|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
mirobg Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Май 19, 2009 21:44 Заглавие: повишаващ блок 220 V- 700 V |
|
|
Здравейте!
Имам нужда от помощ за разработка на едно устройство, необходимо ми е ако някой може да даде идея или някакво схемно решение за реализация на един повишаващ блок от 220 до около 600-700 волта, 100вата, бих искал ако може това да се постигне с импулсен трансформатор и съответно с МОS или IGBT транзистори, търсих и изчетох доста по тази тема (като цяло нищо конретно не намерих), имам някаква идея по въпроса, но реших да се допитам до вас .
Благодаря предварително на всички отзовали се! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Вто Май 19, 2009 22:01 Заглавие: |
|
|
| А, изходното- AC или DC? За какво е /все пак/ това устройство? |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Май 19, 2009 22:20 Заглавие: |
|
|
Не е много труно да се направи, т.к. мощността не е голяма. Напрежението е височко, но все пак е под 1000, така че ще се намери лесно и елементна база.
Не си казал достатъчно. Като "имаш някаква идея по въпроса" е хубаво да тръгнеш оттам и да питаш дали е удачна. Идеи - бекрайно много.
Не си дал достаъчно инфо - AC или DC изход, стаблизиран или не, токова защита и куп други неща за които ние трябва да гадаем...
За тая мощност не е необходимо МОС или ИГБТ. И биполярен става. Всичко е въпрос как ще е по-лесно за управление.
Много трябва да се внимава с изолацията на намотките на трансфомратора
По начина по който поставяш въпроса не личи да имаш практика с импулсни захранвания, а това не е подходящ проект като за начало. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
vladimir_ki4ev Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 20, 2009 21:18 Заглавие: |
|
|
Като се пропусне поздрава от първия ред ,то от втория и третия ред става ясно:трансформатор 50 херца първична 220 в. 500ма.Вторична 600/700 в. 150ма.(за променливо напрежение изход) или 480 в. 200ма. (за постоянен ток изход).Какви електроники какви транзистори,какви IGBT
А иначе http://cxem.net/pitanie/5-165.php това ще ти свърши работа само сменяш намотките на вторичната и диодите и кондезаторите ако изхода е право напрежение.Ако изхода е променливо напрежение си е безумие да се прави само заради идеята. |
|
|
 |
mirobg Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Май 20, 2009 22:53 Заглавие: |
|
|
| Съжелявам за краткото и не достатъчно инфо, което съм дал та ще се опитам този път да обясня по подробно, та значи неоходимо ми е за разработка на дипломната ми работа трябва да направя блок за високо напрежение около 30кв и идеята ми е такава да направя повишаващ блок от 220 на окло 600-700 волта променливо напрежение с повишена честота и след това чрез каскадни схеми за умножаване на напрежението да постигна желаната стойност, искам този първоначален блок, който ще повишава напрежението до 600-700 волта да е реализиран с импулсен трансформатор понеже така ще успея да намаля значително размерите на цялото устройство също така, мисля че ще е по лесно и реализация на токова защита и регулиране на изходното напрежение чрез потециометър. За практиката ми с импулсните захранвания - не е кой знае колко, но не съм и пълен безхаберник, за съжеление съм се занимавал с импулсни захранжания само на телевизори и компютри и от там ми дойде идеята за реализация на устройството чрез импулсно захранване. |
|
|
 |
pilgrim Опитен потребител

Регистриран на: 24 Яну 2007 Мнения: 347 Местожителство: wild,wild world
|
Пуснато на: Чет Май 21, 2009 0:05 Заглавие: |
|
|
хммм....
значи искаш да направиш захранване 700 волта и после да го умножиш 40-45 пъти...
и изходната ти консумация да бъде 3-3,5 милиампера.
правилно ли съм ръзбрал? _________________ Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
Израелски форум. Задаваш въпрос, после на теб ти задават въпрос.
Български форум. Задаваш въпрос, после дълго ти разказват колко си тъп. |
|
|
 |
radev Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 21, 2009 0:37 Заглавие: |
|
|
Взимаш си едно ТХО от монитор 21 и те са там някъде около 30-те _________________ Платки http://radev1.narod.ru/
0879-555-472 |
|
|
 |
bvgdzk Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 21, 2009 1:53 Заглавие: |
|
|
Не си и писал каво трябва да е изходното напрежение -променливо или постоянно-с каква форма трябва да бъде.Ако то трябва да е постянно защо трябва да го вдигаш на 600-700 волта/усложняваш си живота/.Според мен ти е достатъчно основно да промениш честотата на мрежовото напрежение от 50херца на доста по висока и така да умножаваш напрежението.Помни че при всяка разработка трябва да са ти ясни всички входни и изходни величини. _________________ няма сложни неща в техниката-трябва само да се досетиш и да ги направиш
акъл -полезен ми дай ---------пари сам ще си направя
Обучение за работа с PROTEL99 |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 21, 2009 9:24 Заглавие: |
|
|
mirobg,
Идеята ти е добра. Има смисъл да се прави на висока честота, защото при умновителите на напрежение, честотата се дели и ако основнота е ниска (50Хц) накрая ще стане 1-2Хц и ще трябват много кондензатори.
Напрежението, което си подбрал (600-700) също е добре от гледна точка на диодите - да използваш 1000 волтови.
Предполагам си подбрал стандартния умножител, при който на всяко стъпало се добавя по веднъж трансформаторното напрежение, нали
Честотата на трафа е хубаво да е 50-100kHz, не повече, т.к. нагоре подбора на ферити става по-труден.
За да може да оперира умножителя ще ти трябва двутактна схема на импулсното - push-pull, half-bridge или full-bridge.
Регулацията ще е малко по-трудно да я направиш обaче. Само с коефициента н запълване няма да е удачно, т.к. няма да имаш дросел на вторичната. Много ти е високо напрежението, а и са много каскади за да се прави дросел. Затова ти препоръчвам двустъпално импулсно. Първото стъпало може да е обикновен buck конвертор от 310-те волта, може и без галванична изолация, ако не те бърка управлението дали е разделено или не. По-добре ще е с изолация, но това означава още един траф. Той може да е еднотактен forward за по-лесно и евтино проектиране при търсената мощност. След като в това първо стъпало си направил стабилизирано регулируемо напрежение, след това с второто стъпало по някоя от двутактните схеми на максимален коеф. на запълване и без регулация правиш умножението.
Така ги виждам аз нещата, че ще станат най-удачно.
Проектът трябва ли да се реализира или е само за хартия?
П.С.
О, УЖАС!
Тия руски схеми имам чувството, че си ги изсмукват из пръстите на малко теория и много доизкусуряване и дотам... Това за да може да се повтори и да работи безпроблемно и при всяко сглобяване да не се налага доизкусуряване, докат спрат да горят транзистори, му трябват поне още толкова елементи на правилните места. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 21, 2009 21:23 Заглавие: |
|
|
| При толкова много умножение, изходния ток няма ли да стане съвсем нищожен? Не съм се занимавал с умножители, но от разните прочетени книги ми е останал спомен, че колкото повече се умножава, толкова по-малък ток може да се черпи. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|