|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
bLaf Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 26, 2009 14:26 Заглавие: Захранване с регулируемо напрежение(начинаещ) |
|
|
Здравейте,
захванал съм се с изработката на просто захранване(220V -> 0-24V) и понеже съм начинаещ реших да започна с възможно най-простото захравнане с възможност да се регулира големината на полученото напрежение. Общо взето променям напрежението подадено към базата на Q1 (м/у колектор-база) и така съответно променям тока течащ между колектор-емитер. По принцип работи, но донякъде.
P1 е потенциометър с вариация от 0 до 22 KOm и при товар от 1KOm (резистора R2) полученото напрежение варира между 17 и 22V. Реших, че потенциометъра не може достатъчно да намали тока през базата на Q1 и затова сложих резистора R1, като го изпробвах с най-различни стойности от 200 Ом до 50 Ком и резултата не е какъвто очаквах. Полученото напрежение действително е намалено, но потенциометъра отново не ми позволява да варирам напрежението в големи граници, а само в граници от 4-5V.
Предполагам, че просто трябва да намеря потенциометър, който да варира между 0 и стотици KOm-и, обаче в момента нямам такъв под ръка.
Въпроса ми е - има ли начин да получа почти нулев ток през базата на Q1 когато потенциометъра е "настроен" на съпротивление от 22КОm? Т.е. да мога напълно да контролирам тока през базата на Q1 като варирам потенциометъра в малки граници(0 - 22 КОм) а не в огромни...
Благодаря на всички, които евентуално ще се отзоват! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Нед Юли 26, 2009 14:48 Заглавие: Re: Захранване с регулируемо напрежение(начинаещ) |
|
|
Схемата не е от най-читавите.. Разгледай решения поне с 2 транзистора + ценер!Или нещо от типа на LM317. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 26, 2009 14:53 Заглавие: |
|
|
Хубаво щe е да се уточни изходния ток.Най-добре LM317. _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Нед Юли 26, 2009 15:00 Заглавие: |
|
|
Опитай с първия вариант. Стойността на елементите, които са написани не са много критични така, че опитай и с друг потенциометър ще стане. Втория вариант на схемата е по-добър, като има едно съществено предимство пред първата. Втората схема напрежението е стабилизирано, докато в първата не е. Напиши с какъв транзистор правиш токоизправителя.
ПП: Виждам, че вече са ме изпреварили с отговорите , но все пак ако държиш на простота това са най-простите варианти. С LM317 или други подобни схеми нещата ще са много по добре както е предложил Bojilov, като простота ще са горе долу същите, но много по-добри. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 26, 2009 15:19 Заглавие: |
|
|
И да добавя..Захранващото напрежение преди стабилизатора трябва да е поне 3-5V над максималното на изхода.Тоест 28-29 волта на входа ако ще стабилизираш от 0до24V..Освен това LM317 има доста преймущества пред 2 та транзистоа + ценер.. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
radev Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 26, 2009 17:02 Заглавие: |
|
|
И недостатъци, един от които не започва от 0V регулировката. _________________ Платки http://radev1.narod.ru/
0879-555-472 |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 26, 2009 17:04 Заглавие: |
|
|
Ами да така е по спомен от 1,2В почваше мисля...А и има схеми който избягват тоя недостатък  _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 26, 2009 17:10 Заглавие: |
|
|
Винаги ми е било странно като се почне така да се философства и да се трупат празни приказки.
Ми дай да му дадем някоя схема с предрегулатор и 4-5 чипа или направо импулсно тогава.И после да стане като оная тема на Велизарчо дето 20страници пуска един усилвател...
За нивото му на знания и възможности LM317 или втората схема на the_bull са повече от достатъчни.И са нещо реалистично и изпълнимо.А че и двете си имат съответните недостатъци е повече от ясно... _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
fortech Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 26, 2009 18:28 Заглавие: |
|
|
Вариант 2 на the_bull е добър за теб . Само едно уточнение: Р2 трябва да е 22 -- 33 Килоома , за да влезе в ролята си ценеровия диод.При така дадената стойност от 1 К. трябва да подаваш на входа напрежение , по-голямо от 48 волта , за да се стабилизира от ценера , а това води до излишна топлина , отделена от Т3. Т2 избери с голям коефициент на усилване по ток , Т3 - с голям колектрен ток и го постави на радиатор.
Успех ! _________________ Всички знаят , че еди кое си не може да се направи.Обаче се намери един , дето не знае , и вземе , че го направи.Така се раждат някои открития. |
|
|
 |
bLaf Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 26, 2009 23:40 Заглавие: |
|
|
Здравейте и благодаря на всички за отговорите!
Тъй като съм воден повече от желанието да съм намесен повече в правенето на токоизправителя, отколкото да ползвам полу-готово, според мен, решение като LM317, се насочих към втората схема на the_bull. Когато пробвах схемата на една програма за симулации всичко беше перфектно, но като я реализирах нещата пак не бяха много в ред, макар да разгледах всичко неколкократно и да направих схемата три пъти.
-------
Ето и какво се случва:
Сега с потенциометъра мога да регулирам напрежението в доста по-големи рамки - от около 15 до 24V(а ако махна ценеровия диод и до малко повече), но отново не мога да сваля под някаква граница от 15V(при товар 1Kom).
По принцип като гледах схемата прецених, че през T2 не трябва да тече голям ток(все пак той контролира тока през базата на T3 доколкото се ориентирах) и сложих маломощен транзистор, но транзисторчето започна много да загрява. Това не трябва да е така, предполагам?
--------
За T2 ползвам C33740 - до 500mA ток през колектор-емитер, а за T3 ползвам един голям транзистор с малко радиаторче и дупка на него, чийто данни не можах да намеря в интернет(на кутийката му пише 535C), но когато го купувах ми казаха, че издържа до 3A. Потенциометъра ми е 22Kom, но по едно време за проба му сложих паралелно м/у масата и средния му край един друг резистор от 5KOm, но нямаше никаква промяна(мислех си че това ще намали насищането на T2).
Ще съм благодарен на някаква насока къде може да има проблем(като имате впредвид, че съм проверил дали всичко е 100% според схемата и то е) и още веднъж благодаря за идеите и схемите
Аз ще продължа да се опитвам да измисля нещо
--------
edit:
Сега видях, че поне при мен схемите на the_bull не излизат, така че ето ги, качени на друг сървър:
 |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|