Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Еньовден

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юни 24, 2009 1:39    Заглавие: Еньовден Отговорете с цитат

Може би малко позабравен на фона на останалите празници Еньовден си остава може би най-интересния,най-слънчевия и най-жизнерадостен празник от българския фолклорен календар.Я да видим сега кой не спи и кой ще чака да посрещне изгрева?
Аз съм се приготвил-след половин час отпрашвам,тамън някъде около 5ч. ще съм на старопланинското било над града.Прекрасно място за посрещане на изгрева на Еньовден.На няколкостотин метра има и лековит извор.Ще си налеем "мълчана вода",ще сложим в торбата някоя билка,да има зимъска за чая към ромчето и коняка.Па и малко планинска чубрица....За суджука. Very Happy Според фолклорните вярвания тази нощ се отваряло небето и ако някъде имало заровено имане-на същото място от земята излиза син пламък.Сиреч ако видя синия пламък-не ме дирете повече-зацепвам и телевизори и всичко и към Хаваите. Wink
И понеже едва ли ще видим синия пламък-по-реалистичен ми се вижда варианта при който към 7ч. сме си обратно в града-тамън е отворила баничарницата-няма още опашка...топли парат,не са барат. Laughing И към къщи.
Честит празник на всички носещи имената Яни , Янко , Еньо, Енчо, Йоана , Йоан , Яна , Янка , Янко , Янчо , Янаки , Янислав.Което ме подсеща,че може би най-подходящия музикален поздрав ще е една песен написана от воеводата от ВМОРО Яни Попов.
Е през интернет не е като да я слушаш като наживо в изпълнение на Сава Попсавов на Петрова нива,но квото е.Лека му пръст-от близо 10 месеца и този легендарен български изпълнител ни напусна!
http://vbox7.com/play:decd77ed
А на именниците мога да пожелая-бъдете здрави!

Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
elmondo-ivan
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юни 24, 2009 7:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Честит Еньовден и от мен.
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Юни 24, 2009 9:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Божилов ,традицията гласи освен всичко по горе ,че младите девойки излизат призори и танцуват голи в тревата та да се изкъпят с роса за здраве.Там на това място дето пишеш, имаше ли танцуващи млади девойки Very Happy
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юни 24, 2009 10:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Поначало танцуват момите голи ама поотделно-не всичките накуп.Отива момата (вика и се "житомамница") и почва да играе из некоя чужда нива.(тук според мен е много важно собственика на нивата да я не угади,че бая търкаляне из сеното ще падне Laughing ).При тая игра всички класове и се покланят.Освен един,който се казва че е "царя на нивата".И тя го къса и го носи на нейната нива,като се счита че с "царя на нивата" житомамницата отнася и плодородието на съответната нива.
Затова е имало традиция преди празника стопаните да си жънат по няколко снопа от 4те ъгъла на нивата,та да заблудят житомамницата че нивата вече е обрана.
Повечето от тия фолклорни традиции много отдавна са забравени и едва ли ги правят някои,освен много стари хора по селата.

А реално нямаше никой-качвам се всяка година на Еньовден на една местност-тя е точно старопланинското било над града-на около 2часа път е.В тоя ден (който между другото е най-дългия в годината) гледката на изгрева от това място е невероятна.На Джулая пак ще идем да посрещаме изгрева там.То поначало това да се качвам там си е лично моя инициатива и приумица,а и мястото е един рът от Стара Планина на който никой не ходи-тъй като няма пътища,няма хижи,няма нищо интересно за туристи и прочие.В интерес на истината един единствен път съм засичал хора там-едно момиче и двама младежи-бяха нощували някъде под Залъмово кладенче и така и не разбрах кво беше станало,но бяха търгнали да си слизат по спешност още към 5ч сутринта,щото единия много зловещо си беше раздрал крака.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети