|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Май 05, 2009 18:10 Заглавие: |
|
|
Последно пиша -смятам че причината за гърмене на транзистора е излизане извън SOA кривата -при 50 волта -допустимия ток е само 1А ,ето я
По добре си направи дарлингтон с MJ21194 ,кривата му е доста по-добра ,и то при 200 градуса -ето я  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
tonkostz Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Май 06, 2009 7:31 Заглавие: |
|
|
| Мерси много за мненията колеги.Може и с два транзистора,свързани в схема дарлингтон да пробвам,защото разнообразието е по-голямо пък и тоя последния транзистор(MJ21194) струва около 30лв и е добре да са два в паралел.Ще потърся някой NPN и ще го свържа с друг в дарлингтон. |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 07, 2009 13:15 Заглавие: |
|
|
| tonkostz написа: | | Резистора R3 съм подбрал според едно изискване,което съм учил за паралелно свързване на биполярни транзистори:напрежението върху него при максимален ток през транзистора да е между 0.3 и 0.6V. |
Схемата представлява стабилизатор/ограничител на ток. R3 служи за товар на стабилизатор на напрежение и стойността му се подбира по друг начин. При така подбраното R3 макс ток би бил 116 Ампера. Захранващото напрежение и това на акумулатора който ще зареждаш играят дотолкова роля, колкото да не гори схемата и да има достатъчно запас за да работи (разлика поне 10 волта за макс ток).
R3 се определя от желания макс ток. Т.е. при горно положение на пота. В този случай имаш 8 Волта на базата на транзистора и си реализирал стабилизатор на напрежение що се отнася до R3. Стабилизираното/ограниченото напрежение върху R3 е причина за стабилизирането/огранизаването на тока във вригата захранване--акумулатор--R3. От там и макс ток е равен на това напрежение върху R3. С пота можеш да намалиш това напрежение и от там да ограничиш тока до по-малка стойност.
При така зададените стойностти макс ток ти е 116 А и ако захранването може да ги осигури дори за момент и както каза Дитроникс тока през крушките може да е голям в началото, заради това може да гори. Може да гори и при прекъсвания в пота ако товара е индуктивен. При спиране на тока през товара би генерирал високоволтов импулс, за който транзистора не е предвиден.
За макс ток 16 А при този ценер е нужно R3 да е около 0,5 Ома. Ако сложиш и съпротивление и кондензатор в BE веригата както описаха останалите не би трябвало да имаш проблеми. При индуктивен товар и един диод на обратно паралелно на прехода CE или на товара.
bvgdzk, късметлия си няма спор  _________________ Човек обича да прави това което му се отдава. Аз обичам да правя нищо  |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 07, 2009 15:33 Заглавие: |
|
|
| Транзистора е за 500 волта ,другите неща ги описахме по горе ,резистора не го смятай на 8 волта -имаш пад 2 прехода и базовия резистор ,който така и не се разбра дали е наистина там . С две думи -ако товара е крушки и тези стойности -ще гори ,ако товара е акумулатори и Re e 0,22 ома -няма ,по напрежение -трудно ще изгори ! |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 07, 2009 16:11 Заглавие: |
|
|
Смятах тока през R3 при макс 7 волта върху него (грубо). Както и да е, при 6 волта макс и 0,06 Ома токa ще e 100А. При 0,22 Ома макс ток ще е около 27 Ампера. Основната идея беше че е намалил прекалено много стойността на R3. Ако иска ток до около 15 Ампера му трябват при този ценер около 0,4-0,5 Ома за R3. _________________ Човек обича да прави това което му се отдава. Аз обичам да правя нищо  |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 07, 2009 16:28 Заглавие: |
|
|
| В оригиналната схема тока е два пъти по-голям заради еднопътното изправяне ,ако е направено така ще има 7,5А при твоите стойности ,отделно все пак сметни пада върху 15 те килоома в базата ? А транзистора ще гори и при 2 ампера ,ако товара са крушки и прекъсне потенциометъра за 100-200 милисекунди виж кривата . |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 07, 2009 17:19 Заглавие: |
|
|
Всъщност нямах намерение да споря с теб защото не съм несъгласен, а и нямам време, както и не претендирам за познания за точен анализ на схемата и затова не ми се смята пада на рез в базата. Схемата е достатъчно проста за да се настрои опитно.
Обърни внимание че използвам понятието 'максимален ток' и 'ограничител на ток'. Колко ще е средния ток зависи ... при оригиналната схема би бил някъде на половината от максималния, да. И това съвсем грубо казано. Ако искаш да си точен отчети поне формата на напрежението на полупериода.
Ако прекъсне потенциометъра за 100-200 милисекунди при вече светнали крушки, надали ще изстинат достатъчно бързо и ще пропуснат достатъчен ток за да изгори транзистора. Но може, не знам. Между другото ако прекъсне пота транзистора не би трябвало да стане съвсем проводим ... или бъркам? Базата увисва. При дарлингтона базата на мощния се свързва към колектора му през запушения преход КЕ на маломощния, да. Но при малкото протекъл ток коеф на усилване на мощния трябва да е доста голям за да пропусне голям ток през неговия КЕ. А той май не е чак толкоз голям.
Така или иначе, ако питащия повиши стойността на R3 до 0,4-0,5 Ома и сложи един резистор паралелно на БЕ вероятно ще спре да му гори транзистора. Ако макс тока му е малко да намали R3. Може и 0,22 Ома да трябват. Да пробва. Но 0,06 са прекалено малко. _________________ Човек обича да прави това което му се отдава. Аз обичам да правя нищо  |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 07, 2009 17:47 Заглавие: |
|
|
| joda тя работата хубава ,ама при такова опитно настройване ,ако изгориш 10 транзистора ще се поозъбиш ! Тези 500V/50A транзистори едва ли са евтини ! |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 07, 2009 18:27 Заглавие: |
|
|
Е, не са. Но при самоделките озъбването често е вързано в кърпа, дори само заради цените на дребно ( питай ме ). И най-вече ако не са налице нужните познания. Питащия явно има някакви познания, но явно не знае как работи схемата и явно няма опит. Той би трябвало да е наясно, че ще се набута още с купуването на 15-левовия транзистор. Някои го правят заради кефа когато тръгне. Да му показваш характеристиките на транзистора има сми само ако видиш, че е в състояние да използва информацията.
А ако зарядното му е за това което аз си мисля ще си ги избие парите ако не го хванат преди това
ПС: заради последната забележка ми се струва че има индуктивна компонента в цялата работа. _________________ Човек обича да прави това което му се отдава. Аз обичам да правя нищо  |
|
|
 |
tonkostz Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Май 07, 2009 18:48 Заглавие: |
|
|
Отдавна електрониката ми е хоби,а сега вече и част от работата.Скоро завърших ТУ София със силова електроника.Нямам явно достатъчно опит,въпреки че от доста време си правя сам разни устройства.Теорията никога не ми е била силната страна.
Мерси много за графиките,от които ми стана ясно какво не съм догледал.
joda за какво си мислиш,че го правя това зарядно.Просто ми е интересно.Пиши ми на ЛС. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|