Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Таймер/забавител с 3-4.5 V захранване
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
PremDhyan
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Юни 14, 2009 18:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако някой се интересува от осъзнатите сънища по принцип, т у к (валиден е 5 дена) съм качил една видео лекция на Стивън Лаберж, психолог и професор от Стамфордския у-т, който е един от съвременните пионери в тази област и създателят на първата такава маска (последната версия е NovaDreamer и говори за нея след 55та минута на лекцията) преди повече от 10-15 г.

Сега по-техническата част. От едно друго място ми предложиха готово просто реле за време, но на сайта който penkeler пусна, (благодаря ти за него!), според мен е най-оптималното решене за такъв уред:
- максимално леко и просто
- захранващо се само с 2 малки 3V литиеви батерии
- цялото управление на светването е в един PIC или подобен микропроцесор (МП).
- ще съглася и с toltec, че най-добре e да се мине през подходящо програмиране на такъв МП, защото така крайният уред е максимално лек и удобен за носене при спане. А пък промените на параметрите, ако са нужни, могат да се правят при ре-програмирането му.

Ето принципната схема от по-горния сайт, която поражда следните по-долу въпроси, ако някой с повече опит, би искал да сподели мнението си:

1. Какъв МП е най-оптимален за такова относително просто нещо (2-3 времеви отмествания, които не е нужно да са много точни)? Предложеният PIC 16LF128 e по-трудно намируем за сметка на PIC 16F128 (без „L”). Последният би ли свършил работа, както и някой друг (примерно Толтек предложи ATtiny на ATMEL)?
2. Какъв най-прост програматор би свършил работа за флашване на въпросните МП? Примерно т о з и ми се вижда оптимален. Какво е вашето мнение?
3. За да се регулира яркостта на светенето на светодиодите (които най-добре да са мигащи) е хубаво да се остави пред тях подходящ тример. Какъв бихте предложили?
4. Някакви други общи забележки или идеи към схемата?

Toltec, благодаря ти за предложението да направиш програма, която след това да може да бъде флашната на подходящ чип. Аз лично нямам опит в програмиране на PIC (и подобни) макар, че програмирам на всякакви други езици на високо ниво от много години. Но ако ти имаш опит в този вид програмиране, бих се възползвал от предложението ти. Ето какво трябва да прави схемата (и програмата):
1. След време Т1 (30 мин – 6 ч) да се затвори горната верига, което да предизвиква светването (т.е. мигането, а ако са мигащи) на двата светодиоди за време Т2 (10-100 сек).
2. След време Т3 (15-60 мин) горното събитие (светването/мигането за време Т2) да се повтори пак и така N (1-10) пъти.
Мислиш ли, че можеш да я направиш и какъв МП избираш (за да знам и аз да си взема такъв)? Благодаря ти за отзивчивостта. Smile

П.П. Аз поне правя всичкото това за лични цели, а не за индустриални такива. Ако някой от вас има и индустриални цели, може да се възползва от разните идеи наоколо.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Юни 14, 2009 21:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Матрицата идваааа !
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Mike
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Юни 15, 2009 10:53    Заглавие: Отговорете с цитат

PIC16F676-I/SL
PIC16F684-I/SL
PIC16F688-I/SL
PIC12F675-I/SN
PIC12F683-I/SN
тeя гi има в наличност в комет
най евтините са, достатъчно икономични,
и перфектно ще се справят с тази задача, като може да се окичи с 2-3 тримера и повече бутони за да си правиш всякакви настройки за каквото се сетиш

Последната промяна е направена от Mike на Пон Юни 15, 2009 10:59; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Юни 15, 2009 10:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Обръщайте внимание на всички букви в обозначенията и желанията на питащия по отношение на захранването все пак.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
penkeler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Юни 15, 2009 14:42    Заглавие: Отговорете с цитат

За тези които нямат време или желание да откриват отново топлата вода, мога да предложа това, а на останалите - успех.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети