Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

RFid антена 125kHz

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 21, 2009 21:58    Заглавие: RFid антена 125kHz Отговорете с цитат

Необходима ми е някаква по-елементарна схема за направа на антена за RFid четящо устройство за 125kHz. Имам работещ вариант на PCB, но ми се иска да пробвам нещо по-ефтино с ПЕЛ. Намерих разни из Интернет, но спрямо PCB антената са меко казано жалки-"хващат" едва от 1 см, срещу 10 на другата.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Чет Май 21, 2009 23:20    Заглавие: Re: RFid антена 125kHz Отговорете с цитат

Toва: http://www.ibtechnology.co.uk/PDF/Antenna_125.pdf пробвал ли си го? За това че малко хващат нещо не са ти сметнати както трябва най-вероятно или не е съгласувана с приемника..
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 22, 2009 0:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз ползвам готови изчислени. Точно този файл имам и от него съм гледал! Преди малко направих проба с една антена, навита върху дорник 70mm и имаща 67 навивки. С нея лови по-добре.
Знае ли някой откъде мога да си поръчам ЕМ4095?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Пет Май 22, 2009 0:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Според мен е най-добре да се сложи паралелно на антената кондензатор паралелно за да стане трептящ кръг настроен на тази честота и след него лентови филтри преди да влезе в приемника..
Edesign
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 22, 2009 10:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Това че не ти работят антените значи не си направил индуктивността
Вземи си Л метър и я направи каквато трябва. Дори и да е смешно навита ще лови от минимум 8 см.
Или си вземи честотомер и виж на колко ти генерира схемата и си нагласи навивките

ЕМ4095 можеш да си вземеш от електронинвест.

Аз произвеждам четци и използвам U2270B, за антена сме направили пластмасов фрезован дорник, върху който се навива, с вътрешен размер около 1,5 х 2,5 см и се навиват 165 навивки от пел0.3 - дебелината на намотката е около 6мм. по спомени около 5 милихенри

Но не мисли че тази с проводник ще е по-евтина от PCB ние взехме цяла макара от Севлиево и само проводника за антенката излиза 3 лв (като метри) без ДДС
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 22, 2009 11:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря! Трябваха ми най-вече параметрите за антената. Явно малко несериозно подходих, защото нито един от уредите ми не мери индуктивност, а не са по за 20 лева...
Преди време бях поръчвал ЕМ4095 спешно от Електронинвест и се получи неприятна ситуация-не ми доставиха стоката, защото на тях не била доставена в срок, а не ме уведомиха и си изгорях чакайки, вместо да хвана първия автобус за София и да си реша проблема. Сега съм извън страната и бих искал като си отида чиповете да ме чакат вкъщи. Не ме подразни неизпълнената поръчка, случва се. Има някои неща, на които държа. Само трябваше да ме уведомят, вместо да прекарам два дни в напразно чакане. Цените им са ОК, но принципите ми налагат да опитам с други фирми преди да се обърна пак към тях. Тогава им поръчах две интеграли, сега искам 20. Вероятно след около месец ще са 100. Малко старомодно от моя страна, но когато някой ми се издъни, преди да ми е спечелил доверието, забравям го за доста дълго време. Други фирми?
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети