Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Въпрос за LUXEON 4x1
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Начинаещ
Гост

МнениеПуснато на: Чет Мар 10, 2005 22:24    Заглавие: Въпрос за LUXEON 4x1 Отговорете с цитат

Здравейте имам един въпрос относно субуферите.Взех си преди 2-ве
години субуфер LUXEON 4x1 и останах много доволен от звука.
Сега реших да си взема говорител за друг субуфер.Реших да пробам дали няма да може да го захрани самия субуфер и няма да повярвате.Неможех да го усиля повече от половината и ще ше да го издъни.Говорителя го пишат като пикова мощност 300W а реална от 80W до 100W.Само за нискичестоти.Буфера ми 4x8 и 20W бас.
Когато го отворих останах много изненадан защото на говорителя пишеше 30W 8Ohm а в документите 20W 4Ohm.
Та въпроса ми е дали е възможно такова нешто или говорителя който съм взел е около 20-30W и аз си фантазирам че ще прая музика. Confused
Захранването му е 3А биполярно.Пиковата мощност на буфера е 1500W.
Възможно ли е това да сеполучава заради силния входен сигнал.
Защото той е три пъти над нормалното.
Ако някойзнае нещо да пише на Arrow [email protected]
Предварително благодаря
Върнете се в началото
bazz_kikk
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Мар 10, 2005 23:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Реших да пробам дали няма да може да го захрани самия субуфер и няма да повярвате.Неможех да го усиля повече от половината и ще ше да го издъни.

... вярвам ти. Smile Ако си го пробвал без кутия (free air), естествено, че ще се издъни... В такова положение само окачването на говорителя ограничава хода му. Пробвай да го сложиш в някакъв обем и ще видиш, че няма да се "издънва" толкова...
Цитат:
Говорителя го пишат като пикова мощност 300W а реална от 80W до 100W.

Ако е китайски забрави какво пише като мощности!
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Начинаещ
Гост

МнениеПуснато на: Чет Мар 10, 2005 23:18    Заглавие: Въпрос за LUXEON 4x1 Отговорете с цитат

Пробвах ама пак същото само че този път границата на издънване е малко след 50%(по скалата от 0 до сто).
Въпроса ми беше друг дали е възчожно да захрани и повече. Question
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Чет Мар 10, 2005 23:43    Заглавие: Re: Въпрос за LUXEON 4x1 Отговорете с цитат

Начинаещ написа:
Пробвах ама пак същото само че този път границата на издънване е малко след 50%(по скалата от 0 до сто).
Въпроса ми беше друг дали е възчожно да захрани и повече. Question

Да захрани ? Какво да захранва Very Happy
Като е на открито, лесно може да се издъни не само защото е отворен, ами и защото не свири хич и си мислиш, че не го натоварваш. Аз замалко да издъня един 30 ватов благоевградски. Просто не се чуваше като е без кутия и затова.
Според мен китайците като напишат мощност , за да получиш реалната трябва да разделиш на 10. За мен има една мощност - синусната и на българските говорители я пишат вярно, със голям запас (2-3 пъти, е вярно има големи изкривявания, като я превишиш) но като напишат 30 вата, значи до 30 вата не криви, иначе издържа доста повече натоварване.
Иначе тоя киловат и половина, не знам как ще го издържи Laughing който и да било говорител.
Върнете се в началото
milev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Тополи обл.Варненска

МнениеПуснато на: Чет Мар 10, 2005 23:51    Заглавие: Въпрос за LUXEON 4x1 Отговорете с цитат

Значи искаш да кажеш slav4o че буфера е 1500W.За 3А траф не е ли твърде пресилено Question
А за говорителя майната му.Буфера по важен.
Щото ако е толкова да знаиш какви колони кво нещо си представям вмомента.Rolling Eyes
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Мар 11, 2005 0:01    Заглавие: Re: Въпрос за LUXEON 4x1 Отговорете с цитат

milev написа:
Значи искаш да кажеш slav4o че буфера е 1500W.За 3А траф не е ли твърде пресилено Question
А за говорителя майната му.Буфера по важен.
Щото ако е толкова да знаиш какви колони кво нещо си представям вмомента.Rolling Eyes

Хех това не съм го писал аз, че е 1500 вата. Не става въпрос за мой говорител.
И аз не вярвам дори пиково да ги издържи. Трябва да е толкова кратък пик, че няма да се чуе.
На кое викате буфер ?

milev
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Мар 11, 2005 0:12    Заглавие: Въпрос за LUXEON 4x1 Отговорете с цитат

Погледни на предпоследния отговор последния ред.
Arrow Иначе тоя киловат и половина, не знам как ще го издържи който и да било говорител.

Но тва не толкова важно.Все пак тука не сме да се обиждаме.
То зи начинаещ бях аз.Щото неможах да си намеря свободно име.
Начи при 77V 1500W.А максималния волтаж който вади само за бас
е 20V.Съответно около 350W максимум.

Последната промяна е направена от milev на Пет Мар 11, 2005 0:25; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Мар 11, 2005 0:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Какво искаш да кажеш ? Да не съм те обидил нещо Rolling Eyes
Не ми стана нещо ясно нали говорим за говорител (басова колона т.н. субуфър) за какво захранване става въпрос ? Доколкото разбирам има вграден усилвател.
За да се получи тази мощност 1500 вата е необходимо това напрежение ако товара е 4 ома. Това е много лесно се смята : U на квадрат делено на R (4om) Е сигурно има такива мощни говорители дето са 1500 вата ама на тоя като са го написали, че толкова дори пикова послъгват.
А за 20 волта може съответно, да се сметне мощността по-тая формула.
Аз мога само да дам съвет Smile

Както и да е кажи ако мощеш по-подробно какво пише на говорителя, и в книжката, как си го монтирал, колко волта е трансформатора Smile
Върнете се в началото
milev
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Мар 11, 2005 0:40    Заглавие: Въпрос за LUXEON 4x1 Отговорете с цитат

Говорителя е STB MODEL:QLD 200-21 300W 4Ohm.
Отпреде емблемата е на IIISOUND DIG.A.168.USA
Трансформатора е 2x12 1A и 10.5 2А.
За монтажа на говорителя - става въпрос за кутията нали Question
Говорителя е 8 инча има ход около 2см и съм му направил кутия с размери
Д-50см
Ш-30см
В-34см
Басрефлексна тръба 5-см диатонал и около 12см дълга.
Посредата на кутията съм сложил преградна стена където съм поставил говорителя с магнита към тръбата.
Всяка стена е сдебелина 2см(талашит).дебелината на стените също влизат в общите размери.
Върнете се в началото
bazz_kikk
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Мар 11, 2005 1:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Говорителя е 8 инча има ход около 2см

как определи колко е хода на говорителя? на око, нали? всъщност за да му определиш максималкния ход трябва да го разглобиш за да видиш кога намотката излиза от междината т.е. усилвателя вече няма контрол над мембраната на говорителя.... трудно ми е да повярвам че говорител STB има 2см ход.....
имам един говорител на който отпред (червено-черна пвц мембрана Surprised ) пише същите IIISOUND DIG.A.168.USA, само че ако се вгледаш по-внимателно ще видиш, че не е III-Sound, ами HI-Sound!
ама до колкото си спомням отзад като марка пишеше Семтони не СТБ.... както и да е, параметрите му са повече от отчайващи:
Qts - 2,161
Qes - 3,320
Qms - 6,190
Vas - 9,20 L
Fs - 64 Hz
може би е бил замислен да се слага на кора на кола.... и пак свирнята му е под всякаква критика! дано твоят да е друг!
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети