|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
mirobg Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Май 21, 2009 22:01 Заглавие: |
|
|
Благодаря на всички ви затова че се опитвате да ми помогнете в начинанието ми. Само, че искам да отбележа нещо важно не търся най лесния и елеменарен начин да реализирам устройството все пак аз няма да го ползвам в домашни условия и за лични нужди това е дипломна работа и именно поради тази прична искам нещата да се пипнат, колкото по добре си свърша работата сега толкова по лесно ще ми е при оценяването в бъдеще, а това е много важно за продължението ми към магистърската степен.
pilgrim, правилно си разбрал.
Идеята с ТХО- то предложена от Радев не лоша, но това беше първата идея, която ми мина през главата и първата която отпадна. Добра е, но не и в случая за разработка на дипломна работа .
Напрежението на изхода на въпросния блок (600-700 в) трябва да е променливо (написал съм го по горе) - все пак ще го умножавам с диоди и кондензатори.
tropper, Благодаря ти, че подкрепяш идеята ми. Да, говорим за стандартния умножител, а проектът трябва и да се реализира и да се опише на хартия (все пак говорим за технически университет).
Иначе за регулирането и аз си мислех да го постигна, чрез коефициента на запълване ама сега когато чета твоето мнение мисля, че си прав аз въобще не превидих този момент, наистина ще е много по добре да се сложи още един траф, обаче точно тука идват и най големите проблеми(не че са само тука ама...) , а имено изчислението на трафа и неговата изработка все пак за втория траф трабва да се предвиде и по сериозна изолация на втроричната.
Дано не съм обидил някого, надявам се и за напред да ми помагате с идеите си.
Поздрави! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
radev Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 21, 2009 23:55 Заглавие: |
|
|
Трафчетата са сериозна работа и крайния успех много зависи от тях,препоръчвам ти фирма "Телкор" ето и адрес:
град София
Телефон: +359 2/9743242
E-Mail: [email protected] _________________ Платки http://radev1.narod.ru/
0879-555-472 |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 22, 2009 8:16 Заглавие: |
|
|
http://schmidt-walter.eit.h-da.de/smps_e/smps_e.html
Това е удобна страничка за симулации, има и теоретична обосновка на изчисленията. Оттам можеш да видиш как да опишеш подбора на трансформатора.
Не им се плаши толкова на тия тр-ри. И на ръка се правят, просто трябва да се внимава за някои неща. Не е толкова извънземна работата.
Това че едно нещо те плаши, е повод да го научиш, а не да се опитваш да го заобиколиш  _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
mirobg Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 12, 2009 23:01 Заглавие: |
|
|
Здравейте, от давна не съм писъл по темата, но ето че ударих на камък от многото литература, която изчетох през периода на разработка на захранващия блок, не можах да разбера идеята за навиване на дрйверния траф (или по точно сметките които трябва да направя) за да не се объкрат нещата. Бързам да уточня спрял съм се на "полумостовя стабилизатор" искам схемата за управление на двата транзистора да бъде SG3525, също така искам да има разделителен трансформатор между транзисторите и схемата за управление. Та въпроса ми е как да го навия този траф по точно по колко навивки да направя, значи схемата ще работи на около 20kH, а транзисторите ще са биполярни NPN и по точно st13007 понеже от тях имам доста. Няма да е проблем ако предложите и реализация с други танзистори MOS (с конкретните им означения), въпроса е да стане и ако има някъкъв проблем най-малко да се съмнявам той да е в драйверния трансформатор.
Благодаря предварително на всички отзовали се! |
|
|
 |
ivpav Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 13, 2009 10:33 Заглавие: |
|
|
Моят съвет е да минеш на MOSFET транзистори .
1 . Можеш да вдигнеш честотата над 40 KHz, с което да намалиш размера на индуктивните елементи.
2 . Изходния драйвер на интегралната схема която си избрал е пригоден за управление точно на такива транзистори.
3 . Елементарно изчисление на драйверния траф. Понеже управляващата схема работи на 12 волта. Просто навиваш намотките на драйверния траф 1:1 като само спазваш посоките. Не трябва да смяташ ток на базата преходни съотношения и да правиш управляващи вериги в базата.
За транзистори използвай IRF840 . Не са повече от лев . _________________ ИВАН ПАВЛОВ |
|
|
 |
pilgrim Опитен потребител

Регистриран на: 24 Яну 2007 Мнения: 347 Местожителство: wild,wild world
|
Пуснато на: Нед Юни 14, 2009 15:39 Заглавие: |
|
|
Допълнение-
след като изчислиш трансформатора е необходимо да избереш минимум два пъти по- голям ферит, понеже напреженията между намотките ще бъдат доста по- големи от 700 волта и е необходим голям прозорец за да се събере изолацията, която по площ ще бъде по- голяма от площа на проводника. _________________ Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
Израелски форум. Задаваш въпрос, после на теб ти задават въпрос.
Български форум. Задаваш въпрос, после дълго ти разказват колко си тъп. |
|
|
 |
mirobg Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 14, 2009 22:05 Заглавие: |
|
|
Благодарско, Ванка и преди това ми дадоха тази идея ама аз на ли съм дебела глава и на навихн големия траф за 20Кх, каккто и да е ще се тормозя по моя вина.
Започнах да правя още един за 60Кх да видим там какво ще се получи(не че с първия видях ама това е друга тема) иначе още веднъж благодаря от голяма поза са ми идеите които ми давате, само че не разбрах допълнението на pilgrim за какви 700 волта говориш? и поточно за кой траф?
 |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Юни 14, 2009 23:16 Заглавие: |
|
|
ами за големия разделителен траф- този, който ти повишава напрежението от 300 волта на 700.- вторичното напрежение има големи отскоци при превключване на транзисторите и ако не е добре изолиран ще изплющи. _________________ Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
|
|
 |
mirobg Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 15, 2009 11:22 Заглавие: |
|
|
| Започвам всичко от начало ! Намерих някакво старо импулсно захранване от руски телевизор мисля да му взема неговия траф(че е по големичък) и да го пренавия само не знам дали ще свърши работа а иначе намотките с изолацията ще влязат без проблем. Сечението му 2,4 кв.см и по моите изчисления идва за 60kH 31намотки първична и 104 вторична ще ползвам транзисторите които е предложил Иван, а изолацията между намотките ще бъде от 6 слоя хостафан мисля първо да навия първична с проводник 0,3 31навивки после вторична 104 навивки с 0,15 после още една първична с съъщия брой навивки като първата и да ги свържа в паралел. Как мислите? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Юни 15, 2009 11:32 Заглавие: |
|
|
Мисля, че определено не отчиташ скин ефекта и намотките при 60 килохерца ще греят.
Проводниците са доволно тънки.
Плюс това е желателно първичната да се раздели на две и горния и долния слой да се вържат последователно.Вторичната да е между двата слоя. _________________ Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|