| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
danyguit2000 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 28, 2009 17:17 Заглавие: Програмиране на ATTINY2313 |
|
|
Налага ми се да програмирам този контролер,но нещо не успявам с интерфейса и софта на PonyProg,налепих това:
и го свързвам директно към пиновете на SPI eeprom (25xxx, 95xxx) понеже имам PonyProg-Small и пиновете са същите които отиват към базовия блок
но нещо не се получава защото знам че някъде нещо греша.
Четох,че когато контролера никога не е програмирван е направен да ползва вътрешният си "Clock" а след програмирането му в (зависимост) ползва външен.До сега си играх с външен както е показано по-горе,но не става,ще се пробвам да махна кварца за да видя дали ще има разлика.
Намерих и този начин за програмиране през LPT порта:
и се чудя дали е надежден,като гледам там кварц не се ползва... ако някой е пробвал моля да сподели.Ето я и страницата преведена от Немски : http://translate.google.bg/translate?js=y&prev=_t&hl=bg&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fs-huehn.de%2Felektronik%2Favr-prog%2Favr-prog.htm&sl=de&tl=bg&history_state0=
Там е показано че се ползва LPT порта и PonyProg
Този контролер ще го ползвам за програматор на сериите HC(9)12 ...
От руските сайтове четох че трябва правилно да се настроят "Fuse"-овете за да функционира правилно:
CKSEL=1111
SUT=11
CKDIV8= 1 (off)
BODLEVEL=111 (off)
SPIEN=0
Other fuses factory default
Другото което не ми е ясно е кога се конфигурират тези Fuse-ове,преди да се флашне контролера или след това?...
Трябва ли да ползвам кварц за програмирането му или не?
Флаша който ще ползвам е в .hex формат,прилагам го и него за всеки случай...
Моля ако някой се е занимавал с този вид контролер да сподели как да се справя с него.
Благодаря педварително. _________________ Skype user: gipson92494524 |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
AA Опитен потребител

Регистриран на: 28 Юни 2004 Мнения: 730 Местожителство: ВеликоТърново
|
Пуснато на: Вто Юли 28, 2009 18:36 Заглавие: |
|
|
| За програмиране на този контролер ползувам най-горния от посочените интерфейси с външно захранване на програматора.Обикновено няма проблеми.Базовия модул е класическия на Ponyprog.Ако не ползуваш външно захранване не знам дали ще се получи. |
|
|
 |
RM Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 28, 2009 19:02 Заглавие: |
|
|
| Първия път без кварц ... а втория зависи от теб. |
|
|
 |
mihal Опитен потребител

|
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 28, 2009 21:18 Заглавие: |
|
|
Изтегли си AvrDUDE. Там може да си направиш интерфейс какъвто пожелаеш. 5 жици. Ползвам захранване от LPT'то. Чак пък без кварц ... едва ли. Било и първия път. Ако си поиграеш упорито с чипа ще му заключиш серийното програмиране. Тогава става паметник, щото за един чип едва ли ще седнеш да правиш паралелен програматор. Тук някъде ми се мотаха десетина такива от една странна серия. Имам и няколко атемги 16 пак на същия хал. Ама те така си дойдоха и ме компенсираха с други. Някой ако иска, може да ги трампим за нещо шаренко...
Фуса с клока по колко да е го програмирай последен, ако трябва да пишеш и еепрома. Иначе може пак да се успи. _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
|
 |
ivpav Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 28, 2009 21:43 Заглавие: |
|
|
Този контролер се програмира идеално с SPI интерфейса на понипрога. Вярно много е бавно, но той пък си е с малък флаш. Трябва задължително да е с външно захранване. По подразбиране този чип се продава с фусове програмирани за вътрешния му генератор. Това значи че можеш да го програмираш спокойно без кварц. Само трябва да спазиш последователноста , както пише RM. Като гледам твоята конфигурация на фусовете, те са за външен кварц над 8 Mhz. Значи първо пишеш флаша и после вкарваш фусовете. Имай предвид, че в понипрога (и въобще при Атмелите ) отметнат фуз значи 0 ,а не 1. Така, че примерно на квадратчетата на CKSEL в понито не трябва да поставяш нищо . Ако вече си успял да набуташ фузовете преди флаша , нормално е контролера да не ти говори, защото процесора си чака вече външния кварц . Щеш не щеш ще слагаш външен кварц . _________________ ИВАН ПАВЛОВ |
|
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Вто Юли 28, 2009 22:14 Заглавие: |
|
|
Аз на ATmega32 fuse битовете ги конфигурирам с това:
http://www.kmitl.ac.th/~kswichit/SPI_Pgm/SPI-Pgm37.html
Ето и как трябва да са настроени отметките за различни кварцове:
Имай в предвид както написа Vaklin ако се обърка нещо контролера става паметник. Тези битове ако се настроят преди да слагаш програмата в контролера тогава трябва да имаш кварц. Ако ги сменяш след това може да си мине и с вътрешния осцилатор. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Юли 29, 2009 6:57 Заглавие: |
|
|
Пробвах варианта на Понито с кварц и без но не се получава,с принтерския порт също не се получава,и в двата случая получавам:
"Device missing or unknown device(-24)" ,тоест Понито не вижда контролера.Ползвам външно захранване и пак нищо...
Настройката на серииния е SI Prog I/O,като натисна 'Probe' ми казва 'Тест ОК'.Съмнявам се да съм разбутал фузовете защото и там като натисна да ги чете пак получавам съобщение 'Device missing or unknown device(-24)'. Контролера после ще работи с кварц на 12Mhz и наистина е съвсем логично,че първо трябва да се флашне и после да се настройват фузовете...
Не мога да разбера къде греша... _________________ Skype user: gipson92494524 |
|
|
 |
ivpav Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 29, 2009 9:40 Заглавие: |
|
|
Мисля, че беше SI Prog API а не SI Prog I/O на SI Prog I/O даже не ми пише 93CXX понито. Това не е 100% сигурно . Довечера като се прибера ще се опитам да изкопая серийната приставката на понито за Атмелите. Но все пак имам спомен, че беше SI Prog API . Пробвай така. Понито много хубаво пише и чете атмелите .
Все пак има ли вероятност да си наврял в началото фузовете без да искаш ? Едно ATtiny2313 е 3 лв.  _________________ ИВАН ПАВЛОВ |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Юли 29, 2009 13:56 Заглавие: |
|
|
Пробвах и двете SI Prog API и SI Prog I/O но пак нищо,но съм убеден че е правилно да е SI Prog I/O защото ползва дирекно портовете.
Наистина,че най-напред погледнах как се конфигурират фузовете,че ми беше интересно,НО когато натиснах на фузовете 'Read' ми даде съобщението 'Device missing or unknown device(-24)' така,че също съм убеден че нищо не се е случило... тоест не е станал паметник.Ако имах още такива контролери щях да пробвам,но не съм в България и частите ги поръчвам през нета и тази бройка ми струваше 6 ? и чаках две седмици докато дойде...
Сега свърших работа и пак ще хващам поялника да се мъча да го програмирвам.
Благодаря на отзовалите се,ако някой се сети нещо друго да пише. _________________ Skype user: gipson92494524 |
|
|
 |
|