| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
iliev555 Нов потребител

Регистриран на: 25 Мар 2009 Мнения: 8 Местожителство: Montana - Sofia
|
Пуснато на: Пон Апр 27, 2009 22:57 Заглавие: Схема на радиоключ |
|
|
Здравейте на всички във форума!
От няколко години се занимавам с електроника като любител,но чак сега видях този форум и откривам доста интересни неща.
Това което конкретно ме интересува е схема на радио ключ - схема с която по радиопът да мога да командвам (включвам и изключвам) устроиство на разстояние 10-20 метра. Схемата би трябвало да представлява предавател и приемник настроени на една честота. Правил съм УКВ предавател, който се използа с УКВ радиоприемник но това е само за предаване на звук. На мен ми трябва да мога да командвам едно реле или лампа да речем.
Във форума прочетох че в Conrad се продават направо готови такива устройства, но понеже замисъла ми е по различен за момента търся схема.
Благодаря предварително. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
pilgrim Опитен потребител

Регистриран на: 24 Яну 2007 Мнения: 347 Местожителство: wild,wild world
|
Пуснато на: Пон Апр 27, 2009 23:09 Заглавие: Re: Схема на радиоключ |
|
|
| iliev555 написа: | | .... но понеже замисъла ми е по различен за момента търся схема. |
здравейте, съжалявам,че не мога да Ви отговоря конкретно, но моята идея е по различна от Вашия различен замисъл и може би няма да се стиковат...  _________________ Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
Израелски форум. Задаваш въпрос, после на теб ти задават въпрос.
Български форум. Задаваш въпрос, после дълго ти разказват колко си тъп. |
|
|
 |
bvgdzk Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 28, 2009 1:24 Заглавие: |
|
|
По магазините продават звънци прикоято връзката между бутон и звънец е чрез радиочестота.Можеш да използваш такъв като по сътветен начин вместо звънеца в приемника трябва го накараш да задейства реле.  _________________ няма сложни неща в техниката-трябва само да се досетиш и да ги направиш
акъл -полезен ми дай ---------пари сам ще си направя
Обучение за работа с PROTEL99 |
|
|
 |
AA Опитен потребител

Регистриран на: 28 Юни 2004 Мнения: 730 Местожителство: ВеликоТърново
|
Пуснато на: Вто Апр 28, 2009 6:18 Заглавие: |
|
|
| http://jap.hu/electronic/ - на страницата има подобен проект - не съм го правил но предполагам че работи. Радиозвънеца няма две команди - включено и изключено и трябва преправяне освен на изхода му и на логиката на работа. Иначе дйствително има готови модули оформени като контакти - в Практикер гледах четириканални за около 40 лева а в Метро ми казаха че имало едноканални за около 15 лева - тях не съм ги виждал.При самоделната изработка на практика не може да се постигне дизайна на купените за тази цена но това не означава да не се опита самостоятелна направа - най-малкото ще се научи нещо. |
|
|
 |
iliev555 Нов потребител

Регистриран на: 25 Мар 2009 Мнения: 8 Местожителство: Montana - Sofia
|
Пуснато на: Сря Апр 29, 2009 2:11 Заглавие: |
|
|
На мен не ми трябва за вкъщи за да си пускам радиото от другата стая да ре4ем а ми трябва по един замисъл за проектче в което да се предава информация във влакове (от вагон на вагон по радио връзка която да работи и в тунели) и по този начин да се предаде информация или да се включи сирена при при машиниста от от 5-я вагон да речем. Ако това нещо стане ще ми трябват доста такива устройства за предаване или поне схема и за това не ми върши работа да си го купя от магазин. Другия варянт е да си го купя и да начертая схемата от платката на устройството (стига да няма някои чип вътре в нея.
В българския език има буквичката "Ч" |
|
|
 |
pilgrim Опитен потребител

Регистриран на: 24 Яну 2007 Мнения: 347 Местожителство: wild,wild world
|
Пуснато на: Сря Апр 29, 2009 2:34 Заглавие: |
|
|
iliev555,
замисли се дали радиовръзка е най- удачното- в тунели и други места има много смущения.в самолетите например за сигнализация се използва връзка по двупроводна линия с честотна модулация.
и още веднъж- както си поставил въпроса в началото на темата ми прилича на един случай от дата.бг , едн питаше в музикалния раздел-"пичове, как се казва една песен, която слушах лятото с гаджето на един остров..." _________________ Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
Израелски форум. Задаваш въпрос, после на теб ти задават въпрос.
Български форум. Задаваш въпрос, после дълго ти разказват колко си тъп. |
|
|
 |
b1rziq Нов потребител

|
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Съб Май 02, 2009 12:42 Заглавие: |
|
|
За звънеца бях писал тема + снимки как се прави ползвай търсачката.. на форума и ако има нещо пиши успех!
п.п. Дадената схема от колегата http://jap.hu/electronic/codec.html при варянт на инфрачервена връзка на 101% работи на 6-8 метра.И то много добре.Не съм си играл да пробвам на радиоканал как ще се държи, че трябваше да сменям програмата на пиковете.. Ето тестовата платка на приемника по малко променена но като цяло на този принцип направена схема. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Съб Май 02, 2009 12:50 Заглавие: |
|
|
Това разстояние от 5 вагона ще е доста повече си мисля от 20 метра. Може да се измисли нещо на 433 MHz. Сега имам доста време и ще видя за нещо по-конкретно.  |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Съб Май 02, 2009 12:52 Заглавие: |
|
|
На 433МХз с 2 готови модула + схемата с пиковете и ще е бетон!Особено с насочени антени на това разстояние просто няма начин да не работи освен ако някой не заглушава честотата!Задължително слагай кодер и декодер ако не ти се занимава с пик процесори.. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
|