,няма как да търсим проблеми в платката.Поне фрапиращи.Затова най-добре:Огледай пак всичко.Добре е да ползваш лупа.Преди да гледаш вземи една четка и малко коресилин и измий колофоновите остатъци по платката след монтажа-твърде вероятно е да имаш нейде капчица тинол между пистите.А и да няма-платката ще светне и ще стане ммммм!Пак провери всичко-връзките,елементите,огледай да не е прекъснала пътечка по платката.Не може да имаш проблеми с тази схема!Ако не тръгне отново-вземай едно шише ракия и тръгвай за Провадия! Преди да свърши ракията усилвателят ти ще пее,та ще се къса! _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
sl_angel Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 15, 2009 19:35 Заглавие: |
|
|
Така колеги... Благодаря на всички. Проблема се оказа, че за маса на входовете използвах тази на захранването. Попринцип на платката масите на захранването и на входовете са свързани, и за де избегна огромните топове кабели реших да си ги спестя (глупаво от моя страна, но опита се трупа ) Докато си блъсках главата видях, че при пик в консумацията усилвателя се самовъзбужда и така ми хрумна какво става. Сложих филтър на захранването, както ме посъветва Dimitar681 и опънах масите на входовете и заработи идеално. Като го сложих в колата имаше смущемия от запалването, но реших набързо проблема с един дросел.
Благодаря отново на всички за помощта.  |
|
|
 |
|