| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
tonkostz Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Май 02, 2009 18:23 Заглавие: Въпрос по схема на зарядно |
|
|
Здравейте,колеги!
Занимавам се с тази схема на зарядно:
http://www.radioman.ru/shem/avtolub/accum_vost.php
която съм преработил за 48V акумулатори,но проблема е,че транзистора доста често пробива(прехода E-C).Въпросът ми към вас е къде е грешката в схемата?За товар използвам халогенни крушки свързани последователно.Резистора R3 съм подбрал според едно изискване,което съм учил за паралелно свързване на биполярни транзистори:напрежението върху него при максимален ток през транзистора да е между 0.3 и 0.6V.По-големите стойности на този резистор водят до отделяне на огромно количество топлина заради високото напрежение.Транзистора е дарлигтон с Uceo=120V,Ic=30A,Pd=200W.Схемата съм я пробвал и с KD503 и 2N3055 с допълнителни трянзситори,за да се получи схема дарлингтон.В този случай схемата работи доста продължително време без проблеми и в един момент при въртене на потенциометъра транзистора отново проби.
 |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ivankrivodol Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 02, 2009 19:48 Заглавие: |
|
|
Да не би да е недостатъчен радиатора на транзистора - грее ли много? Аз бих свързал за проба едно съпротивление B-маса - да речем към 33-47 kOm. _________________ All Rights Reserved |
|
|
 |
tonkostz Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Май 02, 2009 19:53 Заглавие: |
|
|
| За греенето грее яко и то при доста голям радиатор,но не е това проблема,защото няколко пъти транзистора пробива когато е студен просто при въртене на потенциометъра. |
|
|
 |
radev Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 02, 2009 20:13 Заглавие: |
|
|
С това входно, май искаш да правиш нещо друго. _________________ Платки http://radev1.narod.ru/
0879-555-472 |
|
|
 |
tonkostz Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Май 02, 2009 20:32 Заглавие: |
|
|
| Входното не е точно 60V.Написал съм го така просто за идеята.В действителност е по-малко като стойност. |
|
|
 |
radev Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 02, 2009 21:10 Заглавие: |
|
|
Да де а колко е в действителност какъв ток теглиш и други подробности,нали искаш помощ,а не да коментираме  _________________ Платки http://radev1.narod.ru/
0879-555-472 |
|
|
 |
tonkostz Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Май 02, 2009 21:22 Заглавие: |
|
|
| Тока не е ли ясен от товарното съпротивление на изхода?Примерно за това входно,което съм написал е около и по-малко от 15А.Общо взето схемата ще работи за ток до около 12-13А за зареждане на акумулатор 48V 120Ah.Напрежението за напълно зареден акумулатор 48V e около 57.6V нали? |
|
|
 |
bvgdzk Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 03, 2009 0:18 Заглавие: |
|
|
Много грешки:
1-за товар използвай акомулатори.
2-промени наприжението на ценера кето да е много по-високо>40 в.
3-изправянето да е двупътно.Прочети как трябва да е оразмерен трафа ако е еднопътно.
До колкото си спомням при еднопътно изправяне трафа трябва да е оразмерен за 7 пъти по -голям ток. _________________ няма сложни неща в техниката-трябва само да се досетиш и да ги направиш
акъл -полезен ми дай ---------пари сам ще си направя
Обучение за работа с PROTEL99 |
|
|
 |
Nimi Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 03, 2009 1:55 Заглавие: |
|
|
tonkostz за желания ток 12-13А товарния резистор по скоро трябва да е около 1,5 ома.
Май пропускаш момента, че напрежението на разреден акумулатор не е 0 волта. Ако се доверяваме на теорията трябва да правиш изчисленията за разреден акумулатор с напрежение около 41,6 волта. _________________ Алармени системи, Видеонаблюдение и контрол на достъпа. |
|
|
 |
tonkostz Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Май 03, 2009 7:25 Заглавие: |
|
|
Изправянето ми е двупътно в момента.Просто не съм начертал диодите и трафа,защото въпроса(проблема) не е свързан с тях.Каква е идеята напрежението на ценера да е >40V?Нещо за емитерното съпротивление?
Транзистора пробива заради неподходящ товар ли?
Така да се усещаш че някой върви след тебе и ти коригира постовете И на теб ли изрично трябва да ти се обяснява с кой бутон се отговаря в този форум |
|
|
 |
|