| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
tito_trifonov Опитен потребител

Регистриран на: 28 Сеп 2007 Мнения: 116 Местожителство: София, Благоевград
|
Пуснато на: Вто Юни 30, 2009 9:22 Заглавие: Схема на запис от телефон чрез аудио траф или оптрон |
|
|
Здравейте! Имам няколко въпроса. Искам да си направя устройство дето да записва телефонните разговори на компютър, като влиза в line in на звуковата карта.... имам подобно устройство направено от една Търновска фирма ARTCOM ( www.artcom.bg ). Там са използвали много елементарна схема с един аудио трансформатор паралелно на телефонната линия.Звука дето идва от тези устройства обаче е лош. Мисля да използвам тази схема от www.epanorama.net/documents/telecom/telerecord.html
Проблема е че не съм сигурен какъв аудио траф да си купя а и там където пазарувам нямат никакви подобни трафове... Предполагам 1:1 траф с импеданс 600:600 Ома. Ако някой има опит с подобна задача ще се радвам да ми сподели впечатленията си.
Един стар кадър ми каза че е правил подобно нещо с оптрон.... струвами се постижимо, но има ли някой такава схема. Предполагам че след оптрона трябва да има един транзистор реализиран по схема ОЕ или по схема емитерен повторител? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Вто Юни 30, 2009 10:58 Заглавие: Re: Схема на запис от телефон чрез аудио траф или оптрон |
|
|
С оптрон става мн сложно.. От някой Dial Up модем разпояваш трафа той е 1:1 едната му част през резистор няколко К ( опитно си го подбери ) и кондензатор 1микро/250В неполярен към тел. линия.Изхода на трафа през 100ома резистор и 10 микро/63 волта към записващото у-во като паралелно след резистора към слагаш 2диода последователно в едната посока и 2 в другата да стане амплитуден ограничител.И си готов
п.п. Тая схема са и мноого малки кондензаторите...
С Оптрон може но и с още няколко транзистора и траф 220 на 2 по 12В и то става ..................
п.п.2 Резистора на входа трябва да е така подбран, че при вдигната слушалка и закачане на устроството да се чува максимално малко пукане.Същевременно и да е с добро ниво на изхода.. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Юни 30, 2009 11:32 Заглавие: |
|
|
Знаех си че ще ми отговориш първи имам един Acorp модем ще го разчарковам да видя какъв траф има там. Говорих с търговците от Comet electronics(Farnell) и ми казаха че могат да ми доставят от чужбина каквито искам аудио трафове, но тука просто нямат... искам само да са качествени за да се правят добри записи.... Иначе за оптрона наистина ще стане сложно.... а и трябва захранване. Ще се концентрирам върху схемата с трафа. поне имам работеща такава, но сега ми е невъзможно да я взема и да я изследвам за да видя какъж е трафа и. Просто не е при мен а и само и хвърлих бегъл поглед. Видях че наистина има диодите за които говориш. Ще направя една схемичка след като постигна резултат. |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 30, 2009 11:40 Заглавие: |
|
|
С трафа от acorp а неможе да не стане!А за качество невярвам да е гаден.Има много значение на какво записваш там може да ти отбягва нещо.А най-добре да се сложи един ОУ да напомпи малко нивото ако е слабо по схема която бях ти пращал за буферите но с резистор в ОВ.Може с ОУ да се направи и лентов филтър 300Hz-3KHz + компресор и тогава резултата ще е много по-добър
п.п. направо виж на модема входната част кондензатора и резистора какви стойности са и от тая стойност на реситора дигай на горе докато не се получава така че като е закачено у-вото да е заета линията щото по дефаулт е така 101% в модема то така набира през едно реле / тонално.Дидите задължително че не се знае какво може да излезе от трафа! Даже 1-2 варисторчета и предпазител може да се сложат както обичат да праят някой Японски фирми  _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Юни 30, 2009 12:05 Заглавие: |
|
|
Ето какво са направили хората от ARTCOM... За щастие съм имал един брой при мене. Мисля звука да влиза в line in на звуковата карта.... така е било до сега. Ще пробвам и с ОУ, но за него пак ще трябва да правя дву-полярно захранване и ще стане много голямо устройството.... идеята е да е малко и компактно, но ако идеята ти даде добър резултат и имам време да ги направя, ще пробвам и ще ги направя така. Акорпа обаче ми е в Благоевград, и ще се забавя с него.
Опаа тъкмо ми изпадна един модем с чип на Conexant и има и траф, релето с което набира, абе всичко! почвам го.
Последната промяна е направена от tito_trifonov на Вто Юни 30, 2009 12:12; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 30, 2009 12:11 Заглавие: |
|
|
Не е там толкова задължително да е 2полярно може и 1полярно.Освен това може и с 1-2 транзистора но с ОУ най-добре Е кое не ти харесва на това готовото?Пробвай с друга зв. карта. Каква марка е картата? _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Юни 30, 2009 12:18 Заглавие: |
|
|
А бе оплакват се колегите и понякога с основание че вкарва много шум. исках да направя един режекторен филтър след 4-5 кHz след трафа на аудио изхода...
А и 1 брой от тези струва към 60 лева. Не че нямаме пари да си купим 10-20 бройки например на ако може да стане по ефтино. И най-важното искам аз да ги направя, тъй да се каже да си е мое дело
Иначе картите знае6 какви са Creative X Fi |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 30, 2009 12:50 Заглавие: |
|
|
Аз още тогава Ти казах за картите Ако сложиш филтър и амп с нискошумящи ОУ та и се направи както си му е реда би трябвало да нямаш проблеми... _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 30, 2009 14:01 Заглавие: |
|
|
| В старите ( шайбови и не само ) телефони също има траф с който можеш да поекспериментиваш. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Юни 30, 2009 14:16 Заглавие: |
|
|
| DJ69VN написа: | | Аз още тогава Ти казах за картите... |
Усетих се аз, но тези карти са купувани много преди да почна работа тука. Дали са по 100 кинта и отгоре за брой и сега ми е трудно да обясня на шефовете че трябва да се купят около 40 броя нови...  |
|
|
 |
|