| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
pamporov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 09, 2009 17:44 Заглавие: Изгорял LAN протектор |
|
|
Имам поразен от гръмотевица протектор. Исках да сложа оригиналната диодна сборка, но при цена над 7 лева.....се отказах. Въпроса ми е: гледал съм 2-3 такива, едни са с диоди 1N4007, други с BA109, защо слагат с такова високо напрежение? Какви са най-подходящи за целта - да опази мрежовата карта от пренапрежения? Това е линк към Pdf-a на диодната сборка - http://www.st.com/stonline/products/literature/ds/3538/da.pdf ,DA108S.
Последната промяна е направена от pamporov на Чет Юли 09, 2009 18:49; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
radev Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 09, 2009 17:50 Заглавие: |
|
|
Комет ги има,аз също правя лан протектори и са удачни да са над 900В при мен са с DB107 нали са за защита от статично,а то може да достигне до стойности много повече от тези на диодите.  _________________ Платки http://radev1.narod.ru/
0879-555-472
Последната промяна е направена от radev на Чет Юли 09, 2009 18:19; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Юли 09, 2009 18:04 Заглавие: |
|
|
А защо тогава в диодната сборка са за максимално напрежение 18 V ?!? Не съм убеден че са за предпазване от статично електричество.
А каква им е цената в КОМЕТ? Ако не е "фирмена тайна" бихте ли дали схемата по която ги произвеждате, интересно ми е защото DB107 си е чист "Грец".
Последната промяна е направена от pamporov на Чет Юли 09, 2009 18:42; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
ivpav Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 09, 2009 19:38 Заглавие: |
|
|
Свалял съм схемата от оргинална APC там трансил диода беше на 7,5 волта. Интересно направил съм повече от 1000 защити а съм загубил схемата . Намерих я подобна на един руски сайт
http://flashwolf.chat.ru/groza.htm
Това беше и схемата на APC . Като се замислиш диодите наистина правят два греца Но в оргинала си бяха 1N4007 . И аз мислих да слагам по-нисковолтови, но си рекох да я карам като в оргинала. Остана ми и спомен - 3 кила медни крака от диоди
Сега като поразгледах сайта -става дума за първата схема, като се използва еденичен разрядник. В смисъл неизползваните осукани двойки се оставят свободни . _________________ ИВАН ПАВЛОВ |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Чет Юли 09, 2009 19:42 Заглавие: |
|
|
Точно с 2 греца се прави един TVS диод, 2 двойни разрядника, 2 варистора , 4 fuse резистора..Като грецовете по магазинските защити са най-често 1n4007 / или готов грец 1А1000V.Aз предпочитам 2Амперови
п.п. "В смисъл неизползваните осукани двойки се оставят свободни" - Или се вързват към маса
п.п.2 Диодната матрица която е от PDF а си е аналог на 2 греца със свързани "+" ве & "-" си. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
ivpav Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 09, 2009 20:11 Заглавие: |
|
|
Защитите съм ги правиил преди повече от 6, че и повече години години. Тогава нямаше защити на неомонтана да им философствам над схемите . Имаше протектори на APC и бяха по 80 лв. Нямаше оптики и защитите се търсеха много. Да не говорим, че един грец е по-скъп от 4 диода и на 1000 бройки това са доста бири
http://shematic.hit.bg/prot/index.htm
Ей за тва става дума . Спомних си, че съм я правил тая страница тогава . Та колега pamporov тази е моята схема _________________ ИВАН ПАВЛОВ |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Юли 09, 2009 20:29 Заглавие: |
|
|
| Сега, да се разберем. При производство на стотици бройки слагайте каквото намерите , аз искам обосновано да ми каже някой защо се слагат ниско или високо волтови диоди, какво се цели с едните и с другите? |
|
|
 |
radev Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 09, 2009 20:32 Заглавие: |
|
|
Идеята е в ограничаването на напрежението между всеки два проводника да не надхвърля 10V и със специализиран диод CA 1.5KE7.5V + два греца на 1000V, и един двоен газоразрядни на 90V към маса.
Неизползваните двойки са към маса,обикновено.Освен ако клиента не пожелае друго (да пуска по тях захранване) или друг тип на свързване.
Конкретно по вашето питане колега,разминаването идва от това че при вас е ползвана сборка с това напрежение на отсечка а именно 18 V и това е ограничението м/у два защитени проводника. _________________ Платки http://radev1.narod.ru/
0879-555-472
Последната промяна е направена от radev на Чет Юли 09, 2009 20:42; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Юли 09, 2009 20:37 Заглавие: |
|
|
| Ок, утре ще скицирам схемата и ще видя кое за какво е, всъщност освен диодната матричка има още един диод, 5 резистора и един разрядник.Май това е всичко. Идеята на питането ми беше да не слагам неща от които няма ефект, ако например трябва да са диоди за ниско напрежение, ако сложа за високо , просто са безпредметни. Надявам се темата да е полезна за повече хора. |
|
|
 |
ivpav Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 09, 2009 20:41 Заглавие: |
|
|
Аз казвам какво съм правил . На схемата на APC бяха 1N4007 . При условие, че транзил диода реже всичко над 7,5 волта и аз не виждам смисъл да се слагат високоволтоови диоди. Виждал съм в защити на USB портове на разни устройства да слагат такива диодни сборки но там дължината на кабела е съвсем малка . Може би защото разрядниците са на 250 волта но те пък отвеждат към земя и не са във веригата на диодите.
Може да е мое предубеждение, но понеже съм виждал доста запалени защити дето им е минал гръм през тях . Все си мисля, че е по-добре да сложиш 1000 волтов диод . Ей така направо се изпаряват диодите и само крачетата им остават, и дупки по текстолита  _________________ ИВАН ПАВЛОВ |
|
|
 |
|