|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Пет Юли 24, 2009 16:05 Заглавие: Повреда в Осцилоскоп C1-102 (Намерена повреда!) |
|
|
Здравейте! Днес ми изгоря осцилоскопа C1-102 и преди да започна същинския ремонт да попитам, някой занимавал ли се е с този модел и евентуално може да е имал същия проблем или подобен.
На кратко осцилоскопа го включих, и около 1-2 мин. след като е работил при опит да вида едни импулси на едно устройство лъча се изгуби като, преди това се събра в левия ъгъл и светна ярко. Аз веднага реагирах намалих яркоста докрай и изключих осцилоскопа. След следващото пускане лъча се изгуби както на канала, на който работех така и на другия.
Отворих го като мисля, че проблема е във високото напрежение (най-вероятно няма такова). На първо време установих, че трафа грее много (възможно е вече да е дефектен) проверих няколко мощни транзистора от които един близо до блока за високото напрежение и е годен. Сега ще потърся документацията на осцилоскопа за да не пипам на посоки, но поне мисля, че проблема ще във високото за сега или генератора, който отговаря за тези неща.В краен случай съмненията ми падат и върху захранващия траф, който сега много грее. Друго което се вижда отоплението на тръбата работи. Ако намеря описание мисля да разкача всички напрежения от вторичната на трафа за да вида дали е здрав още след, което да проверя блока за високото.
Някой ако има някакви идеи и предложения или се е занимавал с подобен проблем ще се радвам да пише и благодаря предварително на всички отзова ли се.
Днес егати лошия касмет.
ПП: От колеги съм чувал, че много от тези осцилоскопи имат подобни дефекти след време. Един блок, който е капсулован на високото, често се съсипвал, и много вероятно и при мен случая да е същия макар, че се надявам да е нещо друго, защото ако е изгорял този блок няма ремонтиране почти. Единсвено ако намеря от друг осцилоскоп подобен блок или да мисля вариант за побългаряване(което любителски едвали ще е възможно). _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване."
Последната промяна е направена от the_bull на Вто Окт 06, 2009 20:45; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
vladi46 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 25, 2009 10:04 Заглавие: |
|
|
Мрежовият трансформатор не може така бързо да изгори. Освен ако вече не са се вдигнали облаци дим от него. Пък и изгорял мрежов често си личи от пръв поглед. Виж диодите и кондензаторите около него, разкачи веригите, които захранват. Измери напреженията. Ако не са написани, приблизителният ориентир е на колко волта са филтражните кондензатори. Там няма ли стабилизатори на напрежение? Разкачи веригите към тях и виж какво става.
И запомни, че мрежов траф почти никога не грее от самосебе си. _________________ Кажат ли ми, че ще грее слънце, веднага слагам зимните гуми! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Юли 25, 2009 12:33 Заглавие: |
|
|
Знам, че трудно ще изгори трафа, затова той е последното нещо в което ще се съмнявам (но за да съм сигурен ще разкача вторичните, на празен ход да го видя все пак). Това което се вижда има много електролити, които са морално много стари.Едни руски в алуминиев корпус дето са производство 60-70 г. От подмяната им ще започна, и диодите ще проверя но все си мисля, че е от кондензаторите сега в жегата са станали като стафиди сигурно.Вероятно (малко наизуст казано) може да са се съсипали кондензатори в генератора дето развива високото и да е престанал да осцилира като и затова да има повишена консумация. За сега изчаквам да се сдобия със схемите и техническото описание то е в 2 книги. След което ще почна по смело да човъркам. В тая документация трябва да пише стойностите на напреженията от трафа и да ги проверя как са може да добия по ясна картина за нещата. То тоя осцилоскоп е много извратено нещо. Като топология прилича на изчислителна машина има една дънна платка и сигурно 7-8 като отделни блокчета които са на куплунги, което е добре, че може да ги вадя блок по блок и да сменявам елементи.
То и мрежовия траф е много странен. Импрегниран е с нещо като керамика, дето се покриват керамичните кондензатори с него. И е един сигурно има към 30 извода за вторични. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |
ivankrivodol Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 25, 2009 17:18 Заглавие: |
|
|
Не разбрах имаш ли схема - ако нямаш намира се. Пиши ако ти трябва, а не си намерил. _________________ All Rights Reserved |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Окт 06, 2009 21:26 Заглавие: |
|
|
След внимателен оглед установих, че едно от захранванията липсва. А именно 22 волта, които захранват блок ПВ-02, който се явява високоволтовият блок на осцилоскопа.След като оправих ниското напрежение и пуснах осцилоскопа лъч не излезе на първо време. След като натискам бутон "ПОИСК ЛУЧА" излиза лъч доста по къс и много разфокусиран. След работа около 20 сек. гори предпазител 1 Ампер на 22 Волта.След поправка и последващо включване установявам, че 22 Волта кляка на 18-15 Волта, и също така от блока се чува пукане, което ме кара да мисля, че блока ПВ-02 е пробил. Лошото, е че този блок е капсулован и ремонти по него не може да се извършват.
Да обява в тази тема, че търся Високоволтовия блок ПВ-02 на осцилоскопа C1-102, ако някой има работоспособен да пише ЛС да се разберем,
В краен случай имам схемата на този блок и мисля да опитам любителски да го изработя.Блокът дава няколко напрежения от които едно 10kV,едно 2kV и две по 2,15kV които са за Z-входовете (което ако е възможно може и да не оправям), някой ако има идеи за други варианти да пише, отворен съм към всякакви полезни съвети и идеи.  _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 07, 2009 12:58 Заглавие: |
|
|
| Да е капсулован -колко да е капсулован ? Със смола ли е залят ? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Окт 07, 2009 17:55 Заглавие: |
|
|
Залят е предполагам някаква смола, която е доста добре пресована. инж. Л.Пенчев, който държи фирма НЕОМОНТАНА преди ми беше казвал, че е чегъртал с 300 зора едната страна и се е отказал, което ме навежда на мисълта, че е тегава работа.Между другото забравил съм да спомена в предните постове, че това е характерна повреда на тези осцилоскопи, която може да се дължи на фабричен дефект в конструкцията. Един колега има 3 броя от този осцилоскоп и на 3-те същата работа като моя. Ще почакам малко ако мога да намеря такъв блок от някой вехтошар или някой бракуван осцилоскоп в краен случай ще си поиграя и аз да отстрана смолата или краен случай да построя блока на ново. Само, че руснаците са дали всичко на този осцилоскоп като схеми и стойности само параметрите на трафовете не са дадени което е голямата пречка да направа този блок като заводския. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|