| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Stoicho_Platikanov Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 30, 2009 11:44 Заглавие: Въпрос за високотемпературен диод 1 А 800В |
|
|
| Здравейте ,искамда попитам ,ако можете да ми предложите някой високотемпературен диод за 1 А и до около 800 волта . Околната температура около диода е средно 100 градуса ..Тъй като имам база за сравнение дидоа 1N 4007 na който споерд зависимоста температура -обратен ток при 100 градуса е 0.6 А ,(а той работи до около 150 градсуа) ,трабва ми диод на който да издържа поне до 200 градуса и зависимоста на при 100 градуса да кажем тока на около 85% от номиналния обратен ток. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 30, 2009 11:55 Заглавие: |
|
|
И от какъв материал трябва да е направен въпросния диод?
При полупроводниците които са на базата на Si най-високата температура при която се гарантира запазване на параметрите (класа прибори за военни приложения) е 125 градуса по целзий.
Температурата за която споменаваш (200 ! ) е почти до границата температури които технологично се използват в последните процеси при формиране на кристала.
Последната промяна е направена от RC на Чет Юли 30, 2009 11:58; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 30, 2009 11:58 Заглавие: |
|
|
| Съмнявам се ,че ще намериш по високотемпературен ,градусите се определят от полупроводника ,не от друго и са си 150 обикновено ,все едно да искаш да ти намериме вода ,която да не завира при 100 градуса ! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Юли 30, 2009 12:02 Заглавие: |
|
|
| Ястно , тогва предполагам трябва да избера по мощен диод преполагам 3 (5) А при който да кажем при 100 градуса ще ми осигори 1 А без проблем ..? |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 30, 2009 12:45 Заглавие: |
|
|
| Нещо бъркаш понятията ми се струва. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Юли 30, 2009 13:02 Заглавие: |
|
|
| Може...... Целта ми е при 100 градуса околна температура да ми е осигорен този 1 А от диода . Погледнах характеристиките на 1N5407 и на него при 100 градуса така като гледам графиката му дават 2,1 А . |
|
|
 |
lenko71 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 30, 2009 13:06 Заглавие: Re: Въпрос за високотемпературен диод 1 А 800В |
|
|
| Stoicho_Platikanov написа: | | 1N 4007 na който споерд зависимоста температура -обратен ток при 100 градуса е 0.6 А |
Обратния ток обикновено се дава в [mA], нещо май се бъркаш. Не знам къде ще го ползваш но има много варианти за термоизолация. Най-простото което се сещам е да го "опаковаш" със силикон |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Юли 30, 2009 13:19 Заглавие: Re: Въпрос за високотемпературен диод 1 А 800В |
|
|
Мерси за идеята ..а и да допуснал съм явно грешка с наименованието на тока
Коригирал съм ти поста И на теб ли изрично трябва да ти се обяснява с кой бутон се отговаря |
|
|
 |
ivpav Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 30, 2009 13:21 Заглавие: |
|
|
Точно в полупроводниковите прибори термоизолацията е съвсем неуместна. Това в края на краищата не е студена бира !
Слагай 1N5407 и не се притеснявай . Все ще разсее 0,8 вата на 100 градуса . Ако толко те притеснява, запой му по една ламаринка на давата крака. _________________ ИВАН ПАВЛОВ |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 30, 2009 13:26 Заглавие: |
|
|
Stoicho_Platikanov, диода сам по себе си не осигурява ток. Тока се определя от консуматора, а диода служи само за "изправяне" на променливия (или разделяне на вериги).
Диода трябва да е такъв, че "необходимия" на консуматора да е около (желателно под) номиналния на диода при нормални условия на експлоатация за него (диода).
Номиналния ток на един диода се определя от площа на кристала (p-n прехода), а не от температурата.
Фактора температура в случай на повишаване влияе вредно на полупроводниците и за това не бива да се допуска. Поради тези причини се вземат мерки за охлаждането им - било с радиатори, било принудително.
Изясни какво търсиш:
- диод за определен ток (и обратно пробивно напрежение ако е нужно в случая)
- или търсения диод е на такова място, че трябва да работи при повишена (висока) температура на околна среда.
Подходите са различни.
П.П.Темата я местя в говорилнята. |
|
|
 |
|