Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Въпрос за "слънчево" зарядно за акумулатор
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
grizzly
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Май 06, 2009 21:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Имам такъв соларен панел подарък от Япония.
По-голям смях няма. Дава около 30мА при ярко слънце. Дори не съм го слагал. Струва ми се че ще го откраднат със счупване на някое стъкло.

А в Япония доста коли имат 28Ач акумулатори. За тях може и да става. Пък и там не крадат като тук.

Въобще фотосолара е безнадеждна работа у нас. Laughing
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
joda
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Май 06, 2009 22:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Тези панели не са за зареждане, а за да не пада акумулатора, ако колата се кара рядко например. Тока е малък но в този смисъл върши работа.

Ако панела пускаше по-голям ток, би било неразумно да се остави свързан без автоматика за заряд. А такава явно липсва.
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 07, 2009 8:12    Заглавие: Отговорете с цитат

helios написа:
...
Така, че /заради спорта, поне/, може да се измери тока на заряд, при "по- разреден" АК. Wink
За да се види за какво да се използва/все пак/ това устройство.

От линка, който е сложил в първия пост:
Цитат:
Output Power 1.5W @ 17.5v

1.5W @ 17V => 88mA
Обикнеовено дават точката с най-голяма мощност.
При по-ниско напрежение (примерно 8-10В върху акумулатора) токът ще може да е с около 20% повече, тоест примерно 110мА - пак за никъде не стига. Итова е при максимална осветеност.

Така че, ако питаш мене, и за чеп за зеле не може да се изпозлва. Дори и за ГСМ-зареждачка е слабо, пък камо ли за голям оловен акмулатор.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
apxu
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Чет Май 07, 2009 20:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Такива подобни изпълнения съм чувал, че има и в конрад, и според мен няма особен смисъл, консумацията е точно равна на самата аларма на автомобила в покой. Иначе бъдеще винаги ще има за тези панели. имам желание да направя опит с 20W панел с максимално напрежение 24V. С зарядно обикновенно и с avr при разреждане на акумулатора под някаква стойност да се компенсира консуматора /акумулатора/ от мрежата. Ако някой има повече познания от къде е най-рентабилно да се сдобия с такива панели нека ми сподели.
apxu
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 08, 2009 20:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Искам да попитам за мощност на панели. Има груби сметки който всички използваме за сечение кабел, избор на предпазител и още какво ли не. Ако грубомощността на панелите трябва да е X2, то точна формула или алгуритъм за пресмятане какъв би бил. Тоест аз знам че ако искам да захрана крушка 100W, трябва грубо да имам панели 200W.
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Съб Май 09, 2009 0:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Общо взето френ,мощността на панела зависи от площтта му,разбира се и цената върло зависи от това...технологиите вече давт ефтини панели,конюктурата все още пречи да са достъпни....имайте търпение от 2-3 години.Един квадратен метър е около 120Вт и струва средно 250лв от Китай разбира се ще... станат и по ефтини...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
apxu
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Май 09, 2009 19:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Абсолютно си прав, 1w e за 1.5долара, китайците още си пишат в долари, а не в евро или каквото и да било. Иначе как да го изчисля мощност на панелите по точно от мойто "по две"?
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети