| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
importante Активен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 20, 2009 9:22 Заглавие: стабилизатор |
|
|
Здравейте!
Трябва ми една схема ,която да усилва подадения импулс на входа и и да го стабилизира на изхода,нещо такова горе долу.
Имам датчик който подава постоянно напрежение от околои 5 волта,обаче когато свържа изхода на датчика със реле,то неможе да превключи и напрежението пада на 0 волта.Немога да намеря схема на която да подам напрежението от датчика и тя да го стабилизира,така че да включи релето.Общо взето не искам да повишавам напрежението ами да го стабилизирам,и ако на входа на схемата е 1 волт, то и на изхода да е толкова -> 1 волт,само че стабилизиран и да не пада когато има товар.Пробвах със схема обща база ,но не стана..... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ivankrivodol Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 20, 2009 10:26 Заглавие: |
|
|
Провери източника, който подава захранване на цялата схема дали не издържа по ток и оттам да падат 5-те волта. _________________ All Rights Reserved |
|
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Пон Апр 20, 2009 10:40 Заглавие: |
|
|
Какъв е тоя датчик? На Хол ли, какво ли? И как директно от датчика, та на релето? Трябва ти нещо като транз. ключ или тригер... Бобината на релето си иска точец... |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 20, 2009 11:32 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Пробвах със схема обща база ,но не стана..... |
Ами пробвай с общ емитер ,тебе ти трябва не стабилизатор на напрежение ,а усилвател на мощност както схващам ! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Апр 20, 2009 12:14 Заглавие: |
|
|
датчика е TSOP1138.Подада 5 волта,от там усилвам сигнала с транзистор и подавам този сигнал на друг транзистор който ползвам за ключ, и там вече напрежението пада.
Датчик на хол до колкото знам е нещо като брояч на импулси и се използва много по вентилаторите на компютрите да следи оборотите.,така че е логично да не е датчик на хол.Не всяко нещо ,за което пише датчик може да е в случая.
Коригирай си поста-абревиатури на елементи се пишат на родния им език
Последната промяна е направена от importante на Пон Апр 20, 2009 13:03; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Пон Апр 20, 2009 12:29 Заглавие: |
|
|
Ясно!...  |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 20, 2009 12:42 Заглавие: |
|
|
importante, до тук изобщо не е ясно какво се опитваш да правиш (по-точно как).
Опитай се да нарисуваш това което не става и го покажи.
Някъде бъркаш кардинално. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Апр 20, 2009 13:01 Заглавие: |
|
|
значи имам един tsop1138 ,който подава постоянен сигнал когато нее осфетен около 5 волта.Когато това напрежение от изхода на тсоп-а го подам на интегрална схема L293D,тя трябва да включи едно електормоторче.Интеграла е драйвер на двигатели.Когато се подаде сигнал на пин 2 тя трябва да включи единия мотор.Така,като използвам вместо TSOP-а ,обикновен фототранзистор всичко работи,но като използвам TSOP-а не тръгва и като меря напрежението от 5 в пада направо на нула.Това ме кара да си мисля че ми трябва нещо което да стабилизира напрежението че да не пада.Ако греша ме поправете.Иначе използвам различни захранвания за TSOP-а и за драйвера че да няма смущения.Само с този тсоп напрежението пада....с други датчици не пада.С фототранзистор и с термистор и с фоторезистор интегралката си включва,само с TSOP-а не става....искам да му исиля тока че явно не е достатъчен...
http://www-test.ece.uvic.ca/~ece499/2001b/group06/images/ckt_mtr.jpg
на RA3 подавам сигнала от ето този TSOP
http://upload.robotics-bg.com/files/dfdf.JPG
тука само е объркано ,емитера на 2т6551 ,че е на плюс.Свързал съм го на минус.
Последната промяна е направена от importante на Пон Апр 20, 2009 13:09; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 20, 2009 13:09 Заглавие: |
|
|
| Релето се управлява така (виж атача): |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Апр 20, 2009 13:13 Заглавие: |
|
|
| да моето е същото само че с прав транзистор и тока не стига даже светодиод да включи(едвам едвам го включва) |
|
|
 |
|