Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Неяснота на елемент от схема на оптегач за колан ...

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
charli
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Май 24, 2009 22:50    Заглавие: Неяснота на елемент от схема на оптегач за колан ... Отговорете с цитат

Интересуват ме елементите, обозначени с номера 21 и 22 (схемата в атачманта) какво точно представляват. Двата елемента се намират под двете предни седалки в едни черни кутийки, който не успях да извадя и да ги отворя. През процеп в тях се вижда като че ли бобина, която е изолирана с изолирбанд. В кутийката влизат влизат четири жила, излизат 2 (по схема не са толкова!). Бихте ли казали какво им е предназначението на тези кутийки.

ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
pamporov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Май 24, 2009 22:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Пиропатрони?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Май 24, 2009 23:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако говорим за 21 и 22, това е преднатягането на коланите. Обаче, както го описваш, явно са неща с други номера по схемата.

Всъщност, кажи какво те мъчи, ако искаш да ти се свърши работа.
Ако е само да си питаш, то е се тая точно кое какво е.
charli
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Май 26, 2009 20:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Vaklinе, прав си за това че съм объркал елементите по схемата, но то и голямо значение няма, тъй като схематичното им обозначение е едно и също. Кутийките под седалките са 26-27. Ясно е че са за еърбеците но мен ме интересува съдържанието на кутийката. Питането ми произлеза от това, че след изваждане на глаяния магистрален куплунг, се задейства аларма на таблото. Мъчи ме това, че не мога на дамяря обяснение за самия датчик какво точно представлява, а ме е страх да не задействам някой еърбег при опита ми да сваля и разглобя кутийката.

Последната промяна е направена от charli на Вто Май 26, 2009 21:12; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
pamporov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Май 26, 2009 20:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Еърбеците не са под седалките! Ако нещата за които питаш са елемент от обтегачите на коланите, както пишеш в заглавието - това са пиропатроните за донатягането им при удар, ама май не си много наясно за какво питаш, или поне аз оставам с такова впечатление, омеша колани с еърбеци и т.н. За каква кола става въпрос?
Върнете се в началото
charli
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Май 26, 2009 21:11    Заглавие: Отговорете с цитат

21 и 22 оптегачи
26 и 27 еърбеци
Оптегачите са ясни - жълти амортисьорчета
Не че еърбеците са под седалките, а самите кутийки със сензорите, които ги задействат. Принциа ме интересува.

Върнете се в началото
pamporov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Май 26, 2009 21:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Изобщо не са ясни оБтегачите, не са амортисьорчета а ПИРОПАТРОНИ! Иска се голямо бързодействие и доста усилие за да се оБтегне колана при удар на колата в препятствие.
Така че се пази не само от еърбеците. Принципа на датчика им е да следи скоростта с която се изменя силата на отрицателното ускорение. В детайли как става - и аз не знам. Първо пиропатрона навива колана и тогава се отваря airbag-а,който във момента на пълно разгъване е твърд като камък. Не пипай датчиците, те са за еднократна употреба, ако се задейства - след това се сменя с нов, а не са евтини.
Върнете се в началото
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Май 26, 2009 21:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Делово предложение. Изказвайте се по неща от които имате поне минимално понятие. Пиша веднъж и повече в такива теми не се включвам.
1. Еърбег. Supply restrain system. Демек, поддържащо удържаща система, колкото и идиотски да звучи на български.
2. Компоненти на SRS. Датчик за ускорение, датчик за наличие на пасажер на мястото където се предполага поддържащо удържане или удържано поддържане, самият балон, преднатягане на колана, управляващ блок.
3. Захранване. Системата е псевдоавтономна! Разчита се на капацитета на един електролит.
4. Логика. При определено ускорение над определена скорост (в някои случаи) ще се отворят балоните на местата с пасажери ако са си сложили коланчетата.
5. Защо е така. Доказано е от краш тестове, че балон без колан е в пъти по-опасен от удар без балон. При разгъването му (разгъва се от взрив задействан с електричество) подема тялото и го изхвърля пред колата. Сигурна смърт. За да е ефективен, трябва да знае къде е това което ще трябва да пази. Значи, трябва да те фиксира към седалката. Това се постига чрез системата за преднатягане на колана. Тя има двойно действие. Фиксира инерционния механизъм и те дръпва назад. Само и единствено след това ще има смисъл нещо да те подпира отпред.

В слуая си чоплил датчика за наличие на пасажер. Колата като гледам по схемите ще да е от народните. Логиката да отваряш кутийката ми се губи. Тя трябва да си е на точно определено място. Ако е на друго ще казва, че нещо е гнило в цялата схема.

Прочети грешките на SRS'а и виж точно кое му е кривото.
pamporov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Май 26, 2009 21:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Vaklin написа:
...Пиша веднъж и повече в такива теми не се включвам.
....
АМИН... Laughing
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети