|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
калина Опитен потребител

Регистриран на: 14 Яну 2008 Мнения: 450 Местожителство: стара загора
|
Пуснато на: Пон Юни 29, 2009 12:20 Заглавие: Петровден |
|
|
Днес да почерпят и да не се ослушват
На този ден църквата чества паметта на двамата Христови апостоли - Петър и Павел - ревностни разпространители на християнството, изтърпяли много страдания и гонения и са наречени "първовърховни престолници и вселенски учители".
Денят на светите равноапостоли Петър и Павел е един от най-почитаните летни празници в традициите на българския народ. Според схващанията на хората на този ден не бива да се върши важна земеделска работа. В черквата се носят петровски хлябове и ябълки-петровки, освещават се и се раздават на роднини и съседи. Две седмици преди празника църквата е определила да се пости. В този период не се ядат блажни ястия. Едва след края на светата литургия в памет на апостолите, когато свещеникът причестява богамолците, се слага край на Петровия пост
Според народните вярвания Свети Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая.
Празнуват носещите имена: Петър, Павел, Камен, Петя, Павлина и Полина. _________________ Човек се учи, докато живее. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
vladi46 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 29, 2009 13:16 Заглавие: |
|
|
Да са живи и здрави всички, за които този ден е личен празник!
Исус е казал на Симон:"Ти си Петър, тоест камък и върху този камък аз ще изградя моята църква!" С тези думи той го определя за пръв сред учениците. Смята се, че той е първият папа и оттогава досега всички папи са негови наследници.
Неслучайно този ден е празник както за католическата, така и за православната църква.
А апостол Павел пък е ходил 4пъти от Йерусалим до Рим, за да разпространява християнството. Той е говорил пред атиняните на Ареопага. _________________ Кажат ли ми, че ще грее слънце, веднага слагам зимните гуми! |
|
|
 |
old4 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 29, 2009 18:03 Заглавие: |
|
|
| На именниците желая много здраве , щастие и много късмет . |
|
|
 |
pepi_voinishki1957 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 29, 2009 18:51 Заглавие: |
|
|
Ми то не бива да се върши важна земеделска работа ама аз цял ден се кьоравя с едно LCD CROWN хеле разгеле тръгна та го почвам празника.
Наздраве на всички адаши!!!!!! _________________ "Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение." Конфуций |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|