|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 08, 2009 19:05 Заглавие: Въпрос относно Закона за занаятите |
|
|
Работя извън страната, където си имам собствена фирма. Имам регистрирана фирма (ЕТ) от 1999 г. и в България, но реално досега не е развивала дейност. Нещо ми се върти из главата да я активирам, основно, за да мога по-честичко да си идвам. Обаче скоро четох за въпросния закон и не ми стана много ясно как точно мога да започна дейност. Реално, най-вероятно ще бъде дефинирана като нещо от типа на "Техническо осигуряване на визуални ефекти". НО.. в горепосочения закон виждам, че има дейност "Технически услуги в областта на медиите и информацията", което май е същото. Писах до Регионалната занаятчийска камара(да не я цитирам), но изглежда 2 седмици не им стигат, за да ми отговорят... Затова, въпросът ми е: Мога ли и как да започна въпросната дейност? Мога да докажа 6 години стаж в България, в областта на техническа поддръжка и 3 години - в чужбина .
Всъщност, тази дейност може да се дефинира и като "визуално изкуство". Доколкото реша да продавам интелектуален и(или) материален продукт на територията на България, това може ли да стане чрез чуждестранната ми фирма или трябва да се регистрирам и в България? Подлежи ли тази дейност на регистрация по гореспоменатия закон? Реално, максималното на което бих се съгласил е полагане на майсторски изпит, съгласно чл.59, ал.2. Във всички други случаи ще бъде вариант, който не попада в този закон. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 08, 2009 20:14 Заглавие: |
|
|
Можеш прекрасно да работиш и без този закон. Можеш да си по него ако нямаш (и) търговска дейност, за която задължително трябва фирма. За извън страната не зная как е. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 08, 2009 21:43 Заглавие: |
|
|
Мисля, че схванах идеята... Нещо не ми се връзваше, но не схващах какво. Значи занаятчиите нямат фирми, а плащат някакъв усреднен данък(защото не виждам как биха доказали доход ако нямат касов апарат. Или пък им го искат)?
Тук специално, където работя няма закон за занаятите, а за всяка подобна дейност се изисква фирма. Право на патентен данък съществува за определени категории, които плащат данък, независещ преко от оборота, до размера, за който се изисква регистрация по ДДС. Но за всички има едно задължение-всички плащания да минават през банката. Когато се работи с плащане в брой, задължителен е касов апарат и оборота трябва да се внесе в банката до края на следващия работен ден. Чак след това може да се тегли. За онези, които работят само с фирми и плащането става по банков път, не е задължително да имат касов апарат. Между другото, в България задължителен ли е касов апарат, ако работя като фирма или мога да декларирам, че ще приемам само плащания по сметката и да нямам касов апарат? |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 08, 2009 23:50 Заглавие: |
|
|
Ако няма да приемаш пари в брой не е нужен касов апарат. Няма нужда да декларираш това. Просто не взимаш пари на ръка. Банковия превод е доказателството за плащането. Към него трябва да има и фактура (най-вече заради получателя) ако превода е фирма-фирма. Ако е физическо лице не знам дали трябва фактура. Май не.
Би трябвало без проблем да можеш да работиш и с чуждестранната ти фирма. Тогава нямаш нищо общо с нашите данъчни (не живееш и в БГ). Но преводите са международни и значително по-скъпи (15-20 лева).
Ако работиш с чуждестранната ти фирма за БГ не начисляваш ДДС, без значение дали си по ДДС или не. Всъщност тук е така, но в съответната страна би трябвало да е подобно, защото услугата се изнася. Дали получателя плаща ДДС и кога, как и защо не знам, но то си е и негов проблем. На фактурата съответно (поне за БГ) се указва че не е начислено ДДС и защо (Основание за неначисляване на ДДС по закон, чл, алинея ...), както и сумата в лева и валута (по оф. курс за деня). При превод примерно в лева на сметка в евро банката обръща по нейния си курс (различен от този на фактурата) в евро. От там идва несъответствие в едната от сумите на фактурата и превода. Заради това е нужен SWIFTa, да се види че несъответствието идва от курса на банката. При теб нещата трябва да са подобни. Без счетоводител обаче няма да се оправиш. _________________ Човек обича да прави това което му се отдава. Аз обичам да правя нищо  |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 09, 2009 0:59 Заглавие: |
|
|
Пререгистрираш си фирмата с вписване в търговския регистър. Ако нямаш нужда да си регистриран по ДДС (полезно е да имаш нужда), може да се оправиш и сам, без наемане на счетоводител. Иначе може пак сам, ама ще трябва да си правиш дневниците по ДДС всеки месец. Работил или не. Ако ще взимаш пари на ръка, купуваш касов апарат. Ако искаш само по банка (ама е тъпо), банковото извлечение е достатъчен документ. За да ти преведат парите трябва да издадеш на клиента фактура или поне проформа. Фактура е всяка хартия или електронен документ в който фигурират няколко неща. Бачкаш на воля в целия ЕС. Ако искаш да си занаятчия не ти трябва фирма. Ама не можеш да издадеш фактура, еле пък по ДДС. При този свит пазар се ограничаваш до битпазарски услуги с това занаятчийство.
Между другото, ако се окаже затруднителна пререгистрацията на фирмата, регистрирай нова, ама да е ЕООД. Данъците са различни.
Ако имаш фирма извън ЕС, плащаш ДДС'то там според тяхното законодателство. Ако там го третират като експорт, клиентът го плаща тук, ама ти нищо не виждаш, пък и може да се окаже, че ако е стока току виж и през митница го прекарали. Ако фирмата е в ЕС, пак плащаш там, но фактурите ти важат тук. Клиентът просто ти плаща всичко, а ти си се оправяш. _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|