|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
maniac Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 02, 2009 15:50 Заглавие: Проблеми с преобразувател честота/напрежение LM2917N |
|
|
Здравейте!
Става въпрос за LM2917N, който искам да използвам като Speed switch.
Нямам голям опит и не успявам да се справя с изчисленията.
Да ви запозная накратко с проблема: Искам да включвам една платка, когато скоростта на колата превиши 30 km/h. Разглобих скоростомера и видях, че отчитането става механично, но до жилото е закачена рид ампула, която включва четири пъти за оборот. Явно сигнал за ECU-то. Знам, че 60 km/h = 637 rpm на жилото, така че мога да си изведа зависимостта - f = 0,71.V, или за 30 km/h честотата е 21,23 Hz. Максималната скорост на колата е 180 km/h или 127,4 Hz. Пробразувателя смятам да свържа паралелно на рид ампулата, като не вярвам да пречи на правилното отчитане, заради голямото входно съпротивление на операционния усливател на входа. Докато търсих информация прочетох, че за да работи правилно на преобразувателя му трябва промеливо напрежение, а аз от рид ампулата му подавам пулсиращо. Писали са, че това може да се коригира с използването на 14 пинов чип, за който не намирам готова схемата, която ми трябва. Другото, което ми хрумва е да използвам диференциращо звено, което обаче не знам дали няма да промени формата на сигнала, отиващ към компа. Не ми е ясно и как точно да свържа резистора 470 ohm, който служи за ограничаване на тока през ценеровия диод. Схемата, която са дали за е за чипа без ценеров диод. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 02, 2009 16:38 Заглавие: |
|
|
| Какво ще правим -"Скорост" в българска версия ,а ? |
|
|
 |
maniac Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 02, 2009 16:48 Заглавие: |
|
|
| Хахаха! Не точно. Няма да правя атентати. Нито ще включвам нитрото при 30 km/h. Искам от тази скорост нагоре да ми се включва една платка, която вече направих за кратко, бързо премигване на стоповете преди да светнат за постоянно, когато натисна спирачката (3-4 премигвания за 1/2 секунда). Платката е готова и мога просто да я сложа, но си създавам допълнителни ядове за да не създавам неудобство на тези, които са зад мен на на кръстовището. |
|
|
 |
lenko71 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 02, 2009 18:09 Заглавие: |
|
|
| От това което прочетох за тази схема излиза че тя прави това което ти всъщност вече имаш - преобразува променливо напрежение в поредица от правоъгълни импулси. Това което ти трябва се нарича нелинеен интегратор (ползва се в TV за преобразуване на сигнала от процесора към тунера). Като цяло е простичко(един транзистор, няколко резистора...) но в момента нямам готова схема |
|
|
 |
maniac Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 02, 2009 18:36 Заглавие: |
|
|
| Основната функция на чипа е преобразуване на честота в напрежение. Vout = fin.Vcc.C1.R1 т.е. Vout = k.fin На мен ми трябва варианта, при който се затваря веригата на товара когато fin > 1/(2.C1.R1) на стр. 8 от втория pdf. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 02, 2009 20:47 Заглавие: |
|
|
| Ти пробвал ли си да го направиш или само гадаеш. Според мене проблема може да ти е голямата амплитуда на входния сигнал ,не формата ,подай го през потенциометър поне 10К и виж дали ще работи ,пък после ще мислиш за формиране на сигнала ,ако не стане така(най вероятно ще стане де )! |
|
|
 |
Mario-G Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 02, 2009 20:48 Заглавие: Re: Проблеми с преобразувател честота/напрежение LM2917N |
|
|
| maniac написа: | | ..., че за да работи правилно на преобразувателя му трябва промеливо напрежение, а аз от рид ампулата му подавам пулсиращо. | Пулсиращото не е ли и то променливо напрежение? Даже е по-добре за преобразувателя, защото не му трябват никакви елементи, формиращи импулсите на входа. Само виж какво трябва да е минималното им ниво, за да работи правилно. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 02, 2009 21:00 Заглавие: |
|
|
| Този чип работи с магнитен датчик ,нивото му явно е доста ниско ,не му трябват 12В импулси ! |
|
|
 |
maniac Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 02, 2009 21:06 Заглавие: |
|
|
Имам предвид, че сигнала, който искам да му подам не минава под нулата.
| Цитат: | | ...So as the thread says the biggest problem I was having and it sounds like everyone else is getting the input signal worked out. THIS CHIP MUST SEE THE INPUT SWING A BI-POLAR WAVE SIGNAL, WHICH MEANS ABOVE AND BELOW GROUND + & - PERIOD... |
Това е от тук.
ELP, това го разбрах вече.
Input thresholds Vin = 250mVp-p @ 1 kHz |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 03, 2009 13:38 Заглавие: |
|
|
| Тури му тогава един кондензатор на входа ,примерно 1 микро ,неполярен ,след делителя ,за да не деформира сигнала към другите устройства и ще имаш двуполярни импулси. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|