Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Въпрос за реле + диод към него
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
pif4o77
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Юли 14, 2009 20:31    Заглавие: Въпрос за реле + диод към него Отговорете с цитат

Здравейте на всички това е първият ми пост и за жалост не е в помощ на някои а в помощ на мен Smile
Значи идеята е следната, на колата ми ще прекъсна бензиновата помпа с реле което се управлява от + на газовия клапан. Обаче за да спестя място и жици за още едно реле понеже искам същото реле да ползвам и за още една верига съм взел реле с два независими контакта, които могат да работят и с нормално затворени и нормално отворени, сори ама не знам как му е името на такъв тип реле, с думи прости ще кажа че има 8 крачета от долу, две за управлението му и 6 да си навръзвам на тях каквото си искам Smile ОБАЧЕ тва реле е само 8 ампера и се притеснявам да не искри много когато спира и пуска помпата и бързо да нагори контактите, каката в магазина ми вика - "сложи му един диод паралелно и няма да искри". И мен понеже ме беше срам а и да не се излагам че хич не разбирам и то пред жена не посмях да попитам аджеба къв да е диода па как и къде се връзва пък в ква посока. Та ето сега срам не срам питам Ви, къде се връзва тоя диод и то паралелно пък и в ква посока да пуска тока, а и аз как да му разбера посоките, знам че са белязани от едната страна ама..... Та моля за обяснение като на пълен лаик, това там така иначе и си готов. Благодаря предварително Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
radev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofiq

МнениеПуснато на: Вто Юли 14, 2009 20:49    Заглавие: Отговорете с цитат

За целите които го искаш не ти трябва никакъв диод нито в права нито в обратна посока. Smile
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Nimi
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Юли 14, 2009 20:51    Заглавие: Отговорете с цитат

8А са малко за целта !

Може да имаш проблеми за в бъдеще.
radev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofiq

МнениеПуснато на: Вто Юли 14, 2009 20:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Запаралелва контактите на релето и е в джаза.Нали само + прекъсваедин път към помпата и друг към вентилите за гаста
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
pif4o77
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Юли 14, 2009 21:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Не , само към помпата, тя е газ инжекция и всичко друго се управлява от компа на газта. А аз искам когато се включи газовия клапан неговия + да задеиства и релето което пък да ми спре помпата да не се върти за тоя дето духа. (Да не навлизаме в темата за помпата и автомобилите това е друга тема а там съм силен Smile ) Та както каза колегата по горе 8 амперовото ми реле може да си остане с залепени контакти, за това ми беше въпроса за диода. В краен случаи си взех и 30 амперово реле но с него не мога да управлявам и двете вериги които искам да прекъсва(другата верига е за съвсем друго нещо). Тоест ще трябва да сложа две такива релета. А дали това не е по удачния вариант!? И понеже като меря намотката на 30 амперовото ми показва 300 ома мога ли да ги вържа двете последователно та да станат 600 ома с цел по малко товарене на веригата към газовия клапан които съответно се управлява от компа , за да не зема пък да претоваря нещо в компа на газта Smile

......ама че съм глупав, ами то и тока ще им падне на 6 волта ако са вързани последователно и може и да не затворят Laughing
Върнете се в началото
pif4o77
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 15, 2009 12:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Приятели изскочи друг проблем, газовия комп пуска газовия клапан 5-10 секунди преди да обърне цялата система на газ. Което ми създава проблем защото пускаики газовия клапан релето ми спира бензиновата помпа и колата съответно гасне, как мога да му направя няква задръжка тоест релето да може с закъснение да се включва след като е подаден ток за управлението му!?!?!?!?нещо като реле време !?!?!
Върнете се в началото
chavdar68
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: В.Търново

МнениеПуснато на: Сря Юли 15, 2009 12:31    Заглавие: релета Отговорете с цитат

Слагай две 30 амперови релета и не се занимавай с глупости ,и не ги връзвай последователно .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
pif4o77
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 15, 2009 12:36    Заглавие: Re: релета Отговорете с цитат

Аз се отказах от управление на другата верига, така че сега съм с едно 30 амперово и всичко е ок, като изключим новия проблем от предния ми пост
Върнете се в началото
Mario-G
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 15, 2009 12:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Arrow http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=21858 в тая тема има нещо подобно (прикрепената схема), като може да се ползва само частта с втория транзистор и кондензатор за закъснението.
Върнете се в началото
Biser
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Харманли

МнениеПуснато на: Сря Юли 15, 2009 13:12    Заглавие: Отговорете с цитат

pif4o77 написа:
Приятели изскочи друг проблем, газовия комп пуска газовия клапан 5-10 секунди преди да обърне цялата система на газ.

Релето, което искаш да изключи помпата трябва да се управлява точно от този сигнал, който обръща системата Very Happy
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети