| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Колев Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Апр 25, 2009 16:14 Заглавие: Неизвестен транзистор от радиостанция PRESIDENT и схема |
|
|
Здравейте. Попадна ми една радиостанция PRESIDENT R.G.I.N 0001 - някаква френска. Вътре има един изгорял транзистор и не мога да го идентифицирам за да го подменя. Бих се зарадвал ако някой ме упъти какъв е транзистора и ако е възможно да ми прати схема на радиостанцията тъй като има още две овъглени съпротивления на които не мога да разчета цветната маркировка. Ето и снимка на транзисторчето:
Ето снимка и на радиостанцията:
Благодаря!!! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
chavdar68 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 27, 2009 11:48 Заглавие: Транзистор |
|
|
| Транзистора на снимката е 2SC 2314 . За да се пръсне така да не би да и е обръщано захранването ? Провери и 2SC 2078 -крайното стъпало ,може и той да е изгорял . |
|
|
 |
Колев Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 27, 2009 14:56 Заглавие: |
|
|
Захранването не е обръщано, ами е включена в камион на 24 волта. И двата са изгорели - и 2SC2078 и 2SC 2314. Сега отивам в центъра да купя нови и ще пиша за резултата.
Благодаря!!! |
|
|
 |
Колев Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 27, 2009 21:46 Заглавие: |
|
|
Така и двата транзистора бяха заменени с нови. Не видях особена промяна в държанието на станцията след замяната им. Прилагам снимка на която съм оградил всичко което е подменено:
Взех да вдигам ръце от тази радиостанция. Подмених електолитния кондензатор който филтрира захранващото напрежение, подмених почернелия диод 1N4007 който видимо не беше здрав, подмених двете съпротивления които имат стойност 2 ома (едвам разчетох цветния код), подмених също така и онова съпротивление в ъгъла което има стойност 12 ома. Никаква промяна - и без двата транзистора станцията си пееше същото както и сега - "розов шум" като от недонастроен радиоприемник на почти всички канали. На някои канали се появяваха някакви смущения примесени с розовия шум. Това го прави и на двата обхвата AM и FM. Когато се включи на режим предаване консумацията и се увеличава, което ме навежда на мисълта че не е умряла нацяло. Най интересното за мен е че като и свържа антенния изход директно със AM входната антенна букса на моя прословут приемник респром в крайно положение на стрелката на Респрома при предаване се чува това което произнасям на микрофона от тонколоните на респрома. Много ви моля насочете ме с нещо. Възможно ли е станцията да си работи, а просто аз да няма с кой да установя контакт чрез нея и за това да си мисля че не работи? За антена използвам 3 метра меден мостов проводник от 2,5 квадратни милиметра. Пробвал съм и със антена за кола, и със антена от радио от разпъващите се не става и не става.
Благодаря за всеки един съвет. Всяка една насока ми е изключително ценна в противен случай ще пострада самата радиостанция Тя е намерена така че ми е добре дошла като опитно зайче. Нямам и схема по която да гадая...
П.П Нека ако модераторите сметнат темата за неправилно поместена в този раздел да я прехвърлят съответно в правилния раздел. Извинявам се за създаденото неудобство. |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 28, 2009 15:57 Заглавие: |
|
|
| Я свържи една 5W автомобилна крушка на мястото на антената и виж като натиснеш на предаване дали ще светне. Ама излъчвай кратко. |
|
|
 |
Колев Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 28, 2009 16:12 Заглавие: |
|
|
Няма, не светва. В интерес на истината след много писане вчера съм забравил да спомена най - важното - при мерене с мултицет на антенния изход във режим предаване не индицирам напрежение (дори и миливолти). На крайното стъпало си отива напрежение около 11 волта до колкото помня от замерванията направени вчера.  |
|
|
 |
krassy_m Опитен потребител

Регистриран на: 18 Май 2004 Мнения: 401 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Вто Апр 28, 2009 17:01 Заглавие: |
|
|
Най-добре сложи за товар едно съпротивление около 50 ома 5 W .Иначе рискуваш пак да изгори стъпалото ако работи .Радиостанция малко трудно се ремонтира без подходяща апаратура .Сложи един ампермер и кажи колко е консумацията на предаване .Сложи станцията на АМ и като натиснеш РТТ духни в мокрофона .Ако предава ще отчетеш значително отклонение в ампермера .
П.П.Не виждам каквъв е интеграла доло в ляво на снимката ама по спомени имаше ценеров стабилизатор покарай него , на 5 или на 8 волта беше .
Ако кажеш какъв точно президент може и схема да изровя . |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 28, 2009 17:44 Заглавие: |
|
|
| Колев написа: | | при мерене с мултицет на антенния изход във режим предаване не индицирам напрежение (дори и миливолти). |
Е, ами той мултицета не може да измерва високочестотно напрежение. |
|
|
 |
Колев Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 30, 2009 8:55 Заглавие: |
|
|
krassy_m ситуацията е следната - при включено на AM консумацията е 0,19 А, при натискане на предаване консумацията се качва на 0,33 А ,а като говориш или "духаш" на моменти достига до 0,58 А. На FM ситуацията е малко по различна - при нормално положение - 0,20 А, с включено предаване 0,32 А като не реагира на духане и говорене. Пък за модела и за схемата аз написах всичко каквото пише на станцията.  |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 30, 2009 10:24 Заглавие: |
|
|
| Трудна работа без измервателна апаратура. |
|