|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
VeliZaR4o_91 Активен потребител

Регистриран на: 30 Дек 2008 Мнения: 88 Местожителство: гр.Костинброд
|
Пуснато на: Чет Юли 09, 2009 22:29 Заглавие: Захранващ трансформатор |
|
|
Здравейте.От много време се опитвам да осъществя схема на Млад Конструктор за Куад-405.Предполагам всички знаят за коя схема става въпорос но за всеки случай-ето http://www.constructor.bg/mk/Amp.htm
...И така със всичко съм се справил,само захранването ми е проблем и то от мн време насам.
...На въпроса:имам един такъв трансформатор http://kachi-snimka.info/viewer.php?id=klz1247167981g.JPG , http://kachi-snimka.info/viewer.php?id=opt1247167882s.JPG ...ако от снимката неси личи трафа e kъм 3 килограма и си мисля че ако се пренавие ще може да ми свърши работа за захранване на усилвателя.Ако някой мове да даде съвет за пренавиването му или още по-добре - да ми каже кой може да се наеме да ми го пренавие и за какви пари ще съм му много благодарен  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
pilgrim Опитен потребител

Регистриран на: 24 Яну 2007 Мнения: 347 Местожителство: wild,wild world
|
Пуснато на: Чет Юли 09, 2009 23:44 Заглавие: |
|
|
колега, хубаво сте го дали този трансформатор в профил и анфас, ама като гледам колко обилно е залят по- добре си поръчай нов трансформатор- просто цената ще бъде съизмерима с труда за пренавиване на този мастодонт... _________________ Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
Израелски форум. Задаваш въпрос, после на теб ти задават въпрос.
Български форум. Задаваш въпрос, после дълго ти разказват колко си тъп. |
|
|
 |
radev Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 10, 2009 8:44 Заглавие: |
|
|
Трафа е на по две черупки притегнати съответно с лента.Ако е читава първичната става да се занимавате,да му навиете съответния брой навивки за 2х30V вторично.Препоръчвам да го ползваш този усилвател до към 43V постояно,по високо напрежение не е препоръчително макар че обявяват.За по голяма мощност има други схемни решения на същата база но по нови разработки QUAD520 /606 . _________________ Платки http://radev1.narod.ru/
0879-555-472 |
|
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Пет Юли 10, 2009 9:31 Заглавие: |
|
|
Разглобяването не е проблем особенно на този тип трансформатори. Така, че при всякакви условия ще е по изгодно да се пренавие.Ш-образните дето се набират са в пъти по гадни за разглобяване когато са залети и въпреки това не ми се е опирал такъв траф. Като съвет мога дам за скобите, които за захващанае на сърцевината дори и да се разрушат може да се ползват подобни скоби за захващане на маркучи.Иначе след като се отстранът тези скоби и чрез малко почуквания не вярвам сърцевината да не се отдели. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Юли 10, 2009 13:25 Заглавие: |
|
|
аз днес реших да се пробвам пък да видя какво ще направя...и така разглобих го без никакви проблеми по сложното дойде при пренавиването...този траф беше...как да го кажа...първичната беше еднаква със вторичната...в смисъл като го пусна в контакта от вторичната изкарваше толкова колкото е напрежението от мрежата(с няколко волта повече но не повече от 5).Преди да го разглобя реших да си направя експеримент: имах една от оня лампи прожектори дето са по 500W/240V и реших да я вържа на вторичната...поседя към 15 минути пусната и после проверих трафа...е малко беше загрял но магнитопровода си беше стайна температура само намотките малко бяха топли но почти несе усещаха...и така реших че ако успея да пренавия вторичната така че да изкарва 2х30V ще е доста добре.Разглобих го но тази намотка дето взимаше напрежение от мрежата беше върху другата и тъй като неисках да разбирам дали и тази намотка дето връзвах лампата на нея може да играе ролята на първична за да неразмотавам докрай трафа реших да си спазя реда на дейиствие...и така размотах цялия траф...горната намотка беше към 150 метра а другата малко по-малко.И понеже неразчитам много много на формули пък и немога много добре да боравя с тях реших да карам както мисля за логично...вторичната ми даваше 245 волта...делено на 4 прави 61 волта следователно ако разделя на четири равни парчета проводника използван за да даде 245 волта то всяко от четирите парчета трябва да дава по 61 волта и малко нали така...а на мен ми трябва 2 по 30 волта затова след като се сдобих с 4 равни парчета от вторичната взех само едно от тях и го разделих още на половина...така по мойта логика би трябвало тези две парчета да дават по 30 волта...точно това което ми трябва...2 по 30 волта...и така намотах ги първо тях на макарата както трябва(край на първата със начало на втората изведени като средна точка на трафа,после продължих)и ето ми ги вторичните...мисля че бяха по 15 метра...2 по 15 метра = 2 по 30 волта.После отделих вторичната намотка от първичната с материял който взех от самия траф и започнах да мотая първичната...намотах я и нея,пак изолирах и дойде въпроса...как да го накарам магнитопровода да небръмчи...тогава и аз се сетих за тия скоби за маркучите дето са...отидох до железарията,купих 2 такива а също и епоксидна смола,прибрах се в нас и пробвах без да лепя магнитопровода само да го стегна със скобите...пак имаше бръмчене но малко...кофти че докъто стягах едната от скобите се скъса ама и без нея пак си бръмчеше така както и със нея и затова реших че и със една ще мине...след това пак разглобих магнитопровода,хубаво го изжулих със шкурка и после изчистих с кореселин...забърках смолата и хубавичко намазах трафа и магнитопровода на всички ключови места за които сметнах че е редно да е залепен и после го стегнах със скобата...сега седи на вън и чакам да мине едно денонощие за да стегне смолата (така пише на опаковката) и утре 6те има тестове и ако се интересувате какво е излязло ще пиша
...нещото което ми направи впечатление е това че и първичната иа вторичната намотка са със проводник с еднаква дебелина...това дали е проблем или само дето ще консумира повече енергия от мрежата? за това можете да споделите мнения а също и друго...като тествах трафа дали ще бръмчи само със скобата без смолата несе стърпях и премерих колко волта вадят двете вторични...резултата: едната дава 30 волта а другата 29 волта...та въпроса ми е фатален ли е един волт за КУАДА?
...хайде стига съм писал...очаквам коментари относно работата ми днес и отговори на двата ми въпроса в края  |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 10, 2009 13:41 Заглавие: |
|
|
VeliZaR4o_91, при трансформатоите има понятие "брой навивки на волт", а не "метър жица на волт".
Дължината на една навивка е различна в зависимост от положението и в общия брой (по-близо до макарата или по-далеч).
Имай го това впредвид защото сметките могат да ти излязат криви. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Юли 10, 2009 14:13 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | .... реших да си направя експеримент: имах една от оня лампи прожектори дето са по 500W/240V и реших да я вържа на вторичната...поседя към 15 минути пусната и после проверих трафа...е малко беше загрял но магнитопровода си беше стайна температура само намотките малко бяха топли но почти несе усещаха... |
колко беше стойността на вторичното напрежение?
| Цитат: | | ....И понеже неразчитам много много на формули пък и немога много добре да боравя с тях реших да карам както мисля за логично... |
без формули логично можеш да разсъждаваш само при преразказ в литературата.
В точните науки се работи изключително само с формули и логика базирана на тях.
Ако беше използвал малко повече смятане, нямаше да припкаш до железарията за хамутници и да ги късаш.
и още веднъж- колко метра беше напрежението на вторичната страна? _________________ Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Юли 10, 2009 14:23 Заглавие: |
|
|
| на вторичната беше 245 волта а на първичната дето и подавах напрежение от мрежата беше 240 волта а за метраж...по около 150 метра бяха намотките...а какво лошо има че съм ходил до железарията за скоби...междодругото сега заваля и отидох да прибера трафа...стори ми се че смолата доста се е втвърдила и реших да го пусна...небръмчи вообще и дава напрежение на вторичните на едната 30волта на другата 31волта... |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Юли 10, 2009 14:29 Заглавие: |
|
|
аха, ти си имал разделителен траф - язък, те са необходими за безопасна работа при настройка.
един волт разлика между двете намотки е напълно допустимо.
не пребирай трафа- стой с чадър до него!  _________________ Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Юли 10, 2009 14:33 Заглавие: |
|
|
...започват ебавките на мой гръб...  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|