Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Проточен бойлер TESY - ел. безопасност
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Май 27, 2009 17:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Айде сега го уморихте човека.Такива неща му написахте че му се отвори за два месеца работа.Сигурно сега копае канал до трафопоста за да се върже нулата направо в звездния център на трансформатора а да е по сигурно може да се пусне още една нула до подстанцията ,да си сложи заземяване с 4ома и гръмоотвод,да екранира бойлера че може да има електромагнитни вълни а забравих двата или три вида дефектотокова защита и всичко това омотано с не знам колко квадрата кабел.Кви два месеца ,това си е за цяла година работа....зависи къде е базирана подстанцията.....
akcioner
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 28, 2009 9:38    Заглавие: Отговорете с цитат

Мислех да не пиша повече. Имам вече достатъчно литература и идеи, ясни са ми и принципите на действие. Остава да порисувам помисля и избера оптималния вариант, защото така или иначе идеален няма. Това разбира се е варианта който описа Милен /и няма всъщност какво да му мисля/.
Така и никой не изказа мнение дали ще задейства ДТЗ когато нулата се прекъсне преди разделянето на нулата и защитния проводник, т.е. ще протече ли ток по водата, който да я изключи. На мен ми изглежда правдоподобно.
Ще спомена отново, че въпреки че тръбите са пластмасови това не влияе на ситуациата, защото и самите изходи на бойлера са пластмасови. Остава единствено проводимостта на водата, която е в непрекъснат контакт и с входния и изходния водопровод.

Относно затоплянето и дебита който ползваме - мерил съм го и ако това което пише в характеристиките на бойлера е вярно, ще ни върши работа. Ние не "шуртим" по много вода. Принципно сме икономични, а и е много важно какъв е душа. Не случайно производителите са категорични в използването на слушалката с която е окомплектован бойлера.

Между другото по въпроса за "специалистите": http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=45&postdays=0&postorder=asc&start=0 някой от тях бих изгонил с ритници, ако работят така у дома.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Милен
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 28, 2009 14:31    Заглавие: Отговорете с цитат

akcioner написа:
Така и никой не изказа мнение дали ще задейства ДТЗ когато нулата се прекъсне преди разделянето на нулата и защитния проводник, т.е. ще протече ли ток по водата, който да я изключи. ***

За предпазване в случай на прекъсване на общия нулев проводник в началото на мрежата TN-C-S в точката му на разделяне на защитен и работен трябва да има повторно заземяване. Тогава тока няма да протича към човечето от картинката а ще минава към земя. Ако това е работния ток на консуматора ДТЗ няма основание да сработва, ако е утечен ток към корпус ще сработи.

И в този случай не ми се мисли за тоя дето ще реши да размени фаза и нула някъде по линията преди теб. Въобще няма да може да включи автомат или предпазител. С което отговарям и на другото ти голямо притеснение.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
akcioner
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 28, 2009 15:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря!
Върнете се в началото
akcioner
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 29, 2009 10:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз пак ще досадя, но това ще е вече за последно.
Бих искал да направя повторно заземяване на защитния проводник, но няма къде. Не искам и да го прекъсвам. Ще се получи ли, ако за PE клемата на бойлера, освен него вържа още един проводник, който отива в железен болт захванат стабилно за стената /болтовете на които висеше стария бойлер и сега са свободни/?
Върнете се в началото
emoome
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 29, 2009 10:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Болта в стената НЕ Е ЗЕМНО!
Въпреки, че между него и фазата може да показва напрежение, или дори да светят пробни лампи!
Върнете се в началото
akcioner
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 29, 2009 10:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Знам че не е, ама на 5-тия етаж... какво да измисля. Все пак не е ли по-добре от ВиК тръбите или тези на парното? Никва ли работа няма да свърши, доколкото да задейства ДТЗ при прекъснат PEN проводник още преди разделянето му?
Върнете се в началото
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 29, 2009 12:26    Заглавие: Отговорете с цитат

akcioner написа:
Знам че не е, ама на 5-тия етаж... какво да измисля.

Има една приказка, с п*ъдня боя не става.

Според мен няма нужда от никакви специални "дообогатявания" в описания случай.

Но ако все пак искате да сте максимално защитен, начинът е отделна дебела медна шина, прокарана ДИРЕКТНО от апартамента (пък бил той и на 15-тия етаж), до земята, забита с дебел кол надълбоко в навлажнена почва.

Тия работи се правят на ниво 'сградна инсталация', или в промишлени условия. Не мисля че има смисъл от тях за битова инсталация.
Милен
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 29, 2009 13:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Това заземление се прави в електромерното табло на входа на сградата и е повторно заземяване на нулевия проводник който влиза в таблото (Входния PEN за сградата). Заземлението трябва да се измери от лаборатория да ли стойноста му е в нормите. След това заземяване вече нулевия PEN проводник го разделяш на две - работен нулев N и защитен проводник PE - схема TN-C-S. Така, че ще си смениш и кабела от главното табло до апартамента с трижилен. Сигурноста иска инвестиции а не икономии.

Още един път ти казвам че с тези си познания и налудничави идеи ще направиш някоя беля.

Това е последно от мен. За без пари толкова.
Върнете се в началото
joda
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 29, 2009 14:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Не е добре да използваш за земя тръби, арматура и други железа в бетона защото създаваш потенциал върху тях и ще корозират по-бързо. В случай 'електрифицирана' арматура се сещаш че нещата даже доста загрубяват. Ще корозира по връзките между панелите. Потенциал върху тръби на парно или водопровод може да се отрази не добре на хора от другите етажи, за което ще понесеш отговорността. Земята си е земя. Като толкова искаш сигурност, съберете се от входа и се разберете да платите на фирма да ви прокара земя. Иначе става идиотщина.

Колкото до проточния бойлер, знам от опит че <9kW става само за миене на чинии. Бих сложил проточен само ако имам трифазен ток и то от тези дето са до 18kW и то от сериозна реномирана фирма. Ако ти си в състояние да се изкъпеш на хладка вода, смятай че жената ще ти пили нервите по график след всеки душ. През зимата особено. И все пак като го сложиш сподели впечатления.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Страница 5 от 7

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети