| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Милен Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 24, 2009 20:48 Заглавие: Галваничен разделител или surge protector? |
|
|
От известно време забелязах влошаване на качеството на сигнала от кабелната на телевизора ми. На входа имам от години surge protector тип Зевс 7 http://www.sono.bg/images/kp-Zevs7-X.gif на фирма Соно http://www.sono.bg/index_bg.htm , като пробвах без него всичко се оправи. Авно проблема е бил в него.
Днес го отворих - три варистора с означение на тях 201 5KV и един разрядник Nenshi 90 06 всичко нахлепано хубаво в топъл силикон. Параметрите на това чудо от етикета са 10kV 10kA 8/20us -1.5dB 50-900MHz схемата му е следната
Въпроса ми е кое е по добре да си взема галваничен разделител или пак въпросния surge protector? Кондензаторите на галваничния разделител ли са по надеждни или тази комбинация от варистори и разрядник при която имам галванична връзка между входа и изхода, а от разрядника не виждам особен смисъл ако единия извод не му е към земя?
Цялото това упражнение го правя понеже мрежата на кабеларката ми е насмотана по стълбовете на енергото както дойде и на няколко съседи им заминаха телевизорите  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 24, 2009 20:54 Заглавие: |
|
|
| Ако оплетката на кабела откабелната телевизия не Ви е заземена надеждно,няма смисъл от какъвто и да е предпазител.След като този настоящия е работил години надеждно,защо просто не го змаените с нов,същия или подобен...? |
|
|
 |
Милен Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 24, 2009 21:03 Заглавие: |
|
|
При мен поне не е заземена, напрежение то между нулата от мрежата и оплетката е 6V което е нищо. Но не ми се разчита на тяхното заземяване, интернет ми доставят същите по отделен кабел и ми направи впечатление че заземлението на "кутията" на стълба от която ми идва кабела е една тънка жичка слизаща надолу по стълба и омотана около една оголена арматура на стълба  |
|
|
 |
pepi_voinishki1957 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 24, 2009 21:05 Заглавие: Re: Галваничен разделител или surge protector? |
|
|
| Милен написа: | понеже мрежата на кабеларката ми е насмотана по стълбовете на енергото както дойде и на няколко съседи им заминаха телевизорите  |
Това твърдение ми се струва невярно.
В този случай най правилното е да се отиде в офиса на кабеларката и там да се поиска от тях въпросното устройство.Защо? Защото както е намотано въздушно ,самата линия е много уязвима и е в противоречие на наредбата за подземна комуникация или както там се казва.Което значи че ако по тяхна причина/гръмотевица/ възникне някакъв проблем не биха могли да се измъкнат с пиниза че си слагате някакви неща несъгласувани с тях. _________________ "Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение." Конфуций |
|
|
 |
grizzly Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 24, 2009 21:09 Заглавие: |
|
|
Това не са варистори а кондензатори. 200pF / 5KV
Вероятно средният е прекъснал. |
|
|
 |
mitcd Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 24, 2009 21:25 Заглавие: |
|
|
| pepi_voinishki1957 -има ли някой кабелен оператор да е правил ремонта на ТВ или Инрнет доставчик да ти оправя компа(ако Ланката е на дъното ще ти го сменят ли?)А и това с тая земя е шибана работа с тези потенциали .Или ще има черги по екрана или може да опука некой вход.Аз съм с галваничен разделител и засега съм Ок. |
|
|
 |
Милен Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 24, 2009 21:52 Заглавие: |
|
|
Предположиш че са варистори щото на сайта им пишат че слагат варистори, а на външен вид може да са кондензатори или варистори. Утре ще взема да ги разпоя и меря какво са сложили. Ако се окажат кондензатори то това се явява галваничен разделител с разрядник, неква комбинация
Те са си го написали хората http://www.sono.bg/kp/kp2.htm ама да съм чел по внимателно
| Цитат: | | Пробивно напрежение вход-изход (електрическа якост на галваничната развръзка) і 5 кV (10kV, max) |
А иначе твърдението че мрежата е въздушна е напълно вярно и за кабелната и за интернета че и телефоните на БТК и са направени както им е било удобно на техниците. Едва ли са се замисляли чак толкова кави са изискванията. Такова е положението в краен квартал на малък провинциален град. То нека ти гръмне нещо пък после върви се оплаквай да видим дали ще те чуе някой. |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Нед Май 24, 2009 23:20 Заглавие: |
|
|
Ако намериш има едни стари правиха ги в завод черно море.. ще се опитам да меря схема.А снимка се надявам утре ако ходя до другия апартамент.. да го снимам, че там съм с такъв и проблеми те ми изчезнаха а влошаване няма!Преди ми бръмчеше звука като от PC то слушам през колоните на LCD тв то...И се оказа че имаш някви луди волтажи спрямо зануляването на компа от ширмовката..И като го сложих всичко се оправи.Вътре съм сигорен, че е разделен галванично и то с трансформатор както и още пасивни елементи просто се оказа едно време че даскала ми по практика е работел там и са ги правели по него време...За надежност .. закачал съм база-емитер транзистор на изхода му а на входа с електрошока го прах 1 час при 75Кv.После транзистора си беше наред
p.s. Нищо лично към пройзводителя.. но на мен това схемно решение нещо не ми допада..Иначе евала, има фирми в БГ и стават все повече, така трябва дано да измислят и някой малко по-добър варянт независими че ще е по-скъм с 5-10 лева примерно все пак ако на клиента изгори LCD за 1000 лева и на горе.. къде е смисъла  _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Май 25, 2009 0:42 Заглавие: |
|
|
Това на схемата не може да са варистори, а са кондензатори, както колегата Гризли отбеляза. Иначе е невъзможно да работи.
При кондензаторите не може да се говори за галванично разделяне! Галванично разделяне значи трансформатор, или в краен случай, оптодвойка. _________________ “Да се пазиш от кон отзад, от вол отпред, а от комунист отвред…” |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Май 25, 2009 5:58 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | При кондензаторите не може да се говори за галванично разделяне! Галванично разделяне значи трансформатор, или в краен случай, оптодвойка. |
Брех ,да му се не види ,кондензаторите пропускали постоянен ток ,пък аз да не знам !  |
|
|
 |
|