|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Ickoo Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 13, 2009 18:58 Заглавие: Изчлисляване на няколко елемента на усилвател с фазоинверсно |
|
|
Здравейте, от училище ни дадоха задача да проектираме усилвател и литература която да ползване, но при мен нямаше готова схема а трябваше сам да я направя(По задание усилвател с фазоинверсно стъпало и тъй като то не се ползва за крайно добавих крайно стъпало). След като я направих се получи ето това:
(Предварително се извинявам за качеството на "чертежа" )
Изчислих всичко освен оградените в жълто резистори и за тях нямам идея как трябва да бъдат намерени. Прочетох навсякъде където има подобни схеми по книгите, но не видях никъде.Извинявам се ако питането ми ви се струва глупаво, но във вас ми е надеждата .Ако някой знае моля да обясни.
Последната промяна е направена от Ickoo на Съб Юни 13, 2009 19:12; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
prasse Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 13, 2009 19:24 Заглавие: |
|
|
Защо си шунтирал накъсо Rc на Т1?
После ще обсъдим другото... |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 13, 2009 19:28 Заглавие: |
|
|
Пишеш, че си изчел всичко, та в тази връзка да започнем с въпросите.
Надписа Rc към кой резистор се отнася - шунтирания или заградения в жълто?
За какво е шунтирания?
По какъв начин се задава и определя постоянно токовия режим на активните елементи?
Как им се определя работната точка (свързано с коефициента на усилване)?
С още по-голяма сила това се отнася за "долната" двойка транзистори.
След като си изчислил всичко - какви са стойностите на изчислените елементи (и колко е плюса)? |
|
|
 |
prasse Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 13, 2009 19:53 Заглавие: |
|
|
| Я направо дай цялото задание, ама точно както са ти го поставили, щото май си на грешен път... да помислим заедно... |
|
|
 |
Ickoo Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 13, 2009 20:06 Заглавие: |
|
|
Rc се отнася за този точно до колектора (под заградения)
Другият резистор трябва да е работи като базов делител за 2рата двойка транзистори ( тази част не я разбирам, обясни ми я преподавателят ми и каза че така схемата е добре )
Захранващото напрежение е 12V
А относно схемата незнам доколко е вярно, но смятам че, се определят по следния начин:
Постоянно токовият режим на Т1 се определя от C1,R1,R2;
На горната двойка Транзистори (Т2,Т4) се определя от C2
,R4,R3;
На долната двойка (Т3,Т5) се определя от C3
А Rшунт както му казвате е за допълнителна обратна връзка
Идеята е да са в клас А(Този който усилва цялата синусоида)
Преподаватлят каза че, схемата така е добре, но се притеснявам защото смятам че, T3,T5 трябва да имат базов делител
Изпуснал съм "почти" преди всичко , но ето какво съм изчислил:
Rc=Re=3,9kOma
R1=18kOma
R2=10kOma
T4,T5-BD612
T2-KFY16
T3-KFY30
T1-J630
Пояснявам че в заданието имаме и параметри
Pt=5W
Rt=4Oma
fн=50Hz
fв=1MHz
И трябва да направим усилвател с фазоинверсно стъпало, но тъй като то никога не се използва за крайно съм добавил едно крайно стъпало. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 13, 2009 20:59 Заглавие: |
|
|
| Нито една от двете двойки крайни не може да работи -не виждам откъде ще дойде базовия ток на двата крайни ,я помисли още малко . |
|
|
 |
Ickoo Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 13, 2009 21:20 Заглавие: |
|
|
Хм, явно съм се осланял твърде много на това че учителката каза че така схемата е добре. Сега ще измисля нещо и ще пиша. Благодаря на всички че ми помагате, оценявам го
ЕДИТ: http://img193.imageshack.us/img193/6755/3opit.jpg Добавих един базов делител и за долната двойка ( което незнам доколко е правилно но, ми се струва редно да го има ) Смятам , че така би трябвало и двете двойки да са захранени и че токът се движи както съм показал. Ако не е така единственото друго за което се сещам е да вържем емитера на горната двойка към - и емитера на долната двойка към + но, според мен това би било късо. Също така смених единия от горните транзистори от П на Н защото осъзнах , че няма как да стане номера. На прав път ли съм ?  |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 14, 2009 5:43 Заглавие: |
|
|
Значи и така няма да стане ,направи следното :
1.Т3 го сваляш надолу -емитера към базата на Т5 ,а колектора към маса .
По този начин крайните ти са в схема ОК и не усилват входния сигнал по напрежение ,за 5 вата ще стигне ,иначе може да получиш хубав генератор.
За да ги вкараш в режим правиш делител като в първата схема R3 и R4 са добре ,но трябва да свържеш базата на Т3 към горния край на R4 а между двете бази да вържеш 4 диода в права посока ,паралелно с един тример 2.2К ,за настройка на началния ток на крайните ,понеже ще са в клас А ще е големичък . Може вместо диоди да вържеш т.н. схема на Ube умножител с 1 транзистор ,виж ползва се в почти всички крайни стъпала. R3=R4 за да имаш половината от захранването в средната точка. И още нещо - не е зле да туриш по едно резисторче 100-200 ома паралелно на преходите БЕ на мощните Т4 и Т5 .Хайде да видим какво разбра !
И запомни добре -постояннотоковия режим не може да се определя от кондензатори ! |
|
|
 |
Ickoo Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 14, 2009 10:00 Заглавие: |
|
|
| Ето какво направих http://img154.imageshack.us/img154/294/novog.jpg Надявам се че съм разбрал правилно.Не си спомням добре но, тримерите бяха донастройващи се резистори нали? Сега обаче като гледам 2те схеми и се чудя дали трябваше Т4 да е П или е добре като Н?И един въпрос за кондензаторите, те разделят постоянната определяща на тока от променливата - това не играе ли роля в определянето на постоянно токовия режим? |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 14, 2009 16:37 Заглавие: |
|
|
| Горе ,долу ,само махни късото между двете бази ,те диодите иначе си губят функцията ,и втория делител е излишен . Не съм сигурен обаче ,дали товара не трябва да е включен по друг начин. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|